• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: O. Gracun

20.06.2023

07:45

PORAŽAVAJUĆE! Najmlađi kockar ima samo SEDAM GODINA

Informer/Pixabay

Društvo

PORAŽAVAJUĆE! Najmlađi kockar ima samo SEDAM GODINA

Podeli vest

Među mladim zavisnicima od kocke nalaze se čak i đaci sa odličnim ocenama. Poseban problem je onlajn kockanje jer je lako dostupno svim generacijama.

Svaki treći tinejdžer u Srbiji, koji potraži lekarsku pomoć, ispostavi se da je zavisan je od kocke, upozorava dr Ivica Mladenović iz Klinike za lečenje bolesti zavisnosti. Pravila nema, pa se kockaju deca svih socijalnih kategorija i starosnih dobi. Najmlađi registrovani zavisnik, otkrivaju sagovornici Informera, ima samo sedam godina.

Da je problem maloletničkog kockanja u Srbiji poprimio dramatične razmere, potvrđuje i psiholog Jovana Stojković.

- Glavni trend među mladima jeste nošenje velike svote novca na ekskurzije ili sportske pripreme, upravo zbog klađenja ili kockanja. Nažalost, deca na takvim vrstama putovanja sa školom ili sportskim klubom ne mogu biti adekvatno kontrolisana - kaže Stojkovićeva.

Foto: Privatna arhiva

Jovana Stojković

Zavisnici sve mlađi

Naša sagovornica otkriva zastrašujuće slučajeve iz svoje prakse.

- Nedavno sam imala slučaj dečaka od 13 godina koji je od roditelja dobio novac za proslavu rođendana i odlučio da drugare izvede u kockarnicu. Kada je osvojio određenu sumu novca, želeo je da se pohvali pred svima kupujući poklone, hranu, piće... Veliki problem nastao je kada su roditelji to saznali, jer je za njih bilo neočekivano da tako primereni učenici uopšte požele da uđu u kockarnicu - kaže Stojkovićeva i dodaje:

- Provereno znam da je u Srbiji najmlađa osoba zavisna od kocke dete od samo sedam godina!

Prvi znaci za uzbunu

Dr Stojković ukazuje na to da postoje brojni signali koji kod dece mogu da ukažu na probleme sa kockanjem.

- Najpre se javljaju poremećaji poput patološkog laganja, hronične neispavanosti, povučenosti, nezainteresovanosti i određene vrste depresije, koja dolazi onda kada nemaju uspeh u kockanju i sve teže uspevaju da nabave novac i budu saterani u ćošak. Onda sledi momenat kada dete shvati da mora da kaže roditeljima u kakvom se problemu nalazi. Tada dolazi do teške depresije, suicidalnosti i osećaja da je izneverio i razočarao svoje najbliže - kaže Stojkovićeva.

Psihijatar iz Specijalne bolnice za bolesti zavisnosti Ivica Mladenović smatra da je za problem maloletničkog kockanja u Srbiji krivo više faktora, kao i roditelji i članovi uže porodice.

- Problem maloletničkog kockanja sastoji se iz više nivoa, ali osnovni je što već u predškolskom uzrastu roditelji, dede, stričevi i uža porodica iz šale uče decu da popunjavaju sportske prognoze, što je prvi korak ka zavisnosti od ovog poroka. Kada dete u tim godinama nauči da "igra tikete", njemu je lako da u kritičnim godinama puberteta pređe na neke teže nivoe kockanja i onda se to jednostavno otme kontroli - kazao je Mladenović.

On navodi da danas, u vremenu savremenih tehnologija, poseban problem predstavlja onlajn kockanje jer je dostupno svima.

- Na takvim internet platformama najmlađi mogu lako da se klade pošto nije potrebna nikakva potvrda koliko imaju godina, niti se traži kreditna kartica, već novac mogu da uplate običnom uplatnicom. Zato je ovo vrsta kockanja koju najviše koriste tinejdžeri i to je veoma teško staviti pod kontrolu. Mnogi ne shvataju da je kockanje zavisnost. To je porok sa kog se čovek najteže skida. Proces ostavljanja kocke je neverovatno težak i, nažalost, povratnika ima najviše baš u ovom poroku. Deca treba da se edukuju da je kocka bolest jer spada u zavisnosti, a mladi se lako navuku na nju jer im je privlačno iščekivanje dobitka - kazao je Mladenović.

Foto: Informer TV

Ivica Mladenović

Lečenje na vreme

Dr Mladenović navodi da mladi nesvesno i lako upadaju u zamke kocke. Vrlo je važno da roditelji što pre uoče problem kako bi se započelo lečenje.

- U Beogradu postoji dnevna bolnica koja je namenjena osobama od 12 do 18 godina koje boluju od raznih bolesti zavisnosti. Nažalost, tu imamo veliki broj dece koja su već uveliko navučena na kocku, a najmlađi pacijent ima samo sedam godina! U proces lečenja treba da se uključe porodica, okolina, škola i svi koji su uključeni u život mladog zavisnika - kaže Mladenović.

Kockaju se iz dosade

Svetska istraživanja pokazuju da sve veći broj srednjoškolaca širom sveta pati od problema sa kockanjem. Stručnjaci su pokrenuli studiju u kojoj je anketirano 500 tinejdžera uzrasta od 14 do 19 godina iz različitih delova sveta. Ankete su bile anonimne i uključivale su 250 dečaka i isto toliko devojčica. Od ukupnog broja anketiranih 23 odsto izjavilo je da se aktivno kocka.

Kao razlog kockanja najveći broj tinejdžera naveo je dosadu, čak 45%, dok se na drugom mestu našla želja za uzbuđenjem sa 25%. Ostatak anketiranih izjavio je da se kockaju zbog brze i lake zarade novca.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
servi turci

pre 10 meseci

nista cudno za crnu poturad koja se opija jeftinom turskom rakojim koja nafriza mozak

sledeća vest

Izbori 2024

Aleksandar Vulin o izborima 2. juna: Vučić mora da se bavi izborima, ovo nisu lokalni izbori, hoće da slome kičmu Vučiću i našoj slobodarskoj politici
Izbori 2024

Aleksandar Vulin o izborima 2. juna: Vučić mora da se bavi izborima, ovo nisu lokalni izbori, hoće da slome kičmu Vučiću i našoj slobodarskoj politici

Gostujući u jutarnjem programu televizije Prva, Aleksandar Vulin je kazao da se 2. juna odlučuje o budućnosti Srbije, te da nije reč o lokalnim izborima koji se samo tako zovu. Vulin je kazao da na ovim izborima hoće da slome kičmu Vučiću da bismo se odrekli Republike Srpske, Kosova i Metohije, da bismo priznali da smo genocidan narod i uveli sankcije Rusiji.

27.04.2024

12:39

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Haos u Arizoni, zatvoren međudržavni autoput! (VIDEO)
katastrofa

Haos u Arizoni, zatvoren međudržavni autoput! (VIDEO)

Teretni voz koji je prevozio gorivo iskočio je iz šina i zapalio se u blizini granične linije između američkih saveznih država Novi Meksiko i Arizona, a u incidentu nije bilo povređenih, saopštili su železnički operater BNSF i policija.

27.04.2024

08:47

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija