• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

27.07.2023

17:11

Požar guta omiljeno srpsko letovalište! Vatrena stihija ne jenjava, srpski turisti beže sa Halkidikija!

Informer

Društvo

Požar guta omiljeno srpsko letovalište! Vatrena stihija ne jenjava, srpski turisti beže sa Halkidikija!

Podeli vest

Na stotine Srba beži sa Halkidikija, nakon što je vatrena stihija juče počela da guta i deo ovog poluostrva, a koje je omiljena destinacija naših turista! Kako za Informer navode naši sugrađani koji su se našli na Sitoniji, koja je deo ovog poluostrva, usled požara u apartmanima je nestalo vode i struje, a kada su pokušali da se domognu puta koji vodi do Soluna, saobraćajnica kod Nikitija je bila zatvorena!

Kako za Informer objašnjava Beograđanka Ksenija Odabašić koja je sa porodicom letovala u Toroniju, usled vatrene stihije koja je divljala u bilizini Nikitija i Metamorfozisa put je bio blokiran, zbog čega se stovrila ogromna kolona. Situacija je bila dramatična, jer mnogi nisu mogli da se okrenu i vrate na drugi pravac, a oni koji su uspeli, ponovo su naleteli na barikadu. 

- Policija nam je kazala da krenemo rutom ka Agios Nikolausu, a onda nas je uz put sve vreme pratio požar. Okrenuli smo se i vratili, a potom ušli u gust dim, da bi i taj put policija zatvorila. Mnogo dima je bilo, vatrogasna vozila su samo prolazila u neprekidnoj koloni. Tek nakon nekoliko sati otvoren je put Nikiti - Solun, na koji smo se vratili i nastavili dalje ka Srbiji. Kada smo prolazili uz put smo videli da su vatrogasci uspeli da savladaju jedan od požara koji je buknuo - kazala nam je Ksenija.

Nema struje

I Ljiljana Janković koja porodično letuje u Metarmofoszisu navodi da je u njenom smeštaju juče ujutru rano nestala struja. Kako objašnjava, lokalci su joj kazali da je požar buknuo između Nikitija i Metarmofoszisa.

- Struja nam je došla posle podne. Nije bilo prijatno, ali bilo je nekih i koji su se kupali. Čuli smo sirene i kanader koji je prošao. Videćemo kakva će situacija biti narednih dana, pa ćemo na osnovu toga odlučiti da li da prekidamo odmor - kazala nam je kratko Ljiljana.
U jednoj agenciji koja prodaje aranžmane isključivo u ovoj regiji za naš list objašnjavaju da je požar izbio u jednom maslinjaku i da je odmah na desetine vatrogasaca izašlo na teren.
- Neki od putnika koji su došli sopstvenim prevozom na letovanje, a juče su se vraćali, kažu da su stajali u mestu sat ipo vremena u Nikitiju, jer je put bio u blokadi. Međutim, situacija se potom smirila. Svakako, od naši putnika ništa ne krijemo i obaveštavamo ih o svim novostima u vezi sa požarima i ostalim vremeskim neprilikama koje su nas sve zadesile ovoga leta
- kazali su nam u agenciji.

Teško u Magneziji

Kako navode grčki mediji, požar koji je izbio između omiljenih letovališta Srba - Metarmofozisa i Nikitija, gasilo je 37 vatrogasaca sa 12 vozila, uključujući dva koja su stigla iz Bugarske. Kako su istakli, u akciji gašenja požara učestvovali su i vatrogasni helikopter i pripadnici pešadije grčke vojske.

- Gašenje vatre je otežavao jak vetar koji je duvao na tom području - kazali su očevici požara za tamošnje medije.

Pored ovog požara, juče je u Grčkoj bilo najteže u okrugu Magnezija. Uprkos titanskim naporima koji su se ulagali da se obuzda požar koji je pre dva dana izbio u Velestinu i odneo živote dve osobe, on nije lokalizovan do zaključenja ovog broja. Pored ovog dela Grčke, juče ujutru je goreo i primorski grad Kimiju na ostrvu Evija. Požar je izbio u blizini bolnice u području bogatom masliljacima. 

Petoro uhapšeno

Vasilios E. Proveleggios, koji je osnivač i predsednik Građanske stranke Grka Srbije i Udruženja Grci Srbije za naš list navodi da su svi u Grčkoj usmereni na lokalizaciju vatrene stihije, ali i da su pala prva hapšenja onih koji su podmetnuli požare.
- Čak petoro ljudi je uhapšeno proteklih dana. U Grčkoj se o piromanima malo piše, samo izađe inicijalna informacija da su uhapšeni, ali se nikada ne otrkiva njihov idnentitet jer je politika takva da se takvim ljudima ne daje na publicitetu - kaže naš sagovornik.

Najbolji srpski vatrogasci u Volosu

Vatrogasno-spasilačka ekipa iz Srbije juče je pomagala grčkim kolegama na gašenju požara u Volosu u trenutno najviše požarom zahvaćenom području. Miloš Milenković iz sektora za Vanredne situacije gostjući na Infromer TV kazao je da je sigurno jedan od uzroka požara sušni period i jak vetar koji duva u Grčkoj.
- Grcima na tom teškom i nepristupačnom terenu pomažu svi kako bi se požar lokalizovao i stavio pod kontrolu. Devet država Evropske Unije su takođe poslale svoje timove. Vrlo je nepristupačan teren, pa se dugo donosila odluka koja vozila iz Srbije da se pošalju. Na kraju smo poslali vozila sa posebnom pumpom koja je efikasnija jer ima dalji domet i pritisak vode. Strogo se vodilo računa da se pošalju iskusni vatrogasci - spasioci. Naši vatrogasci će imati u narednim danima veoma kompleksne zadatke i akcije. Pomagaćemo našim grčkim kolegama dok ne proglasimo potpunu likvidaciju - napominje Milenković. 
Podsetimo, 36 srpskih vatrogasaca i dva medicinska radnika otišli su u Grčku kako bi pomogli u borbi sa vatrenom stihijom sa kojom se ta zemlja suočava.

Ko otkaže aranćman na Rodosu, vraća mu se novac

Od srede je na Rodosu proglašeno vanredno stanje, pa svi oni putnici koji su rezervisali letovanje na ovom grčkom ostrvu u narednim danima imaju pravo na odustajanje od aranžmana i na povrat novca u roku od 14 dana! Kako objašnjava direktor Nacionalne asocijacije turističkih agencija (JUTA) Aleksandar Seničić ukoliko se putnici dogovore sa agencijom oni mogu da sredstva preusmere na neki drugi aranžman, gde ima slobodnog mesta.
- To bi u ovom trenutku, u jeku sezone, mogao biti problem, da se nađe adekvatan smeštaj za istu cenu koja je ranije plaćena - napominje Seničić.
On dodaje da vanredno stanje na teritoriji celog ostrva nije uvedeno zato što je celo ostrvo ugroženo, već da bi grčke vlasti mogle da sprovode adekvatne mere i upute pomoć u gašenju požara, pa i da angažuju vojsku za te namene. 
- Na severu ostrva, gde su gotovo svi naši putnici iz Srbije, ne osećaju se nikakve posledice požara i ljudi, ako to žele, mogu da ostanu tamo. Ipak, ko ne želi da rizikuje, zakon omogućava da u ovakvom slučaju traži povraćaj novca. Agencije moraju da vrate novac, što može njima nadalje da predstavlja problem kod naplate od grčkih partnera, jer se zakoni dve države razlikuju pa su i pravila i obaveze drugačiji - objašnjava Seničić.
Podsećamo, manji broj srpskih turista tražio je da bude vraćen u zemlju pre isteka letovanja, dok je veći broj njih prihvatio smeštaj na severu ostrva.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Brnabić: Građanima dugujemo pristojan dijalog među strankama!
Izbori 2024

Brnabić: Građanima dugujemo pristojan dijalog među strankama!

Predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić izjavila je da je razgovor između vlasti i opozicije lekovit za parlament, a da je pristojan dijalog političkih stranaka koje drugačije misle nešto što političari duguju svim građanima Srbije, bez obzira na to da li su oni glasali za vlast, opoziciju ili možda nisu uopšte izašli na izbore.

30.04.2024

09:48

TV

Kurti ima ogromnu podršku Albanaca zbog ugnjetavanja Srba! Da li treba da napustimo Savet Evrope ako tamo budu primili lažnu državu?
Live TV

Kurti ima ogromnu podršku Albanaca zbog ugnjetavanja Srba! Da li treba da napustimo Savet Evrope ako tamo budu primili lažnu državu?

Šiptarski ekstremisti predvođeni Kurtijem i Vjosom Osmani hoće da naprave novu Srebrenicu na Kosovu i Metohiji. Samo čekaju da se prizna sramna rezolucija i prihvatanje Kosova i Metohije u Savet Evrope da bi mogli da tuže Srbiju. Na ovu, ali i na druge važne teme u "Info večeri" govorili su Gavrilo Kovačević, predsednik opštine Zemun i Vladimir Kljajić, politikolog. Uživo u program putem vajber uključenja javio se pukovnik Milan Jolović koji je komentarisao moguće donošenje sramne rezolucije o Srebrenici.

30.04.2024

21:41

Žestok sukob u studiju Informera! Da li je Ukrajina propala kao država, ili Rusija potencijalno gubi rat? (VIDEO)
Live TV

Žestok sukob u studiju Informera! Da li je Ukrajina propala kao država, ili Rusija potencijalno gubi rat? (VIDEO)

Velika partija šaha se i dalje igra. Postavlja se pitanje čije figurice su u boljoj pozicji. O ratu u Ukrajini govorili su Na ovu temu u emisiji "Rat uživo" govorili su prof. dr Stevica Deđanski iz Centra za razvoj međunarodne saradnje i Darko Obradović, Forum za strateške analize. U program se, putem vajber uključenja, uživo uključio i analitičar prof. dr Sergej Boljevič.

30.04.2024

19:25

JOŠ TV VESTI

Hronika

Davio partnerku do smrti! Jazivo nasilje u Alibunaru: Muškarcu (39) preti zatvor do 15 godina
Hronika

Davio partnerku do smrti! Jazivo nasilje u Alibunaru: Muškarcu (39) preti zatvor do 15 godina

Više javno tužilaštvo u Pančevu je danas donelo naredbu o sprovođenju istrage protiv osumnjičenog D. B. (39) iz Alibunara zbog sumnje da je neutvrđenog dana u periodu od 27. aprila do 29. aprila ove godine primenom nasilja ugrozio telesni integritet svoje vanbračne partnerke D. S. (42) iz Jabuke tako što ju je u kući u kojoj su živeli u Alibunaru, u Ulici Save Munćana, šakama stegao za vrat usled čega je nastupila smrt oštećene, saopštio je MUP.

30.04.2024

19:02

Sport

Vinisijus posle preokreta Bajerna izvukao bod Realu
Fudbal

Vinisijus posle preokreta Bajerna izvukao bod Realu

Drama na "Alijanc areni", Bajern umalo do preokreta, ali je Vinisijus Žunior doneo izjednačenje Realu! Fudbaleri Bajerna odigrali su nerešeno sa Real Madridom 2:2 (0:1) u prvom meču polufinala Lige šampiona.

30.04.2024

22:52

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija