• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

14.10.2023

09:00

Kilometri vodova i nove trafostanice uz put Ruma-Šabac-Loznica

EPS

Društvo

Kilometri vodova i nove trafostanice uz put Ruma-Šabac-Loznica

Podeli vest

Više ogranaka Elektrodistribucije Srbije angažovano na radovima za infrastrukturu projekta od državnog značaja.

Ruma, Šabac i Loznica biće povezani modernom saobraćajnicom za koju je Elektrodistribucija Srbije do sada izgradila četiri trafostanice i položila više od 16 kilometara novih 20 kV i 10 kV kablovskih vodova. To je samo deo radova na izmeštanju i izgradnji neophodne energetske infrastrukture za ovaj projekat. Autoput Ruma-Šabac nastavlja se preko mosta na Savi, a zatim prelazi u profil brze saobraćajnice do Loznice i predstavlja sponu Sremskog i Beogradskog okruga sa Mačvom i  Zapadnom Srbijom. Duž te trase zbog približavanja ili ukrštanja saobraćajnice sa dalekovodima izmešta se distributivna mreža na više lokacija. Jedan od većih zadataka bila je petlja Ruma gde su projektovane nove trase i položeno 6.500 metara 20 kV podzemnih kablovskih vodova. 

- Postavljeni su i novi podzemni vodovi napona 20 kV kojim se električnom energijom snabdevaju naselja Jarak, Hrtkovci, Platičevo i Klenak. Položeno je 2.000 metara energetskih vodova i podignuto osam dalekovodnih stubova. Sada ta naselja dodatno imaju i modernizovanu distributivnu mrežu za pouzdano i stabilno napajanje električnom energijom – rekao je Mladen Ivkov, rukovodilac Sektora za planiranje i investicije ED Ruma.  

Napajanje naplatnih rampi osigurano je izgradnjom tri trafostanice 20/0,4 kV na lokacijama Rumska petlja, petlja Hrtkovci i čeona rampa ispred mosta na Savi, a položeno je i oko 2.500 metara 20 kV kablova.

Putari još grade deonicu od Šapca do Loznice, dugu 55 kilometara, koja će dva grada povezati brzom saobraćajnicom sa četiri trake. Uveliko se radi i na energetskoj infrastrukturi, a najveći broj, čak 22 izmeštanja postojećih nadzemnih vodova 10 kV i mreže niskog napona do sada je uradila ED Loznica. 

Stručnjaci Elektrodistribucije Šabac završili priključni vod i trafostanicu 20/0,4 kV, koja će napajati električnom energijom rasvetu i signalizaciju na mostu preko Save i rešili jednu koliziju nadzemnih 20 kV vodova sa saobraćajnicom Šabac-Loznica.

- Postavljeni su kablovi na delu trase tri magistralna dalekovoda 20 kV u dužini oko 1.000 metara i šest stubova dalekovoda. Radi se projektna dokumentacija za još tri izmeštanja, na području mesta Tabanović i Štitar, gde će u dužini od oko kilometar nadzemne 20 kV i 0,4 kV vodove zameniti podzemni  - rekla je Sanja Petronić, šef Službe za pripremu i nadzor investicija u ED  Šabac. Do kraja projekta biće obuhvaćene sve neophodne rekonstrukcije postojećih vodova i mreže.

Urađena mreža

Iz ED Loznica kažu da su u okviru rešavanja pitanja kolizije trasa energetske i putne infrastrukture izmestili stubnu trafostanicu 10/0,4 kV „Belo polje“, pet dalekovoda 10 kV i 17 mreža niskog napona. 
- Na mestima ukrštanja dalekovoda sa projektovanom saobraćajnicom su postavljeni 10 kV podzemni vodovi dugi 1.100 metara i novi betonski stubovi. Na mreži niskog napona položeni su kablovi na oko 2.500 metara i dograđena nadzemna mreža duga više od 500 metara – rekla je Vesna Rašević, šef Službe za pripremu i nadzor investicija u ED  Loznica.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija