• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/RTS

26.10.2023

09:44

Srpska jabuka na svim kontinentima: "Dobaciće" do Kine, a sprema se i start za južnoameričko tržište

freepik

Društvo

Srpska jabuka na svim kontinentima: "Dobaciće" do Kine, a sprema se i start za južnoameričko tržište

Podeli vest

Ovogodišnji Frut-net forum jugoistočne Evrope u Beograd je doveo predstavnike vodećih evropskih kupaca i distributera svežeg voća i povrća iz Mađarske, Švedske, Italije, Poljske, Belgije i drugih zemalja. Da su srpskim proizvođačima voća i povrća potrebni takvi partneri, potvrđuje prisustvo velikog broja firmi.

Među kupcima je i "Revergrup" sa godišnjim obrtom od 82 milijarde evra i sa prodavnicama u Nemačkoj, Austriji, Češkoj, Slovačkoj, Rumuniji, Bugarskoj i Litvaniji.

- Interesuje nas svo voće i povrće, u tom periodu godine kada ga nema na tržištima na kojima mi nosimo robu - kaže Gordan Tolevski iz "Eurogrup Italija“.

Voće i povrće, prema podacima Privredne komore Srbije učestvuje sa 25 odsto u ukupnom agrarnom izvozu. Polovina od toga se plasira upravo na tržište Evropske unije.


"Tržište voća i povrća, veoma bitno tržište za celokupnu privredu i poljoprivredu Srbije obuhvata značajan deo našeg izvoza u poljoprivredi koja je možda i najzdravija grana srpske privrede jer beleži dugogodišnji suficit“, rekao je Mihailo Vesović iz PKS.

- U narednom periodu zajedno sa našim projektom "Velika i mala preduzeća" podržavaćemo mala i srednja preduzeća koja se bave proizvodnjom raznih produkata od voća i povrća - kaže Naida Zečević Bin, direktorka kancelarije za demokratski i ekonomski razvoj USAID – Srbija.

Među najtraženijem je srpska jabuka, a ova godina je za proizvođače rodna. Biće kažu negde oko pola miliona tona, raznih sorti. Dok su u zasadima pre 10-12 godina dominirale sorte koje se traže u Rusiji, osvajanjem evropskog, a zatim i tržišta Bliskog i Dalekog istoka kaleme se i sorte prilagođene tamošnjim ukusima.

- Mislimo da ćemo sledeće sezone, od avgusta sledeće godine da krenemo sa prvim isporukama za kinesko tržište. Naravno, tu ne treba da se zaustavimo, treba da otvaramo neka druga tržišta. Na primer, zanimljivo je tržište Južne Amerike - ukazuje Gojko Zagorac, predsednik srpske asocijacije proizvođača jabuka.

- Luk i šargarepa su roba koja ne trpi prevelik transport zato što je to roba koja je obično jeftina i tu je svaki cent jako bitan i onda smo pretežno orijentisani na okolna tržišta, oko Srbije, ali recimo naša firma proizuvodi i konzumnu višnju koja je proizvod koji ima veću cenu - kaže Nandor Vereš iz zadruge Agrosoj iz Neuzine.

Budžetom za narednu godinu za poljoprivredu je namenjeno oko 105 milijardi dinara. Prvi put će celokupan iznos biti usmeren na podsticajne mere i subvencije jer će, kako obećavaju u resornom ministarstvu, svi dugovi prema poljoprivrednicima biti izmireni do kraja godine.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Ovo ćemo izvoziti u Kinu bez carina: Na spisku 10.000 srpskih proizvoda
Društvo

Ovo ćemo izvoziti u Kinu bez carina: Na spisku 10.000 srpskih proizvoda

Sporazum o slobodnoj trgovini sa Kinom otvara vrata za bescarinski izvoz oko 10.000 srpskih proizvoda. Kod nas će sa tog tržišta dolaziti 2.000 proizvoda manje. Država kaže – uglavnom ono što ne proizvodimo sami. Očekuju da će sporazum povećati obim domaće privrede i dovesti nove investitore.

23.10.2023

10:03

sledeća vest

Izbori 2024

Aleksandar Vulin o izborima 2. juna: Vučić mora da se bavi izborima, ovo nisu lokalni izbori, hoće da slome kičmu Vučiću i našoj slobodarskoj politici
Izbori 2024

Aleksandar Vulin o izborima 2. juna: Vučić mora da se bavi izborima, ovo nisu lokalni izbori, hoće da slome kičmu Vučiću i našoj slobodarskoj politici

Gostujući u jutarnjem programu televizije Prva, Aleksandar Vulin je kazao da se 2. juna odlučuje o budućnosti Srbije, te da nije reč o lokalnim izborima koji se samo tako zovu. Vulin je kazao da na ovim izborima hoće da slome kičmu Vučiću da bismo se odrekli Republike Srpske, Kosova i Metohije, da bismo priznali da smo genocidan narod i uveli sankcije Rusiji.

27.04.2024

12:39

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija