• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

19.01.2024

17:01

Donete nove mere za zaštitu potrošača: Odnose se na ispravnost bele tehnike, a sve važi i za Srbiju, evo i zašto!

Shuterstock

Društvo

Donete nove mere za zaštitu potrošača: Odnose se na ispravnost bele tehnike, a sve važi i za Srbiju, evo i zašto!

Podeli vest

Evropski parlament je definitivno usvojio direktivu kojom se potrošači u EU štite od raznih nepoštenih poslovnih praksi. To uključuje isticanje tvrdnji o ekološkoj ispravnosti proizvoda bez dokaza, kao i prodaju proizvoda s ugrađenim kvarovima, koji zbog toga kraće traju.

Kako je navedeno na sajtu Evropskog parlamenta, direktiva najavljena prošle godine, usvojena je sa 591 glasom za, uz 21 glas protiv, kao i 14 uzdržanih.

Da bi stupila na snagu, mora još da je odobri Evropski savet i da bude objavljena u Službenom glasniku EU. Potom svaka država članica ima dve godine da je implementira u svoje zakonodavstvo.

Takvu obavezu imaju i sve zemlje kandidati za članstvo u EU, uključujući Srbiju, jer su se obavezale da svoje propise i prakse usklade sa evropskim, na osnovu potpisanih sporazuma o asocijaciji i pridruživanju.

Direktiva je proizvod napora hrvatske evroposlanice Biljane Borozan, koja je na svom X nalogu napisala:

- Parlament je usvojio moj zakon o dužem trajanju uređaja. Danas smo industriji rekli dosta! Danas smo stavili ljude ispred profita!

Foto: Shutterstock

 

Kako se na sajtu Evropskog parlamenta navodi, cilj Direktive je da se potrošači zaštite od obmanjujućih poslovnih praksi i da im se pomogne da prave bolje izbore prilikom nabavke proizvoda.

Da bi se to postiglo, niz problematičnih tržišnih praksi u vezi sa "grinvošingom" i ranim kvarenjem proizvoda, biće pridodat postojećoj listi zabranjenih poslovnih praksi na teritoriji Evropske unije.

Direktivom se insistira na jasnijem i istinitijem obaveštavanju potrošača prilikom označavanja proizvoda, pa se zabranjuje korišćenje uopštenih ekoloških tvrdnji, poput "ekološki prijateljski proizvod", "prirodno", "biorazgradivo", "klimatski neutralno" i "eko", ako za tvrdnju ne postoji dokaz.

Reguliše se i označavanje proizvoda tvrdnjama o održivosti, i ubuduće će biti dozvoljeno samo ako je zasnovano na zvaničnim sertifikatima ili ako na procedurama koje ustanove institucije.

Foto: Shuterstock

 

Direktivom se stavlja naglasak na trajanje dobara, pa će ubuduće informacije o vezi sa garancijom morati da budu uočljivije, a biće stvorena nova harmonizovana oznaka, kako bi se istakli proizvodi sa produženim garantnim rokom.

Novim pravilima se zabranjuju neosnovane tvrdnje o trajnosti proizvoda, na primer da će mašina za pranje veša izdržati 5.000 ciklusa korišćenja, ako to pod normalnim okolnostima nije istinito. Zatim, navođenje potrošača da zamene uređaj novim, pre nego što je to uistinu potrebno, što je čest slučaj kod tonera za štampač, i predstavljanje proizvoda kao popravljivih, kad oni to nisu, navodi se u saopštenju Evropskog parlamenta.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Aleksandar Vulin o izborima 2. juna: Vučić mora da se bavi izborima, ovo nisu lokalni izbori, hoće da slome kičmu Vučiću i našoj slobodarskoj politici
Izbori 2024

Aleksandar Vulin o izborima 2. juna: Vučić mora da se bavi izborima, ovo nisu lokalni izbori, hoće da slome kičmu Vučiću i našoj slobodarskoj politici

Gostujući u jutarnjem programu televizije Prva, Aleksandar Vulin je kazao da se 2. juna odlučuje o budućnosti Srbije, te da nije reč o lokalnim izborima koji se samo tako zovu. Vulin je kazao da na ovim izborima hoće da slome kičmu Vučiću da bismo se odrekli Republike Srpske, Kosova i Metohije, da bismo priznali da smo genocidan narod i uveli sankcije Rusiji.

27.04.2024

12:39

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Grčka uvodi šestodnevnu radnu nedelju!
još obaveza

Grčka uvodi šestodnevnu radnu nedelju!

U Grčkoj se od jula uvodi šestodnevna radna nedelja, a ova obaveza će se odnositi na državne službe, komunalna preduzeća, banke, privredna društva, organizacije i poljoprivredna gazdinstva koja su do sada praktikovala petodnevni nedeljni sistem rada.

27.04.2024

14:12

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija