• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

18.02.2024

15:30

Ovo je najskuplja kuća prodata u Srbiji u poslednjem kvartalu prošle godine! Evo koliko je koštala i gde se nalazi

pexels.com

Društvo

Ovo je najskuplja kuća prodata u Srbiji u poslednjem kvartalu prošle godine! Evo koliko je koštala i gde se nalazi

Podeli vest

Najskuplja kuća koja je prodata u poslednjem kvartalu prošle godine nalazi se na opštini Savski venac u Beogradu za koju je novi vlasnik izdvojio čak 1.900.000 evra.

Najskuplji prodat stan u četvrtom kvartalu prošle godine bila je nekretnina na Vračaru od 148 kvadrata koju je budući vlasnik platio 1.540.000 evra, objavio Republički geodetski zavod.

Ovo je ujedno i najviša postignuta cena kvadrata na kraju prošle godine, s obzirom na to da je kvadrat stana koštao 10.405 evra, dok je veličina stana 148 metara kvadratnih. 

Davorka Tasić koja se bavi prodajom nekretnina preko 20 godina, kaže za Informer da cene nekretnina u našoj zemlji nikada nisu drastično padale. Iako su mnogi očekivali da će do toga doći, kako objašnjava, prisutni su samo periodi stagnacije cena.

- Promet nekretnina je znatno opao još od semptembra, jer je bilo mnogo najava u medijima da će cene pasti. Što se nije dogodilo. Cene novogradnje je gotovo nemoguće da padnu. Vi sada imate stanove na Karaburmi koji se prodaju po ceni od po 3.000 evra koji imaju svoje kupce uprkos tome što je ovaj deo grada prethodnih godina bio manje atraktivan. Ti stanovi se nalaze u kompleksima koji nude sve sadžaje za udoban život i definitivno imaju svoje kupce. Najveći problem su kamatne stope na kredite. Iako je NBS ograničila njihovu stopu na godinu dana to je mali period imajući u vidu dužinu otplate stambenih kredita. Na pad cena bi trebalo da utiču i inflatorna kretanja, koja trenutno nikako ne idu na ruku onih koji čekaju pojeftinjenje nekretnina- kaže Tasićeva.

Kako navodi, gotovo 70 odsto kupovina nepokretnosti bude kupljeno iz vezanih prodaja.

- Kod nas se retko ko odlučuje da višak novca uplaćuje u fondove ili da ulaže na berzu. I dalje se višak novca najviše ulaže u nepokretnosti kako bi se sačuvao. Oni koji kupuju zemljište, kuće, stanove, najčešće kupovinu vrše nakon što prodaju neku drugu nepokretnost.  Nekada se preko kredita kupovalo oko 17 odsto nekretnina, a sada je taj proscenat još niži. Krediti se dižu najviše za 100.000 evra. Uglavnom je reč o kreditima od oko 40.000 ili 50.000 evra, kako bi se nadomestila razlika između novca koji se dobio od prodaje neke nepokretnosti i kupovine nove nekretnine - kaže Tasićeva.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Nije samo Aleksa! Ko nosi dres Partizana ovakve zicere ne sme da promašuje (VIDEO/FOTO GALERIJA)
Partizan

Nije samo Aleksa! Ko nosi dres Partizana ovakve zicere ne sme da promašuje (VIDEO/FOTO GALERIJA)

Košarkaši Partizana juče su izgubili u Podgorici od Budućnosti sa 74:73, a mnogi su za poraz okrivili Aleksu Avramovića, koji je u poslednjem napadu promašio zicer za trijumf i plasman u finale. Aleksa možda jeste tragičar meča zbog tog poteza, ali treba istaći da su se izabranici Željka Obradovića tokom meča u barem šest situacija propisno obrukali pred košem domaćih, pošto su na neverovatan način promašivali maltene otvorene zicere.

08.05.2024

12:20

Planeta

Nova drama sa "boingom", i to u Istanbulu! Avion udario prednjim delom o pistu, dramatičan snimak se širi mrežama! (VIDEO)
KONTROLNI TORANJ ODMAH OBAVEŠTEN

Nova drama sa "boingom", i to u Istanbulu! Avion udario prednjim delom o pistu, dramatičan snimak se širi mrežama! (VIDEO)

Teretni avion kompanije Boing "FedEx Airlines" sleteo je u sredu na aerodrom u Istanbulu bez raspoređenog prednjeg stajnog trapa (deo aviona preko koga se on oslanja na podlogu, pri stajanju, poletanju, sletanju i vožnji po zemlji) i uspeo da ostane na pisti, saopštilo je tursko ministarstvo saobraćaja, dodajući da nema žrtava.

08.05.2024

12:45

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Da li znate ko su 1.300 kaplara? Herojstvom i hrabrošću se upisali u srpsku istoriju: Besmrtni bataljon!
Srbija

Da li znate ko su 1.300 kaplara? Herojstvom i hrabrošću se upisali u srpsku istoriju: Besmrtni bataljon!

Pobeda Srpske vojske na Ceru je bila istorijska, ali gubici u ljudstvu bili veliki. Iz stroja je izbačeno čak 259 oficira i 16.045 podoficira i vojnika. Za tadašnju Srbiju od oko 4 miliona stanovnika, to je bio nenadoknadiv gubitak, naročito imajući u vidu da je u Balkanskim ratovima 1912-13 Srpska vojska izgubila oko 44 hiljade oficira, podoficira i vojnika. Veliki gubici u starešinskom kadru bili su istovremeno i veliki gubici srpske inteligencije i školovanih starešina. Ovo je priča o 1.300 kaplara.

08.05.2024

07:05