• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/Blic

25.02.2024

10:00

Ljudi, dozovite se pameti, u pitanju je život! Potvrđen još jedan slučaj zaraze malih boginja

printscreen

Društvo

Ljudi, dozovite se pameti, u pitanju je život! Potvrđen još jedan slučaj zaraze malih boginja

Podeli vest

Potvrđen je još jedan slučaj malih boginja – obolelo je jednogodišnje dete koje je nevakcinisano i koje je bilo u Rumuniji. Tako se broj obolelih povećao na 17, 14 u Beogradu gde je i prijavljena epidemija, a troje u Vojvodini. Pooštrene su mere epidemiološkog nadzora. Stručnjaci pozivaju roditelje da vakcinišu decu.

Među zaraženima od malih boginja su deca, ali i stariji od 40 godina. Ono što im je zajedničko – gotovo identičan vakcinalni status.

- Od 17 slučajeva, desetoro su obolela deca koja nisu vakcinisana. Kod petoro odraslih, starijih od 40 godina, je nepoznat vakcinalni status. Samo je dvoje obolelih od morbila sa vakcinacijom u jednoj dozi - kaže direktorka Instituta "Batut" prof. dr Verica Jovanović.

Stručnjaci očekuju da će se broj obolelih povećavati, pa je u domovima zdravlja pojačana takozvana revizija kartona. Proverava se da li su deca vakcinisana.

Zato, vakcinisati ili ne dete MMR vakcinom za neke roditelje koji su se dvoumili više nije dilema.

Postoji pojačan obuhvat vakcinacijom u ovom trenutku. Ovaj trend ne sme da stane, jer je to glavna mera zaštite od pojave morbila. Roditelji su pojačano zainteresovani i ukoliko je došlo do propusta, mi zaista očekujemo da će se u ovom periodu ovakvom merom pojačati obuhvat imunizacije - rekla je dr Jovanović.

Pedijatar dr Jelena Mitrović iz čukaričkog Doma zdravlja "Dr Simo Milošević" kaže da roditelji zovu kako bi zakazali vakcinaciju.

- Roditelji sada kada su se ponovo pojavile morbile dolaze više zbog MMR vakcine i oni koji su je preskočili, jer se plaše, pa su je odlagali iz nekih razloga ili oni koji tek treba da prime - navodi Mitrovićeva.

Roditelji su odlagali vakcinaciju pod uticajem društvenih mreža i neproverenih stavova.

- Uvek ima roditelja koji imaju dileme, pitanja.Tu su uticaji društvenih mreža i različitih drugih uticaja. Naša revizija kartoteka se sprovodi kontinuirano, imamo internu reviziju o svakom nevakcinisanom ili nepotpuno vakcinisanom detetu - ističe dr Tašana Petrović iz zrenjaninskog Doma zdravlja.

Pored nje, pojačan je i epidemiološki nadzor.

Svaku sumnju na morbile treba prijaviti. Tako da svaka povišena temperatura koja je praćena osipom eventualno bi trebalo da bude prijavljena, opservirana, jer nije jednostavno da takvi pacijenti šetaju ulicom, pošto se radi o visokozaraznom oboljenju pacijent može zaraziti veliki broj novih pacijenata, treba da se izoluje i leči - istakao je dr Slobodan Maričić, pedijatar novosadskog doma zdravlja.

Lekari upozoravaju da odbijanjem vakcinacije roditelji ugrožavaju svoju, ali i tuđu decu koja zbog zdravstvenog stanja nisu u mogućnosti da prime vakcinu.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Aleksandar Vulin o izborima 2. juna: Vučić mora da se bavi izborima, ovo nisu lokalni izbori, hoće da slome kičmu Vučiću i našoj slobodarskoj politici
Izbori 2024

Aleksandar Vulin o izborima 2. juna: Vučić mora da se bavi izborima, ovo nisu lokalni izbori, hoće da slome kičmu Vučiću i našoj slobodarskoj politici

Gostujući u jutarnjem programu televizije Prva, Aleksandar Vulin je kazao da se 2. juna odlučuje o budućnosti Srbije, te da nije reč o lokalnim izborima koji se samo tako zovu. Vulin je kazao da na ovim izborima hoće da slome kičmu Vučiću da bismo se odrekli Republike Srpske, Kosova i Metohije, da bismo priznali da smo genocidan narod i uveli sankcije Rusiji.

27.04.2024

12:39

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Haos u Arizoni, zatvoren međudržavni autoput! (VIDEO)
katastrofa

Haos u Arizoni, zatvoren međudržavni autoput! (VIDEO)

Teretni voz koji je prevozio gorivo iskočio je iz šina i zapalio se u blizini granične linije između američkih saveznih država Novi Meksiko i Arizona, a u incidentu nije bilo povređenih, saopštili su železnički operater BNSF i policija.

27.04.2024

08:47

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija