• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

02.03.2024

12:24

Pored poskupljenja aranžmana, Srbi putuju više nego prošle godine: Evo kako da nađete najpovoljniju ponudu za more!

printscreen

Društvo

Pored poskupljenja aranžmana, Srbi putuju više nego prošle godine: Evo kako da nađete najpovoljniju ponudu za more!

Podeli vest

Cene turističkih aranžmana sve su više pa su ljudi iskoristili Sajam turizma kako bi uspeli nešto jeftinije da plate svoj smeštaj na moru, a ako je suditi po posećenosti mnogi naši sugrađani su već napravili planove za letovanje.

Direktor Nacionalne asocijacije turističkih agencija (Juta) Aleksandar Seničić kaže da je i pored poskupljenja aranžmana broj putnika za deset odsto veći nego u istom periodu prošle godine.

Kako navodi, na proteklom Sajmu turizma moglo je da se uštedi do 30 odsto dok su prosečni popusti na aranžmane bili od sedam do 12 odsto.

Najtraženije destinacije

Seničić ističe da je Grčka i dalje destinacija broj jedan za naše turiste, a slede Crna Gora, Turska, Egipat, Tunis. Tu je i Bugarska, ali prevenstveno za stanovnike južne i jugoistočne Srbije, zatim Hrvatska, Španija i Italija.

Foto: Shutterstock

 

Kaže da je rast cena aranžmana uslovila globalna inflacija i dva rata sa širim uticajem što je poguralo cene životnih namirnica, a posledično i cene u hotelima i privatnom smeštaj.

Za porodice koje ne mogu da priušte letovanje u špicu sezone, Seničić predlaže aranžmane sa početka juna ili septembra, kada su cene 50 odsto niže. Dodaje da posle desetog septembra ti popusti mogu biti i viši.

Na pitanje o bankrotstvu "Barsino tursa" i kako da se putnici zaštite od takvih pojava, Seničić kaže da sada za to postoji jednostavan način.

Podseća da se od ove godine svi turistički aranžmani obavezno unose u tzv. E-turistu, elektronsku aplikaciju.

Foto: EPA/printscreen

 

Kako se zaštititi od bankrota agencija?

Kako je objasnio, svaki putnik koji uplati turistički aranžman, osim ugovora o putovanju i priznanice, treba da dobije dokument koji se zove garancija putovanja, koja ima svoj jedinstveni broj.

- Sa tim jedinstvenim brojem na sajtu Ministarstva turizma pristupa se na aplikaciju i s tim brojem građani mogu da provere da li se zaista nalaze u zvaničnoj evidenciji kao registrovani putnik - navodi Seničić.

Seničić naglašava da ta registracija omogućava putnicima da u slučaju propadanja turističke agencije, prijavom kod osiguravajuće kuće koja je izdala garanciju putovanja za tu agenciju, naplate svoje potraživanje.

Prema njegovim saznanjima, u toku je obeštećenje klijenata "Barsino tursa" od strane osiguravajuće kompanije.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Aleksandar Vulin o izborima 2. juna: Vučić mora da se bavi izborima, ovo nisu lokalni izbori, hoće da slome kičmu Vučiću i našoj slobodarskoj politici
Izbori 2024

Aleksandar Vulin o izborima 2. juna: Vučić mora da se bavi izborima, ovo nisu lokalni izbori, hoće da slome kičmu Vučiću i našoj slobodarskoj politici

Gostujući u jutarnjem programu televizije Prva, Aleksandar Vulin je kazao da se 2. juna odlučuje o budućnosti Srbije, te da nije reč o lokalnim izborima koji se samo tako zovu. Vulin je kazao da na ovim izborima hoće da slome kičmu Vučiću da bismo se odrekli Republike Srpske, Kosova i Metohije, da bismo priznali da smo genocidan narod i uveli sankcije Rusiji.

27.04.2024

12:39

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Haos u Arizoni, zatvoren međudržavni autoput! (VIDEO)
katastrofa

Haos u Arizoni, zatvoren međudržavni autoput! (VIDEO)

Teretni voz koji je prevozio gorivo iskočio je iz šina i zapalio se u blizini granične linije između američkih saveznih država Novi Meksiko i Arizona, a u incidentu nije bilo povređenih, saopštili su železnički operater BNSF i policija.

27.04.2024

08:47

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija