• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

25.03.2024

09:43

"Tajanstveni igrač" odlučuje o sudbini vašeg kredita! Njegovo mišljenje najviše utiče na ovu odluku: Evo o čemu se radi

Shutterstock

Društvo

"Tajanstveni igrač" odlučuje o sudbini vašeg kredita! Njegovo mišljenje najviše utiče na ovu odluku: Evo o čemu se radi

Podeli vest

Ako ste mislili da je najveći stres prilikom apliciranja za stambeni kredit samo odobrenje istog, varate se. Stres nastupa jedan korak ranije. Onog momenta kada smo odlučili da uđemo u sagu zvanu 'kupovina sopstvenog krova nad glavom', upozorili su nas da na ovo obratimo posebnu pažnju. Odnosno, na ovu osobu.

Ova rečenica najbolje opisuje trenutno stanje na tržištu nekretnina. Cene se kreću od 150, 160.000 evra za sedamdesetak kvadrata, a kada to pretočite u kredit - dolazite do rate od oko 650 - 700 evra na 30 godina.

 

Taman kada pomislite da 'vaš ključ u ruke' zavisi samo još od banke, a na šta vi svakako ne možete da utičete, od bankarskog savetnika ili pak savetnice dobićete potvrdu o ulozi 'tajanstvenog igrača', odnosno osobe koja vam može u 15 minuta odlučiti sudbinu kredita, a to je procenitelj nekretnine.

Naime, u pitanju su nezavisni procenitelji, koji nemaju veze sa bankom, i imaju zadatak da procene da li je cena za koju ste se rukovali sa prodavcem realna. Da bliže pojasnimo, ova stavka je nezaobilazna prilikom odabira kredita i može koštati i do 100 evra.

Procenitelj je tu da premeri nekretninu za koju ste se odlučili, proveri da li se kvadratura poklapa sa onom koja je upisana u katastru, zabeleži stanje zatečene nekretnine... u suštini - oceni da li je dogovorena cena nešto što se isplati banci da odobri.

Zašto je njegova uloga tako bitna? Pa vrlo jednostavno, ako procenitelj zaključi da stan vredi manje od dogovorene cene sa prodavcem, banka daje samo 80 procenata traženog kredita.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Srbi sve više kupuje apartmane! Najtraženije su planine i banje, kvadrat može da se nađe i za 255 evra!
Društvo

Srbi sve više kupuje apartmane! Najtraženije su planine i banje, kvadrat može da se nađe i za 255 evra!

Nekretnine su među omiljenim vrstama ulaganja građana Srbije koji imaju "višak" novca. Pored stanova, kupuju se i apartmani. Najpopularnija lokacija na kojoj se kupuju ove nekretnine je Kopaonik, gde je prosečna cena kvadrata u starogradnji nešto viša od 1.500 evra, dok u novogradnji košta nešto manje. Pored ove popularne zimske destinacije, građani Srbije kupuju apartmane i na Divčibarama, u Vrdniku, Čajetini i Velikom Gradištu.

25.03.2024

09:13

sledeća vest

Izbori 2024

Aleksandar Vulin o izborima 2. juna: Vučić mora da se bavi izborima, ovo nisu lokalni izbori, hoće da slome kičmu Vučiću i našoj slobodarskoj politici
Izbori 2024

Aleksandar Vulin o izborima 2. juna: Vučić mora da se bavi izborima, ovo nisu lokalni izbori, hoće da slome kičmu Vučiću i našoj slobodarskoj politici

Gostujući u jutarnjem programu televizije Prva, Aleksandar Vulin je kazao da se 2. juna odlučuje o budućnosti Srbije, te da nije reč o lokalnim izborima koji se samo tako zovu. Vulin je kazao da na ovim izborima hoće da slome kičmu Vučiću da bismo se odrekli Republike Srpske, Kosova i Metohije, da bismo priznali da smo genocidan narod i uveli sankcije Rusiji.

27.04.2024

12:39

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Grčka uvodi šestodnevnu radnu nedelju!
još obaveza

Grčka uvodi šestodnevnu radnu nedelju!

U Grčkoj se od jula uvodi šestodnevna radna nedelja, a ova obaveza će se odnositi na državne službe, komunalna preduzeća, banke, privredna društva, organizacije i poljoprivredna gazdinstva koja su do sada praktikovala petodnevni nedeljni sistem rada.

27.04.2024

14:12

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija