• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs

18.02.2024

19:58

Nebojša Bakarec - Vučić: SNS ima legalnu većinu u Skupštini Beograda!

informer.rs

Kolumne

Nebojša Bakarec - Vučić: SNS ima legalnu većinu u Skupštini Beograda!

Podeli vest

Predsednik Vučić je na TV Prva, 18.2.2024. godine rekao da vlast SNS ima legalnu većinu u Beogradu.

To je lepo saopštio dan pre konstitutivne sednice Skupštine Beograda. Predsednik Vučić je rekao da želi da ta nesporna i legalna većina bude i potpuno legitimna. Sve je čisto i javno! Predsednik Vučić je podsetio da Đilas 2008. godine, nije imao većinu u Beogradu, već su većinu imali SRS, SPS i DSS, koji su potpisali i Sporazum o formiranju vlasti u Beogradu. Ta većina je bila i legalna i legitimna. Ali, onda su Đilas i Tadić preinačili volju građana, ukrali volju građana i formirali legalnu, ali ne i legitimnu vlast sa SPS.

Aleksandar Vučić je tada u Skupštini Beograda, bez obzira na nedostatak legitimiteta DS i Đilasa, čestitao Đilasu, zbog toga što je postojala legalnost. SNS i SPS, sada imaju potpuno legalnu većinu, mnogo legitimniju nego što je imao Đilas 2008. godine. Danas ne možemo da zamislimo da Đilas uradi isto što i Aleksandar Vučić 2008. godine – da mu čestita! Đilas ima mnogo više osnova i razloga da čestita Vučiću danas, nego Vučić njemu 2008. godine. SNS i Vučić, glatko pobeđuju u Beogradu od 2014. godine, četiri puta na beogradskim izborima. SNS i Vučić, svaki put, poseduju mnogo više i legaliteta i legitimiteta na izborima, nego što je Đilas ikada imao!

Foto: printscreen

 

Lično sam bio svedok Vučićevom časnom čestitanju Đilasu, zbog toga što sam 2008. godine, izabran za gradskog odbornika. Od tada, do danas sam gradski odbornik. Svedok sam, i neposredni učesnik u svemu što se događalo u Skupštini Beograda, od 2008. do danas.

Na izborima sa Skupštinu grada Beograda 2008. godine, lista DS i G17+, nije imala većinu za formiranje vlasti. Ovde treba pomenuti, u kontekstu sadašnjih suludih tvrdnji opozicije da je pobedila u Beogradu na izborima 2023., da je tada 2008., prvoplasirana lista DS, G17+, osvojila samo 45 mandata, u odnosu na današnjih 49 mandata liste SNS, dakle, 4 mandata manje od liste SNS na izborima 2023. SRS je tada 2008. osvojila 40 mandata, koalicija DSS-NS - 12 mandata, LDP - 7 mandata i koalicija SPS-PUPS-JS - 6 mandata. Prvobitno je bilo dogovoreno i potpisano da vlast formiraju SRS, SPS, PUPS, JS, DSS i NS. Vlast u Beogradu su formirali DS, G17+, LDP, SPS, PUPS i JS, jednako vlasti na nivou republike. Niko iz SRS, pa ni Aleksandar Vučić, kandidat za gradonačelnika, tada nije pravio haos na konstitutivnoj sednici Skupštine Beograda, kako to sada najavljuje Đilasova koalicija.

Na izborima sa Skupštinu grada Beograda 2012. godine, DS, tj. Đilasova lista, opet nije imala većinu za formiranje vlasti. Na nivou Republike Srbije, na parlamentarnom nivou formirana je većina SNS, SPS, G17, uz stranke nacionalnih manjina. Na beogradskim izborima 2012., DS, tj. Đilasova lista je osvojila 50 odbornika, SNS 37 odbornika, SPS 13 odbornika, i DSS 10 odbornika. Ponavljam, na nivou države Srbije, legalna i legitimna većina je formirana od strane SNS i SPS. Đilas je na legalan, ali ne i legitiman način, uspeo da formira vlast u Beogradu sa SPS 2012. godine. Ta vlast je trajala samo godinu dana, i onda je 2013. godine, uspostavljena i legalna i legitimna vlast SNS, SPS, DSS, u Beogradu, koja je mnogo bolje i jasnije reprezentovala stav građana izražen na izborima.

Foto: printscreen

 

Kroz ova dva primera ukazujem na licemerje i dvostruke aršine Đilasove koalicije. Ono što su sebi dozvolili 2008. godine, i 2012. godine, sada osporavaju predsedniku Vučiću i Srpskoj naprednoj stranci. Uz to, SNS danas poseduje nemerljivo veći legitimitet, nego što su DS i Đilas imali i 2008. i 2012. godine. Najveći argument u korist legaliteta i legitimiteta, pored čistih pobeda SNS na sjajno organizovanim poštenim izborima, su rezultati predsednika Vučića i SNS u Beogradu. SNS je u Beogradu, od 2013. do danas, uradio najmanje deset puta više nego vlasti DS i Đilasa, od 2000. do 2013. godine. Na primer – prosečna mesečna zarada u Beogradu 2012. za vreme Đilasove vlasti, je bila 452 evra. Prosečna mesečna zarada u Beogradu u avgustu 2023 godine, za vreme Vučićeve vlasti, iznosi 930 evra! Dakle, plate u Beogradu su u Vučićevo doba, više nego dvostruko veće, nego u Đilasovo doba. U Beogradu vlast SNS, uz pomoć Republike, gradi metro, a Đilas je to obećavao 5 godina, ali nije pobo ni ašov. U Beogradu je vlast SNS, rešila poluvekovnu rak ranu – deponiju u Vinči. Taj problem je rešen izgradnjom Centra za upravljane otpadom u Vinči, sanacijom stare deponije, izgradnjom Energane, koja proizvodi deo električne energije potrebne Beogradu, sanitarnom deponijom sa prečišćavanjem procednih voda i prikupljanjem deponijskog gasa, i postrojenjem za reciklažu otpada od građenja i rušenja, pridržavajući se u potpunosti najstrožih propisa EU. Izgrađena je obilaznica oko Beograda. Izgrađen je niz bolnica i domova zdravlja. Beograd se gradi, uzduž i popreko. Za kraj, evo jednog banalnog, ali značajnog primera koji se tiče smanjenja zagađenja vazduha u Vučićevo doba. U vreme Đilasove vlasti, srednja godišnja vrednost štetnih čestica PM10 je 2011. bila 49. Danas je to na mnogo nižem nivou od svega 28! Broj dana sa prekoračenjem nivoa zagađujućih PM10 čestica, u Đilasovo doba, 2011. godine je bio 122 dana. Danas je to na 5 puta nižem nivou, i broj dana sa prekoračenjem PM10, iznosi svega 24 dana u 2023. godini! Pametnom dosta.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija