• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs

19.02.2024

15:38

Orhan Dragaš: Spaljivanje Vučića

Tanjug

Kolumne

Orhan Dragaš: Spaljivanje Vučića

Podeli vest

Aleksandar Vučić je završio na lomači tokom karnevala u Kaštel Starom u Dalmaciji i to je trebalo, valjda, da izgleda kao skeč karnevalskih veseljaka. Nešto kao turistička atrakcija, običaj, tradicija, uglavnom – ništa strašno, bar su tako objašnjavali u Hrvatskoj, piše Orhan Dragaš, direktor Međunarodnog instituta za bezbednost.

Njegov tekst prenosimo u celosti:

Auditorijum u Srbiji ne moram da podsećam na moje izrazito negativne stavove o ruskom predsedniku Vladimiru Putinu, naročito o njegovoj agresiji na Ukrajinu tokom koje je počinio nebrojene ratne zločine. To je nepotrebno, jer sam objavio na desetine kolumni posvećene katastrofalnoj Putinovoj politici, njegovoj zločinačkoj invaziji na Ukrajinu, a naročito o njegovom licemernom i neprijateljskom odnosu prema Srbiji.

Foto: Informer

 

Tim pre moram da se osvrnem na nedavni šokantni incident u Hrvatskoj, gde su spaljene lutke Vladimira Putina i Aleksandra Vučića. Aleksandar Vučić je završio na lomači tokom karnevala u Kaštel Starom u Dalmaciji i to je trebalo, valjda, da izgleda kao skeč karnevalskih veseljaka. Nešto kao turistička atrakcija, običaj, tradicija, uglavnom – ništa strašno, bar su tako objašnjavali u Hrvatskoj. Niko nije osudio ovaj skandal i njegovu mračnu poruku. Ovaj sektaški i satanistički ritual Hrvata. Čak ni kad je iz Beograda stigla protestna diplomatska nota, hrvatski ministar spoljnih poslova Gordan Grlić Radman rekao je da “nema šta da odgovori, ljudi se vesele i zabavljaju”!?

Izabrao je da postane saučesnik u teškom napadu na stranog državnika, što je kažnjivo i po hrvatskim zakonima. Još gore, stao je u zaštitu nasilja, govora mržnje i šovinizma, u ime cele svoje vlade. On vrlo dobro zna da se na karnevalima širom Mediterana na početku godine spaljuju simboli neke najveće nevolje da im se ne ponovi u godini koja kreće – spaljuje se glad, siromaštvo, suša, poplava, kuga. Nikad živi ljudi. Ali to ne važi za Hrvatsku i njenu odavno iščašenu politiku prema Srbiji.

Ne zna se šta je gore, to što su "kreativci" iz Dalmacije spalili Vučića, ili to što nisu pohapšeni, a njihova vlada se izvinila Srbiji. Pošto je sve prošlo uz tapšanje po ramenu, srpski predsednik može da očekuje da će i dogodine da ga spaljuju, i to ne samo u Kaštel Starom, nego širom hrvatske obale.

Hrvatske političke elite, koliko god da su međusobno zavađene, ipak imaju jaku zajedničku crtu da su jednako frustrirane u odnosu na Srbiju, i to u poslednjih desetak godina, u vreme Aleksandra Vučića.

Zoran Milanović i Andrej Plenković mogu da se svađaju od jutra do mraka, što uglavnom i rade, ali kada se dođe do Srbije, ili do Vučića, rat momentalno prestaje, i zajednička paljba se otvara prema srpskoj strani. Nijedna politika u Hrvatskoj ne može da računa da će osvojiti glasove, ako prema Srbiji i njenom predsedniku nema najubitačniji mogući rečnik. Sada se sa reči prešlo i na spaljivanje. Hrvatska ide ove godine u seriju izbora. U junu se biraju poslanici za Evropski parlament, parlamentarni izbori biće verovatno u septembru, a predsednički krajem godine. Nijedna od ovih kampanja neće proći bez teške artiljerije protiv Vučića, to je prosto obavezan uslov koji svako ko se kandiduje u Hrvatskoj za bilo šta mora da ispuni, ako se nečemu nada. Milanović je 2015, kao tadašnji premijer, zatvorio granicu sa Srbijom, navodno da bi zaustavio ulazak migranata sa Bliskog istoka, a ustvari zato što je za dva meseca imao parlamentarne izbore i morao je što jače da udari po Srbiji u finišu kampanje. Šokirani Evropljani, a zahvaljujući Vučićevim snažnim diplomatskim aktivnostima, naterali su ga da smesta podigne tu rampu, zapanjeni što su u svoje članstvo primili državu koja je u stanju da donosi srednjovekovne odluke.

Neće se ništa drugačije ponašati ni sada, i zato Milanović o politici Vučića govori kao “kupusari”, opet da zadivi birače kod kuće koliko nisko može da udari. Vučić ume da bude impulsivan u ovakvim situacijama, ali odgovor koji mu je uputio zazvečao je u Zagrebu bolnije nego bilo kakav kontranapad.
U Zagrebu je već tradicija da za svoje oštre reči prema Srbiji, prema srpskom predsedniku, naknadno traže razumevanje, jer – ipak je bila kampanja, strasti su tada uzavrele, desilo se, nismo tako mislili.

Foto: Informer

 

Ali, stvarno je bilo dosta sa takvom igrarijom, zašto bi bilo ko u Srbiji imao razumevanja za te frustracije. Izbori nisu nikakav izgovor za to što govorite i što se ponašate kao varvari prema prvoj susednoj državi, a naročito prema njenom predsedniku. Ako je spaljivanje njegove lutke bila mera za ove izbore, šta će biti u sledećoj kampanji, da spalite pravog Vučića?

Niko od njih neće prstom da mrdne između dva izborna kruga da smanji očekivanja od birača da mora da se udari po Srbiji i po Vučiću. Ni Milanović ni Plenković nemaju ništa protiv što se između izbora objavi na hiljade pogromaških tekstova u medijima protiv srpskog predsednika, sa naslovima, na primer – “Pomahnitalom Vučiću je sad pametnije da šuti”, ili “Vučić naoružava Srbiju kao Hitler Njemačku”. Potreba za tim da bavljenje politikom u Hrvatskoj mora da znači i stalno bavljenje Vučićem isključivo je hrvatski fenomen. Niko u Srbiji, čak ni najekstremniji desničari, ne pričaju o Hrvatskoj, Milanoviću ili Plenkoviću tokom kampanje. A zašto bi pričali?

Niko od tih Vučićevih protivnika u Srbiji mu čak ni ne zamera kada u vladu postavi za ministra političkog predstavnika Hrvata u Vojvodini, ni kad vlada na Vučićevu inicijativu pošalje Hrvatskoj milion evra iz budžeta za saniranje štete od zemljotresa u Petrinji. Ni kad država otkupi i renovira rodnu kuću Bana Jelačića na Petrovaradinu. A zašto bi mu zamerali?

U Srbiji Hrvatska nije tema, a kamoli problem. Srbija i Vučić u Hrvatskoj jesu i stalna tema i stalni problem. Kad svi prećute divljaštvo sa spaljivanjem Vučića-lutke, znači samo da će tako i da nastave, bez obzira ko bude na vlasti.

Zavist je odavno prešla u frustraciju, i tu ne pomaže ni deset godina dosadašnjeg članstva Hrvatske u EU. Neće pomoći ni još deset godina, ni još sto spaljenih Vučića, ako ne shvate da to ne ide jedno s drugim. A naročito da su problemi koje imaju samo njihovi kućni, pustite Vučića i Srbiju na miru.

A što se Milanovića tiče i njegovog poređenja politike Srbije sa kupusom, imaće priliku uskoro da ga proba. Aleksandar Vučić mu je obećao da će mu poslati glavić. Kupusa. Futoškog.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Nebojša Bakarec: Vučićevo ime je jače od cele opozicije! Šta tek reći za Vučićeva dela?
Kolumne

Nebojša Bakarec: Vučićevo ime je jače od cele opozicije! Šta tek reći za Vučićeva dela?

Đilasov „Proglas“ (Bojković, Bjelogrlić, Majić...) zahteva da Vučićevo ime ne sme da bude ni na jednoj izbornoj listi SNS. To su podržale sve stranke Đilasove koalicije „Nasilje protiv Srbije“. Zahtev da se zabrani Vučićevo ime i prezime u nazivima izbornih lista SNS, Đilasova koalicija je pre „Proglasa“, već iznela u Evropskom parlamentu u Strazburu. Tada je Aleksićev i Đilasov poslanik Đorđe Stanković u ime Đilasove koalicije tražio od Evropskog parlamenta da zabrani upotrebu imena Aleksandra Vučića!?! Đilasove kukavice su prestravljene imenom Aleksandra Vučića. Možete zamisliti tek koliko se đilasovci plaše Vučićevih dela, uzdizanja Srbije, napretka Srbije. Koliko su đilasovci licemerne kukavice i koliki su im dvostruki aršini, svedoči to da su sve to što sada žele da zabrane Vučiću, oni primenjivali u nazivima lista na parlamentarnim i lokalnim izborima, dok su bili na vlasti do 2012. godine. Ime Borisa Tadića, tada predsednika Srbije i predsednika DS, bilo je u nazivu svih njihovih lista. Tada su proglasovci Bojković, Bjelogrlić, Majić i drugi, podržavali ime Borisa Tadića na svim listama DS. Danas se opozicija stidi svojih lidera, na prvom mestu Đilasa, šefa i vlasnika opozicije. Danas opozicija ne sme da stavi Đilasovo ime u naziv bilo koje liste! Rekoh, stide se Đilasa, jer je Đilas kompromitovan. Sa druge strane mi iz SNS, silno se ponosimo državnikom Vučićem i njegovim fantastičnim rezultatima, i po zakonu, stavljamo njegovo ugledno ime u nazive lista.

16.02.2024

17:14

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

"Okončajte ovo odmah!" Haos u Americi! (FOTO, VIDEO)
Planeta

"Okončajte ovo odmah!" Haos u Americi! (FOTO, VIDEO)

Veliki broj njujorških policajaca ušao je u utorak uveče na Univerzitet Kolumbija i priveo oko 50 propalestinskih demonstranata, nekoliko sati nakon što je gradonačelnik Njujorka poručio da protest studenata koji dve nedelje paralizuje tu obrazovnu instituciju "mora odmah da se okonča".

01.05.2024

12:17

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Crnotravci, gde ste, da ste! Srećan praznik!
I dunđeri i neimari

Crnotravci, gde ste, da ste! Srećan praznik!

Praznik rada danas praznuju i oni koji rade i oni koji još nemaju ni dan radnog staža. Ovaj dan, međutim, nekada je bio poseban za Crnotravce! Samouki zidari, tesari, kamenoresci bili su nekada najtraženiji majstori...Ovo je priča o njima.

01.05.2024

08:15