• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/blic.rs

24.03.2021

16:00

DAJTE PAVELIĆU 20 GODINA I LIKVIDIRAĆE SRBE IZ HRVATSKE! Ovo su jezivi detalji iz pisama ALOJZIJA STEPINCA papi na koje ŽMURI VEĆINA U HRVATSKOJ!

Politika

DAJTE PAVELIĆU 20 GODINA I LIKVIDIRAĆE SRBE IZ HRVATSKE! Ovo su jezivi detalji iz pisama ALOJZIJA STEPINCA papi na koje ŽMURI VEĆINA U HRVATSKOJ!

Podeli vest

Delovi pisama koje je zagrebački nadbiskup i kardinal katoličke crkve Alojzije Stepinac tokom 1941. godine slao papi Piju XII, konačno su objavljeni i sasvim sigurno baciće potpuno novo svetlo na Stepinčevu ulogu u progonu Srba, Jevreja i Roma u NDH. Iz pisama se nedvosmisleno može videti da je hrvatski kardinal ne samo bio upoznat sa jezivim progonom, već ga je i podržavao, pravdajući ga "manjim zlom u odnosu na ono što bi činili nacisti"

 

Ova saznanja, na koja žmuri većina u Hrvatskoj, istovremeno učiniće težnje da se Alojzije Stepinac proglasi za sveca još upitnijom.

U pismima, koje je nedavno u intervjuu HRT-u pominjao i sam patrijarh Porfirije, kardinal Stepinac otvoreno piše o uvođenju rasnih zakona u NDH kao "načinu da se udovolji nacistima", uz opasku da je “mnogo manje zlo to što su Hrvati doneli ovaj zakon, nego da su Nemci preuzeli svu vlast u svoje ruke". Posebno su sporni delovi pisma iz 14. juna 1941. u kojima Stepinac sa popriličom ravnodušnošću govori o "likvidaciji šizmatika", kako su u NDH nazivani pravoslavci.

- Veliki je interes Srba šizmatika da uđu u Katoličku crkvu. Sigurno to čine pod dojmom da vlast podržava katoličanstvo. Ali ne može se poreći niti da ih tjera i sva bijeda šizmatičke crkve… Vjerujem, kada bi poglavnik Pavelić bio 20 godina na čelu vlade, šizmatici bi bili posve likvidirani iz Hrvatske, piše doslovce Stepinac papi Piju XII u pismima koje je objavio hrvatski portal net.hr.

"Ili će Hrvatska biti katolička, ili neka nestane"

Zagrebački nadbiskup u istom tom pismu, pozivajući Svetu stolicu da prizna NDH, koristi priliku da još jednom naglasi "o kakvoj se borbi u novostvorenoj hrvatskoj državi ustvari radi".

- Ne sumnjam Sveti Oče da se ovdje vodi očajna borba na život ili smrt između šizme koja je predstavljena u srpstvu i katoličanstva predstavljenog u Hrvatima.

Foto: printskrin wikipedia

U pismu datiranom na 16. maj 1941. godine, Stepinac navodi potrebu da se pravoslavno stanovništvo preobrati u katoličanstvo

- Pošto je vlast katolička, osjeća se veliki porast obraćenja Židova i pravoslavnih šizmatika (tim terminom Stepinac naziva pravoslavne Srbe) u katoličanstvo. Moramo biti vrlo pažljivi prilikom njihova primanja, pošto su u pitanju materijalni interesi, navodi Stjepinac, a onda, pismo završava sledećim rečima koje jasno govore da je podržavao i zalagao se za etnički i verski čistu NDH i to po svaku cenu:

- Na kraju, potpuno iskren, mogu primijetiti da u krugovima vlasti postoji najbolja želja da se Hrvatska pretvori u katoličku zemlju. Ratni ministar (Slavko Kvaternik) mi je apsolutno garantirao: ili će Hrvatska biti katolička zemlja, ili neka nestane”, piše Stepinac i zaključuje: - Želja onih koji trenutno vladaju Hrvatskom da provedu u djelo učenje Katoličke crkve stavlja nam obavezu da im pomognemo i da ih podržimo sa svom lojalnošću i snagom kojom raspolažemo.

U trenutku kada Stepinac piše ovo pismo već nekoliko nedelja postoji logor Danica pokraj Koprivnice u koji ustaše odvode stotine (a uskoro i hiljade) nevinih Srba i Jevreja. Dve nedelje pre Stepinčevog pisma, 28. aprila, ustaše su poubijale dvestotinjak seljaka srpske nacionalnosti iz sela Gudovca kraj Bjelovara, a samo tri dana prije tog pisma (12./13. maja) blizu 400 Srba iz Gline i okoline. Naravno to nisu i jedine nevine, civilne žrtve ustaškog režima u pomenutom periodu. I naravno, o svim navedenim, i ovde nenavedenim slučajevima, nadbiskup Stepinac je bio odmah obavešten.

Stav patrijarha Porfirija o Stepincu

O pismima Stepinca papi govorio je nedavno i patrijath Porfirije u intervjuu HRT-u. On je na pitanje o kanonizaciji Stepinca odgovorio vrlo odmereno, pohvalivši angažman pape Franje, a rad zajedničke komisije predstavnika Katoličke crkve i SPC-a označio plodotvornim i korisnim.

Foto: Tanjug/Zoran Žestić

Onda je usledila rečenica koja je izazvala najviše reakcija:

- U rukama imam pisma koja je Stepinac upućivao Piju XII. i iz kojih zaista mogu da se nađu mesta koja jesu duboko problematična. Što ne znači da on nije živeo u teškom vremenu i da se može sagledavati u crno-beloj tehnici - rekao je patrijarh u intervjjuu.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Vera

pre 3 godine

Vi po tradiciji lupate i uveličavate i širite mržnju a sve je on to lepo napsiao: "Ne sumnjam Sveti Oče da se ovdje vodi očajna borba na život ili smrt između šizme koja je predstavljena u srpstvu i katoličanstva predstavljenog u Hrvatima"...E to je planta svega. Inače u čemu je problem da se to pismo ne sme pokazati ako zaista i postoji? Inače on u pismu i potvrđuje ono šta svi znamo a to je da su Ustaše klale Srbe zbog SPC i pravoslavlja koje je posle 500g ropstva krenulo sa Gavrilom i WW1 da izbija na katoličko more.... samo verski rat i ništa drugo.

djelatnik

pre 3 godine

Naslov: DAJTE PAVELIĆU 20 GODINA I LIKVIDIRAĆE SRBE IZ HRVATSKE Tekst iz pisma:Vjerujem, kada bi poglavnik Pavelić bio 20 godina na čelu vlade, šizmatici bi bili posve likvidirani iz Hrvatske. Vidite razliku?

lol

pre 3 godine

ali sta je cudno, takav lik zaista jeste svetac za vrednosni sistem vatikana i hrvatske i hrvata... ne znam sta se mi bunimo.. nama treba da imponuje da ovakvog skora proglase za sveca katolicke crkve, to je njima u srzi...

sledeća vest

Izbori 2024

Aleksandar Vulin o izborima 2. juna: Vučić mora da se bavi izborima, ovo nisu lokalni izbori, hoće da slome kičmu Vučiću i našoj slobodarskoj politici
Izbori 2024

Aleksandar Vulin o izborima 2. juna: Vučić mora da se bavi izborima, ovo nisu lokalni izbori, hoće da slome kičmu Vučiću i našoj slobodarskoj politici

Gostujući u jutarnjem programu televizije Prva, Aleksandar Vulin je kazao da se 2. juna odlučuje o budućnosti Srbije, te da nije reč o lokalnim izborima koji se samo tako zovu. Vulin je kazao da na ovim izborima hoće da slome kičmu Vučiću da bismo se odrekli Republike Srpske, Kosova i Metohije, da bismo priznali da smo genocidan narod i uveli sankcije Rusiji.

27.04.2024

12:39

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Grčka uvodi šestodnevnu radnu nedelju!
još obaveza

Grčka uvodi šestodnevnu radnu nedelju!

U Grčkoj se od jula uvodi šestodnevna radna nedelja, a ova obaveza će se odnositi na državne službe, komunalna preduzeća, banke, privredna društva, organizacije i poljoprivredna gazdinstva koja su do sada praktikovala petodnevni nedeljni sistem rada.

27.04.2024

14:12

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija