• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

28.05.2022

07:00

OVA BAZA JE TEMPIRANA BOMBA NA KOSOVU, VAŠINGTON JE "PREPUNIO" EKSTREMISTIMA IZ AVGANISTANA! Broj terorista u 'Bondstilu' samo raste?!

Politika

OVA BAZA JE TEMPIRANA BOMBA NA KOSOVU, VAŠINGTON JE "PREPUNIO" EKSTREMISTIMA IZ AVGANISTANA! Broj terorista u 'Bondstilu' samo raste?!

Podeli vest

Američki portal 'Aksios' piše da je Vašington već odbio zahteve 16 izbeglica iz Avganistana da uđu u SAD zbog 'opasnih veza sa teroristima', dok 'Vol strit džurnal' tvrdi da ih je u 'Bondstilu' još najmanje stotinu

U američkoj bazi 'Bondstil' na Kosovu trenutno se nalazi oko stotinu izbeglica iz Avganistana, za koje se sumnja da su povezani sa teroristima i koji zbog toga ne mogu da odu u SAD, javljaju američki mediji!

Portal 'Aksios' piše da je krajnji cilj izbeglica iz Kabula ulazak u Ameriku, ali je administracija američkog predsednika Džozefa Bajdena već odbila zahtev za 16 Avganistanaca koji nisu 'prošli' bezbednosnu proveru. Prema ovim navodima, njima nije dozvoljeno da uđu u SAD zbog 'povezanosti sa talibanima i drugim teroristima'.

Ozbiljna pretnja
Ovo predstavlja ozbiljnu bezbednosnu pretnju za Srbe Ljuban Karan, potpukovnik KOS

Američki list 'Vol strit džurnal', takođe, objavio je da se u 'Bondstilu' trenutno nalazi između 90 i 100 izbeglica iz Avganistana, koje i dalje čekaju 'proveru'. Zabrana ulaska Kako prenose američki mediji, pozivajući se na Stejt department, izbeglice koje na Kosovu čekaju 'proces verifikacije' tu mogu ostati najviše godinu dana.

"Na Kosovu će sva potencijalno sumnjiva lica boraviti samo godinu dana, ne duže od toga. U slučaju da je potrebno više vremena, naći ćemo za njih drugo mesto koje bi trebalo da bude prihvatljivo za sve strane u slučaju da i dalje ne mogu da uđu u SAD. Prema sporazumu koji imamo sa Prištinom, oni neće ostati na teritoriji Kosova", rekao je neimenovani izvor iz Stejt departmenta, a prenose mediji.

Ljuban Karan, potpukovnik KOS u penziji, međutim, kaže da avganistanske izbeglice koje imaju veze sa teroristima predstavljaju veliku opasnost za Srbe na Kosovu, ali i za bezbednost čitavog regiona.

- Vašington svoje saveznike koji su morali da pobegnu od talibana očigledno ne želi da pusti u Ameriku. Jednostavno im više ne trebaju. Pokušaće da ih uvale svima po svetu, pa i lažnoj državi Kosovo, samo da ih se reše. Tako će i ove opasne ljude pokušati da upregnu u svoje interese na Balkanu. Ovo zaista predstavlja ozbiljnu bezbednosnu pretnju - upozorava Karan.

Ostaće u pokrajini

Miroslav Bjegović, profesor bezbednosnih nauka, ubeđen je da je krajnji cilj Vašingtona da avganistanske izbeglice ostanu na Kosovu.

- Interesantna je cela ta akcija izvlačenja avganistanskih izbeglica na prostor lažne države Kosovo pod okriljem američkih oružanih snaga i CIA. Zanimljivo je što su talibani za vreme vlasti SAD u Avganistanu povećali proizvodnju opijumskog maka za 300 odsto, a da je ruta ka EU osigurana upravo preko 'Kosova', odnosno baze 'Bondstil'. Ne čudi me zato nimalo što se i danas u njoj nalaze izbeglice, među kojima su sigurno i teroristi. Verovatno čekaju signal za akcije na Balkanu, što predstavlja veliki bezbednosni rizik za Srbiju i sve ostale na Zapadnom Balkanu - naglašava Bjegović.

Na Kosovo dolaze i 2.000 avganistanskih vojnika!?

Lažna država Kosovo, kako je ranije najavljeno, obećala je smeštaj za oko 2.000 avganistanskih vojnika, a njihova bezbednosna procena proglašena je tajnom na insistiranje Vašingtona. - Formirali smo radnu grupu koja se bavi organizacionim pitanjima zajedno s američkim partnerima. Zahtev SAD bio je da ovo pitanje ostane poverljivo iz bezbednosnih razloga i procesa evakuacije avganistanskih državljana. Ispoštovali smo taj zahtev - kazala je Vjosa Osmani, takozvana kosovska predsednica.




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Aleksandar Vulin o izborima 2. juna: Vučić mora da se bavi izborima, ovo nisu lokalni izbori, hoće da slome kičmu Vučiću i našoj slobodarskoj politici
Izbori 2024

Aleksandar Vulin o izborima 2. juna: Vučić mora da se bavi izborima, ovo nisu lokalni izbori, hoće da slome kičmu Vučiću i našoj slobodarskoj politici

Gostujući u jutarnjem programu televizije Prva, Aleksandar Vulin je kazao da se 2. juna odlučuje o budućnosti Srbije, te da nije reč o lokalnim izborima koji se samo tako zovu. Vulin je kazao da na ovim izborima hoće da slome kičmu Vučiću da bismo se odrekli Republike Srpske, Kosova i Metohije, da bismo priznali da smo genocidan narod i uveli sankcije Rusiji.

27.04.2024

12:39

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Grčka uvodi šestodnevnu radnu nedelju!
još obaveza

Grčka uvodi šestodnevnu radnu nedelju!

U Grčkoj se od jula uvodi šestodnevna radna nedelja, a ova obaveza će se odnositi na državne službe, komunalna preduzeća, banke, privredna društva, organizacije i poljoprivredna gazdinstva koja su do sada praktikovala petodnevni nedeljni sistem rada.

27.04.2024

14:12

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija