• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

16.10.2023

11:45

Vesić saopštio sjajne vesti - Iz Niša i Kraljeva i dalje ka Evropi, uskoro izbor avio-kompanije

Zoran Sinko

Politika

Vesić saopštio sjajne vesti - Iz Niša i Kraljeva i dalje ka Evropi, uskoro izbor avio-kompanije

Podeli vest

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić izjavio je da su se, nakon što je vlada na poslednjoj sednici usvojila odluku o proglašenju linija u javnom interesu za aerodrom “Konstantin Veliki” u Nisu i aerodrom “Morava” u Kraljevu, stekli uslovi da se pokrene postupak za izbor najpovoljnijeg ponuđača koji će u periodu do četiri godine obavljati redovan avio-prevoz ka ukupno 10 destinacija iz te dve vazdušne luke

Ministar je istakao da je važno da se očuva kontinuitet saobraćajne povezanosti sa ova dva aerodroma, jer je to od velikog značaja za privredni i društveni razvoj južne i istočne Srbije, odnosno Šumadije i Zapadne Srbije.

Reč je, dodao je, o 10 avio-linija koje su proglašene za linije u javnom interesu, na inicijativu lokalnih samouprava - Niša, Kraljeva Čačka.

To su linije od Niša ka Frankfurtu, Kelnu, Ljubljani, Atini, Tivtu, Istanbulu i Beogradu, kao i linije od Kraljeva ka Istanbulu, Tivtu i Solunu.

- Stupanjem na snagu ove odluke stekao se jedan od glavnih uslova da se pokrene postupak za izbor najpovoljnijeg ponuđača koji će obavljati redovan avio-prevoz na linijama koje nisu komercijalno isplative, ka ukupno 10 destinacija - pojasnio je Vesić.

Ministar je podsetio na velika ulaganja države u vazdušnu luku u Nišu, gde se gradi nova zgrada terminala, koja bi trebalo da bude završena do kraja sledećeg meseca.

Nakon toga sledi opremanje, kako bi putnici sa daleko više komfora mogli da putuju sa "Konstantina Velikog" već od naredne letnje sezone.

Ukazao je da niški aerodrom beleži sve veći broj putnika, kao i da će ove godine premašiti rekord iz 2019. godine kada je imao 422.000 putnika.

- Niški aerodrom projektovan je za oko oko 1,5 miliona putnika, i želimo i radimo sve da ih i bude toliko. Zato ulažemo u Niš, koji postaje sve važnije saobraćajno čvorište - rekao je ministar i dodao da trenutno iz Niša saobraća 13 linija, od čega tri sezonske i 10 redovnih.

Dodao je da država ulaže i u "Moravu" kod Kraljeva, kao treći međunarodni aerodrom u Srbiji.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Haos u Arizoni, zatvoren međudržavni autoput! (VIDEO)
katastrofa

Haos u Arizoni, zatvoren međudržavni autoput! (VIDEO)

Teretni voz koji je prevozio gorivo iskočio je iz šina i zapalio se u blizini granične linije između američkih saveznih država Novi Meksiko i Arizona, a u incidentu nije bilo povređenih, saopštili su železnički operater BNSF i policija.

27.04.2024

08:47

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija