• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs

20.11.2023

15:29

Zapušio mu usta! Siniša Mali: Bauk likvidnosti koji guši Nikezića

Ministarstvo finansija

Politika

Zapušio mu usta! Siniša Mali: Bauk likvidnosti koji guši Nikezića

Podeli vest

Ministar finansija odgovorio je Dušanu Nikeziću.

Saopštenje Siniše Malog prenosimo u celosti.


Da, Nikeziću, zaista imamo skoro pet milijardi evra na računu države. Srbija je likvidna, finansijski stabilna, ekonomski jaka da nastavi reforme uz rast kvaliteta života građana, rast plata i penzija. Za to se borimo i to su, ukratko, okosnice naše odgovorne politike.

Vi biste to znali da ste bili vođeni time dok ste imali uticaja na tok razvoja Srbije. I, zato je Vama ovih pet milijardi na računu bauk koji Vas guši, jer dok se 619 miliona evra slivalo na račune Vašeg šefa Dragana Đilasa, Srbija je tonula u ponor bankrota. Te 2012. nije bilo novca na računu ni za isplatu mesečnih penzija, koje su u proseku iznosile tek 204 evra.
Zato vam sad deluje kao naučna fantastika račun Republike Srbije. Ali, to je prosto tako kada znate da radite svoj posao i kada vam je dobrobit zemlje i njenih građana u fokusu.

Da vam razjasnim redom ono što Vas guši.

Mali: Sledeće godine nastavljamo sa nagradnom igrom "Uzmi račun i pobedi"! Potpisani ugovori sa dobitnicama stanova!

Nismo se, kako kažete, zadužili po kamati od 10 odsto, prosečna ponderisana kamatna stopa danas iznosi 3,6 odsto, i to u uslovima kada u svetu kamate na kredite nekontrolisano rastu. U vaše vreme išla je i do 17 odsto. Dalje, Đilas i Vi ste se zaduživali za potrošnju i likvidnost, sa negativnom stopom rasta, sa nula kilometara izgrađenih auto-puteva, bez izgradnje i rekonstrukcije pruga, sa nikada manjim platama i penzijama, u okolnostima u kojima je 500.000 ljudi ostalo bez posla.

Srbija danas kredite uzima za ulaganja u infrastrukturu, za podizanje kvaliteta života građana, a kao rezultat tih poteza očekujemo rast BDP-a ove godine od 2,5 odsto, sledeće očekivanih 3,5 odsto, a uz to smo stvorili pola miliona radnih mesta, što je baš toliko porodica koje ste vi pustili niz vodu pod velom demokratskih promena, a koje su promenile samo vaš konto na računima.

U vaše vreme Srbija je propadala, kurs je padao uz dvocifrenu inflaciju, a život građana se svodio na puko preživljavanje.

Čelična prijateljstva se sklapaju u teškim vremenima! Mali sa predsednikom Komiteta Komunističke partije Kine! (FOTO)

Javni dug Republike Srbije na centralnom nivou vlasti (bruto) na kraju septembra 2023. godine je iznosio 35,46 milijardi evra, dok je njegovo učešće u BDP-u iznosilo 51,3 odsto. Na kraju 2022. godine učešće javnog duga u BDP-u je iznosilo 55,1 odsto, te je tokom prva tri kvartala 2023. godine došlo do njegovog pada od čak 3,8 procentnih poena. Zato što, Nikeziću, tako izgledaju grafikoni kada stručno upravljate javnim finansijama jedne zemlje.

S obzirom na to da Republika Srbija ima na računu čak 550 milijardi dinara na današnji dan, neto stanje javnog duga, što je dug umanjen za sredstva na računu, na kraju septembra 2023. godine je znatno manji, i iznosi 30,8 milijardi evra, dok je u tom slučaju njegovo učešće u BDP-u 44,5 odsto.

Zahvaljujući odgovorno vođenoj fiskalnoj i monetarnoj politici u poslednjih nekoliko godina primetan je kontinuirani pad učešća javnog duga u BDP-u. Politika upravljanja javnim dugom je jasno definisana i za naredne godine i obezbeđuje stabilnost kako duga, tako i javnih finansija.
Ukoliko se naš javni dug uporedi sa dugom pojedinih članica EU, Republika Srbija je u znatno povoljnijoj poziciji u odnosu na najveći deo njih. Evrostat je poslednje podatke o dugu objavio za drugi kvartal 2023. godine, te se tako može videti da Grčka ima javni dug od 166,5 odsto BDP-a, Italija 142,4 odsto javnog duga u odnosu na BDP, Francuska 111,9 odsto, Španija 111,2 odsto, evrozona 90,3 odsto i tako dalje.

Oglasio se Siniša Mali na TikToku! Sav novac države nalazi se na ovom mestu i nikada ga nije bilo više! (VIDEO)

Nije mi cilj da nabrajam dalje evropske zemlje, kao što ni Vama nije cilj da zaista nešto pametno komentarišete o javnom dugu Srbije. Cilj mi je jasan, da Srbija nastavi da raste, da plate i penzije nastave da rastu, da naši građani žive bolje. Jasan mi je sasvim i Vaš cilj, s druge strane…

Od 2012. do 2022. godine učešće troškova kamata u BDP-u kretalo se u rasponu od 2,9 odsto (2015. godine) do 1,5 odsto na kraju 2022. godine. Usled rasta kamatnih stopa očekuje se da učešće kamata u BDP-u u 2023. iznosi 1,8 odsto. Tokom 2022. i 2023. godine je došlo do rekordnog rasta kamatnih stopa na globalnom finansijskom tržištu, što će znatno uticati na troškove servisiranja javnog duga svih država. Primera radi, šestomesečni Euribor je na početku 2022. godine iznosio -0,539 odsto, dok je sredinom oktobra ove godine iznosio 4,103 odsto, što je rast od čak 4,64 procentnih poena. Američka centralna banka (FED) je u istom periodu podigla u više navrata referentnu stopu, tako da je ona porasla sa 0,08 odsto na čak 5,33 odsto, kao i Evropska centralna banka, čija refentna kamatna stopa je od 0 procenta porasla na 4,5 odsto.

I u ovako teškim i izazovnim okolnostima, Republika Srbija je uspela da minimizira uticaj globalnog rasta kamatnih stopa.

Ogromno interesovanje za studentske kartice! Mali otkriva: Za tri dana gotovo 40 hiljada prijavljenih!

Prosečno poderisana kamatna stopa je uprkos ovako intezivnom rastu stopa na tržištu ostala na stabilnom nivou i u septembru je iznosila 3,49 odsto.

To su sve, Nikeziću, rezultati odgovornosti, posvećenosti, angažovanja, truda i rada. Ti rezultati nisu nastali preko noći, niti bismo Vam dozvolili da ih uništite preko noći. Zato se izgleda morate pripremiti na činjenicu da će vas ovaj bauk likvidnosti gušiti i nakon 17. decembra.


 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Mali i Vidovićeva: Narod je naša snaga i daje nam vetar u leđa!
Izbori 2024

Mali i Vidovićeva: Narod je naša snaga i daje nam vetar u leđa!

Sa građanima Bežanijske kose razgovarali su predstavnici liste "ALEКSANDAR VUČIĆ - Srbija ne sme da stane" Siniša Mali i Vesna Vidović, koji su se usaglasili da građani na predstojećim izborima biraju između dve politike. Sa jedne strane je politika ekonomskog rasta i razvoja, a sa druge strane je politika prošlosti, kada su fabrike bile zatvarane i kada je narod ostajao bez posla.

20.11.2023

15:06

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Haos u Arizoni, zatvoren međudržavni autoput! (VIDEO)
katastrofa

Haos u Arizoni, zatvoren međudržavni autoput! (VIDEO)

Teretni voz koji je prevozio gorivo iskočio je iz šina i zapalio se u blizini granične linije između američkih saveznih država Novi Meksiko i Arizona, a u incidentu nije bilo povređenih, saopštili su železnički operater BNSF i policija.

27.04.2024

08:47

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija