• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Kosovo online

11.03.2024

14:35

"Kosovo samo po sebi nema smisla ako sa Albanijom ne bude jedna država"! Jeziva poruka Albanca sa okupljanja u čast teroriste Adema Jašarija!

REUTERS/Marko Djurica

Politika

"Kosovo samo po sebi nema smisla ako sa Albanijom ne bude jedna država"! Jeziva poruka Albanca sa okupljanja u čast teroriste Adema Jašarija!

Podeli vest

Biljalj Kasami, gradonačelnik Tetova i lider pokreta "Besa" poslao je jezivu i zabrinjavajuću poruku - da svi Albanci treba da se ujedine u jednu Albaniju!

Kasami je u Istanbulu učestvovao na manifestaciji "Ep OVK ", kojoj su prisustvovali takozvani kosovski ministar unutrašnjih poslova Dželjalj Svečlja i Ljuljzim Jašari, sin Adema Jašarija, a koju su organizovali Albanci iz Istanbula u znak sećanja na komandanta Adema Jašarija i njegovu porodicu.

- Kosovo samo po sebi nema smisla ako krajnji cilj nije da bude jedna Albanija i da zajedno sa Albanijom postane jedna država. Stoga je osnova porodice Jašari i primer za ceo svet, kako se boriti za slobodu, kako se boriti za pravdu i kako se boriti za ljudsko dostojanstvo - rekao je Kasami u govoru pred Albancima u Istanbulu, a prenosi portal Lajm.

Povodom istog događaja, Kasami se na Fejsbuku zahvalio "Albanskoj ligi bratstva u Turskoj" na odličnoj organizaciji u čast porodice Jašari i OVK.

- Jašarijev pohod, eho pravednog rata i odlučujućeg trenutka u istoriji, podigao je ne samo Drenicu, Kosovo, Tiranu, Tetovo, već i Albance u Turskoj i Evropi, u Americi i širom sveta. To je eho požrtvovanja, albanskog dostojanstva i slobode, koji je Albancima približio put slobode koju je oličavao legendarni komandant Adam Jašari - napisao je Kasami.

Ko je bio Adem Jašari?

Adem Jašari je jedan od osnivača OVK. Nakon završetka srednje škole više puta prelazi granicu i odlazi u Albaniju gde posećuje vojno diverzantske kurseve i ceo svoj život posvećuje jednoj ideji - odvajanju Kosova od Srbije. U više navrata je hapšen, učestvovao je u najozloglašenijim akcijama OVK, a sprska policija jednom prilikom uspela je da ga rani, ali je pobegao.

Ozloglašeni i surovi terorista i jedan od osnivača OVK Adem Jašari likvidiran je u policijskoj akciji koja je počela na današnji dan. 5. marta 1998. Tada je posle niza terorističkih napada i dejstava Jašarijeva grupa okružena u njegovoj kući i posle dva dana borbe uništena.

Policijski napad na selo Donji Prekaz u opštini Srbica, koji je počeo je 5.marta.usledio je nakon što je krajem februara te godine grupa boraca OVK predvođena Ademom Jašarijem napala je policijsku patrolu i ubila četiri, a ranila dva policajca.

Foto: printscreen

 

Specijalne policijske snage su 5. marta napravile neprobojan obruč oko Donjeg Prekaza i napravile dublji, širi prsten oko okolnih sela, nakon čega je Jašariju upućen poziv na predaju.

Adem Jašari je to odbio i pružio je jak otpor u dobro opremljenom i pripremljenom zabarakidiranom bunkeru. Srpska policija okružila je grupu i pozvala na predaju. Jašarijeva grupa je nakon isteka rika za predaju odgovorila upotrebom teškog naoružanja - minobacača, mitraljeza, ručnih granata, snajperskih pušaka ubila i ranila tri policajca, a tokom akcije su Adem Jašari i njegova grupa pokazali su fanatizam terajući brutalno svoje rođake da se bore.

Nejač stavio pred nišan da bi spasio sopstveni život

Jašari je lično ubio svog nećaka zbog "kukavičluka", a zatim stvorio živi štit od žena i dece u nadi da će dobiti na vremenu dok ne dobije pojačanje, jer je očekivao je da je čitavo albansko stanovništvo iz zone Drenice spremno da mu krene u pomoć. lider OVK Adem Jašari, njegov brat Hamez Jašari kao i većina pripadnika terorističke grupe Jašari su ubijeni sa članovima porodice koji su odbili da se predaju.

Zauzimanje Donjeg Prekaza i likvidaciju terorističke grupe pod komandom Adema Jašarija, osnivača OVK, izvele su Jedinica za specijalne operacije (JSO) i Specijalna antiteroristička jedinica (SAJ), potpomogunute sa pripadnicima Posebnih jedinica policije.

Srpski heroji stradali u akciji eliminacije zlikovaca

U ovoj akciji stradali policajci su: pripadnik SAJ-a Rade Radaković (1961) i pripadnik JSO-a Andreas Končarević (1973); ranjeni Željko Mrdalj, Živko Tomić, Predrag Fabijanić, Nenad Šare, Nenad Vujošević, Željko Pavašević, Stevo Bogojević i Miodrag Krtinić.

Priština je Adema Jašarija proglasila za nacionalnog heroja ravnog Skenderbegu. Podignuti su mu spomenici u Prištini, Tirani i Skoplju.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Brnabić: Građanima dugujemo pristojan dijalog među strankama!
Izbori 2024

Brnabić: Građanima dugujemo pristojan dijalog među strankama!

Predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić izjavila je da je razgovor između vlasti i opozicije lekovit za parlament, a da je pristojan dijalog političkih stranaka koje drugačije misle nešto što političari duguju svim građanima Srbije, bez obzira na to da li su oni glasali za vlast, opoziciju ili možda nisu uopšte izašli na izbore.

30.04.2024

09:48

TV

Kurti ima ogromnu podršku Albanaca zbog ugnjetavanja Srba! Da li treba da napustimo Savet Evrope ako tamo budu primili lažnu državu?
Live TV

Kurti ima ogromnu podršku Albanaca zbog ugnjetavanja Srba! Da li treba da napustimo Savet Evrope ako tamo budu primili lažnu državu?

Šiptarski ekstremisti predvođeni Kurtijem i Vjosom Osmani hoće da naprave novu Srebrenicu na Kosovu i Metohiji. Samo čekaju da se prizna sramna rezolucija i prihvatanje Kosova i Metohije u Savet Evrope da bi mogli da tuže Srbiju. Na ovu, ali i na druge važne teme u "Info večeri" govorili su Gavrilo Kovačević, predsednik opštine Zemun i Vladimir Kljajić, politikolog. Uživo u program putem vajber uključenja javio se pukovnik Milan Jolović koji je komentarisao moguće donošenje sramne rezolucije o Srebrenici.

30.04.2024

21:41

Žestok sukob u studiju Informera! Da li je Ukrajina propala kao država, ili Rusija potencijalno gubi rat? (VIDEO)
Live TV

Žestok sukob u studiju Informera! Da li je Ukrajina propala kao država, ili Rusija potencijalno gubi rat? (VIDEO)

Velika partija šaha se i dalje igra. Postavlja se pitanje čije figurice su u boljoj pozicji. O ratu u Ukrajini govorili su Na ovu temu u emisiji "Rat uživo" govorili su prof. dr Stevica Deđanski iz Centra za razvoj međunarodne saradnje i Darko Obradović, Forum za strateške analize. U program se, putem vajber uključenja, uživo uključio i analitičar prof. dr Sergej Boljevič.

30.04.2024

19:25

JOŠ TV VESTI

Hronika

Davio partnerku do smrti! Jazivo nasilje u Alibunaru: Muškarcu (39) preti zatvor do 15 godina
Hronika

Davio partnerku do smrti! Jazivo nasilje u Alibunaru: Muškarcu (39) preti zatvor do 15 godina

Više javno tužilaštvo u Pančevu je danas donelo naredbu o sprovođenju istrage protiv osumnjičenog D. B. (39) iz Alibunara zbog sumnje da je neutvrđenog dana u periodu od 27. aprila do 29. aprila ove godine primenom nasilja ugrozio telesni integritet svoje vanbračne partnerke D. S. (42) iz Jabuke tako što ju je u kući u kojoj su živeli u Alibunaru, u Ulici Save Munćana, šakama stegao za vrat usled čega je nastupila smrt oštećene, saopštio je MUP.

30.04.2024

19:02

Sport

Vinisijus posle preokreta Bajerna izvukao bod Realu
Fudbal

Vinisijus posle preokreta Bajerna izvukao bod Realu

Drama na "Alijanc areni", Bajern umalo do preokreta, ali je Vinisijus Žunior doneo izjednačenje Realu! Fudbaleri Bajerna odigrali su nerešeno sa Real Madridom 2:2 (0:1) u prvom meču polufinala Lige šampiona.

30.04.2024

22:52

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija