• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

26.03.2024

08:25

Drecun jasan: Status pridruženog člana u Parlamentarnoj skupštini NATO -a za tzv. Kosovo duboko uznemirujuća odluka

Informer

Politika

Drecun jasan: Status pridruženog člana u Parlamentarnoj skupštini NATO -a za tzv. Kosovo duboko uznemirujuća odluka

Podeli vest

Doskorašnji predsednik Odbora za KiM Skupštine Srbije Milovan Drecun izjavio je da je odluka Parlamentarne skupštine NATO-a da Prištini dodeli status pridruženog člana, sastavni deo veoma intenzivne kampanje koja treba da dovede do otvaranja procesa članstva tzv. Kosova u toj vojnoj alijansi što je, kako je naglasio, duboko uznemirujuće i može da dovede do ugrožavanja opstanka srpskog naroda na Kosovu i Metohiji.

- To je nešto što je duboko uznemirujuće, nešto što može zaista da dovede do ozbilјnog ugrožavanja opstanka srpskog naroda na Kosovu i u Metohiji - rekao je Drecun.

Na pitanje da li to u bezbednosnom smislu treba da zabrine Srbe na tzv. Kosovu, ali i Beograd, Drecun kaže da bi naravno bilo kakvo članstvo i otvaranje procesa za šansu tzv. Kosova u NATO poremetilo čitavu bezbednosnu arhitekturu na Balkanu i ugrozilo naše interese.

- Ako neko namerava da tu tvorevinu koja nije članica Ujedinjenih nacija integriše u strukture Natoa, onda bi to značilo primenu onog člana pet Kolektivne odbrane i to bi sigurno bila poruka Beogradu da jednostavno ne može nikada da računa da će se taj deo naše teritorije vratiti u sastav Republike Srbije - rekao je Drecun za Tanjug.

On je istakao i da bi to bilo prejuduciranje političkog rešenja.

- Mi ne razmišlјamo o vojnim aktivnostima, ali jednostavno to bi bilo prejudiciranje nekog političkog rešenja, političkog statusa Kosova i Metohije. Svakako da nas zabrinjava kada se pojavlјuje ta naoružana formacija koja više nije bezazlena, koju opremaju po Nato standardima, Nato oružjem, a obuka se vrši takođe u Nato zemlјama i po Nato standardima i za toga stoji najveća sila - rekao je Drecun.

On je ocenio da je odluka Parlamentarne skupštine NATO-a da Prištini dodeli status pridruženog člana, sastavni deo jedne veoma intenzivne kampanje koja se sprovodi, a koja treba da dovede do otvaranja procesa članstva takozvanog Kosova u toj vojnoj alijansi.

Drecun primećuje da se o tome govori u Prištini, ali i u vodećim zapadnim državama.

- Američki izaslanik u Prištini govori da tzv. Kosovo mora da bude član Natoa i da treba da im se otvori put, prvo verovatno za Partnerstvo za mir, pa onda za Nato. U okviru toga je sada podizanje tog nivoa statusa posmatrača na nekog pridruženog člana sa delimičnim učešćem u donošenju odluka, čisto da se pokaže da je neophodno i da će takozvano Kosovo napredovati na putu ka članstvu u Natou - rekao je Drecun za Tanjug.

On je ocenio da je u toj funkciji i kampanja Aljbina Kurtija u kojoj izjavljuje da je tri ili četiri puta povećan budžet za nabavku naoružanja, za obuku, da je ogroman broj pripadnika takozvanog Kosova prošao obuku u inostranstvu, u NATO zemlјama i da oni hoće da postanu članica NATO-a.

Drecun je rekao da Priština istovremenu sprovodi kampanju zastrašivanja međunarodne javnosti da Beograd sprema vojnu akciju protiv tzv. Kosova sa cilјem da se slomi otpor četiri članice NATO-a koje nisu priznale lažnu državu Kosovo.

- Da se njima pokaže - evo ako im ne otvorimo proces pristupanja u Nato onda će Beograd izvršiti agresiju na takozvano Kosovo i zato im je bitno da se te zemlјe slože sa otvaranjem procesa. To bi onda kao bila nekakva prepreka za Beograd ako ima nekakve ambicije da silom rešava kosovski problem - naveo je Drecun.

On smatra da je to kampanja koja će se nastaviti sa cilјem članstva tzv. Kosova u NATO i drugim međunarodnim organizacijama što je, kaže, i cilј francusko-nemačkog predloga.

- Vidite da je to klјučna tačka neslaganja, pored ovog principa teritorijalnog integriteta i suvereniteta, da se Srbija složi sa članstvom takozvanog Kosova u međunarodnim organizacijama. Ja se bojim da će ta kampanja da se nastavi, već je tzv. Kosovo u velikoj integraciji u te Nato strukture, nezvanično, ali i generalno po načinu organizacije te takozvane vojske Kosova, po njenom učešću u nekim misijama, vidite da je sve prilagođeno i sve urađeno po osnovu Nato standarda - rekao je Drecun.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Aleksandar Vulin o izborima 2. juna: Vučić mora da se bavi izborima, ovo nisu lokalni izbori, hoće da slome kičmu Vučiću i našoj slobodarskoj politici
Izbori 2024

Aleksandar Vulin o izborima 2. juna: Vučić mora da se bavi izborima, ovo nisu lokalni izbori, hoće da slome kičmu Vučiću i našoj slobodarskoj politici

Gostujući u jutarnjem programu televizije Prva, Aleksandar Vulin je kazao da se 2. juna odlučuje o budućnosti Srbije, te da nije reč o lokalnim izborima koji se samo tako zovu. Vulin je kazao da na ovim izborima hoće da slome kičmu Vučiću da bismo se odrekli Republike Srpske, Kosova i Metohije, da bismo priznali da smo genocidan narod i uveli sankcije Rusiji.

27.04.2024

12:39

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Grčka uvodi šestodnevnu radnu nedelju!
još obaveza

Grčka uvodi šestodnevnu radnu nedelju!

U Grčkoj se od jula uvodi šestodnevna radna nedelja, a ova obaveza će se odnositi na državne službe, komunalna preduzeća, banke, privredna društva, organizacije i poljoprivredna gazdinstva koja su do sada praktikovala petodnevni nedeljni sistem rada.

27.04.2024

14:12

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija