• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: novosti.rs/informer.rs

23.09.2018

22:08

ZIMA USKORO STIŽE U SRBIJU! Ovoliko će koštati grejanje, a u ovom gradu je najjeftinije!

Vesti

ZIMA USKORO STIŽE U SRBIJU! Ovoliko će koštati grejanje, a u ovom gradu je najjeftinije!

Podeli vest

Hladni dani kucaju nam na vrata, toplane po Srbiji letos su spremale postrojenja za zimsku sezonu, a građani se nadaju da poskupljenja neće biti.

Mnogo je proteklih godina bilo onih koji su "skidali" radijatore jer im je cena centralnog grejanja previsoka. Međutim, takvih je sve manje, jer se ispostavilo da je procedura odjavljivanja iz toplana komplikovana, a i nemoguće je potpuno ukinuti grejanje, pa opet ostaju određene mesečne, novčane obaveze.

 

Takođe, oni koji žive u višespratnicama teško da mogu da nađu adekvatnu zamenu, sem grejanja na struju. Inače, ubedljivo najskuplje grejanje u Srbiji, nešto manje od 120 dinara po kvadratu, plaćaju Beograđani. Najjeftinije je u Šapcu, samo 34 dinara po kvadratu stambene površine.

U Nišu, za razliku od pre dve godine, kada je čak 1.600 građana podnelo zahtev za isključenje sa mreže, interesovanje jenjava jer su mnogi odustali zbog komplikovane procedure. Nišlije su nezadovoljne cenom grejanja uprkos činjenici da ga plaćaju čak upola jeftinije nego Beograđani.

Prosečna cena grejanja u Nišu niža je za 21 odsto u odnosu na Novi Sad, 14 odsto u odnosu na Kragujevac, a manja je nego u Leskovcu, Čačku, Boru, Kraljevu, Smederevu, Pirotu i Jagodini.

I u Kikindi su građani nezadovoljni daljinskim grejanjem, a zahteve za isključenje podnelo je 27 potrošača, dok je "Toplana" u prethodne dve godine ostala bez 200 korisnika.

Međutim, da bi sprečili isključivanje sa mreže, Nadzorni odbor "Toplane" u junu prošle godine propisao je da vlasnik stana mora da ima i pisanu saglasnost 75 odsto vlasnika grejne površine ostalih stanova u zgradi priključenih na jednu podstanicu.

Mnogi vlasnici stanova u Kikindi koji su ranije ugradili merače toplote pokajali su se jer su grejanje plaćali skuplje nego po metru kvadratnom. Zato su prošle godine tražili da zagrevanje ponovo plaćaju po površini stana.

Foto: pixabay.com

Potrošači u Kikindi nisu zadovoljni jer je Gradskom odlukom propisana temperatura u stanovima od 20 stepeni, uz odstupanje od plus-minus dva stepena. To znači da "Toplana" može da im isporuči toplotnu energiju od svega 18 stepeni zimi, čime je ispunila gradsku odluku, a da se građani smrzavaju.

Novosađani koji stanuju u gradu, najveći broj njih, imaju centralno grejanje, dok se stanovi i kuće u prigradskim naseljima greju uglavnom na gas i čvrsto gorivo, a ima i onih koji za tu namenu koriste električnu energiju.

U poslednjih godinu i po, kumulativno posmatrano, grejanje je u Novom Sadu pojeftinilo za 13,68 odsto. Za stan od 50 kvadrata, mesečni račun za grejanje iznZa korisnike kojima se grejanje obračunava po potrošnji cena je 5,26 dinara po kilovat-času za utrošenu energiju i 229,48 dinara po kilovatu za instalisanu snagu, bez PDV.

Znatan broj Novosađana greje se na gas, a taj energent plaćaju 38 dinara po kubnom metru.

- Plaćam za grejanje prosečno oko 10.000 dinara mesečno, od oktobra do marta. Imam mogućnost da kombinujem tako da danju radi kotao na gas, a noću na struju, pa izađe nešto jeftinije. Troškovi su, naravno, veći ukoliko je jača zima - kaže Hadži Dragoslav Gajić, koji ima kuću od 130 kvadrata u naselju Mali Beograd.

Foto: pixabay.com

Grejalica

U Šapcu je na daljinsko grejanje priključeno 7.600 stambenih jedinica i 55 poslovnih objekata, što je više od 473.000 kvadratnih metara.

Cena za stambeni prostor u Šapcu iznosi 37,4 dinara, a za poslovni 42,50, plus PDV. Tako, na primer, za garsonjeru od 26 kvadrata "Toplani" treba platiti 905 dinara, dok za četvorosoban stan od 97 kvadrata cena iznosi 3.298 dinara.osiće ove zime oko 4.200 dinara mesečno.

Za nijansu je jeftinije grejanje na gas koje po kubiku košta 33,28 dinara (plus PDV). Na teritoriji Šapca do sada je izgrađeno preko 200 kilometara gasne distributivne mreže, koja snabdeva 2.650 kupaca.

- Kada sam 2004. godine uveo grejanje na gas cena je bila 16 dinara po metru kubnom, što je tada bilo najjeftinije. Sada je 33,28 dinara, pa za kuću od 170 kvadrata u sezoni je potrebno 1.000 evra - kaže Petar Marković.

Nišlije koje se greju na drva, što je inače najzastupljeniji energent, kubik treba da plate od 4.400 do 4.700 dinara, plus 550 dinara za sečenje. Pelet je većini nedostupan jer je cena od 25.000 dinara po toni previsoka.

Foto: pixabay.com

Drva

U prigradskim novosadskim naseljima i selima dobar deo domaćinstava koristi gas, ali je ogrevno drvo ipak najpopularnije. Cene se uoči grejne sezone kreću od 5.500 do 6.500 dinara po kubnom metru. Mnogi Šapčani koji traže komforniji način grejanja prelaze na pelet.

- Za kuću od 120 kvadrata potrebno nam je pet do šest tona peleta. To košta od 150 do 160 evra po toni, ako se kupi odmah sa proleća, posle je nabavka malo skuplja - priča Zorica Gojković iz Šapca. - Isplativije je jer smo više od 1.000 evra trošili dok smo koristili drva i ugalj.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

"Srbija protiv nasilja" zapravo je generator nasilja! Opoziciji se smeši još jedan poraz na izborima! (VIDEO)
Izbori 2024

"Srbija protiv nasilja" zapravo je generator nasilja! Opoziciji se smeši još jedan poraz na izborima! (VIDEO)

U toku je konstitutivna sednica Narodne Skupštine Srbje. Opozicija ponovo pokušala da ometa gospodina Rabrenovća. Na ovu temu u "Info jutru" govorio je Dejan Vukelić, urednik Srpskog portala, a u studiju mu se priključila i Ana Đorđević, borac za prava Srba na KiM, Đorđe Todorov iz Centra za društvenu stabilnost i Vanja Vukić, visoki funkcioner SPS-a. Putem vajber uključenja u program se javio i glavni urednik Informera Dragan J. Vučićević.

18.03.2024

13:09

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Sve gori i gori! Nemci opleli po Holandu!
Fudbal

Sve gori i gori! Nemci opleli po Holandu!

Već izvesno vreme se fudbaler Mančester sitija Erling Holand (23) kroz medije provlači u lošem kontekstu, a uzrok je najverovatnije očigledan pad forme norveškog napadača.

18.03.2024

22:31

Planeta

Vels preuzeo crnac Geting, na čelu Škotske je Pakistanac Hamza Jusaf, a Britanije Indijac Sunak! Šta je sledeće?!
Šta reći?!

Vels preuzeo crnac Geting, na čelu Škotske je Pakistanac Hamza Jusaf, a Britanije Indijac Sunak! Šta je sledeće?!

Posle izbor Voana Getinga za sledećeg lidera Velsa, po prvi put nijednu od četiri glavne vlade Velike Britanije ne vodi belac. Premijer Riši Sunak ima indijsko nasleđe i prvi je britanski hinduistički lider. Prvi ministar Škotske Humza Jusaf - koji, kao i Geting, vodi poluautonomnu vladu - potiče iz pakistanske muslimanske porodice. Regionalnu administraciju Severne Irske zajedno vode dve žene, Mišel O'Nil i Ema Litl Pengeli.

18.03.2024

22:24

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set