• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Zastitnikpotrosaca.rs

28.10.2019

12:54

PREVARANTI POD LUPOM ZAKONA: Uvode se veće kazne za nesavesne trgovce i proizvođače koji varaju kupce!

Zaštitnik potrošača

PREVARANTI POD LUPOM ZAKONA: Uvode se veće kazne za nesavesne trgovce i proizvođače koji varaju kupce!

Podeli vest

Trgovci i proizvođači hrane koji budu uhvaćeni u varanju potrošača od sredine decembra plaćaće znatno veće kazne, a veterinarske, poljoprivredne i druge inspekcije će prevarante moći da love i onlajn, putem "tajne kupovine".

To su samo neke od novosti koje u Hrvatskoj na snagu stupaju 14. decembra, kada za sve zemlje članice EU počinje da važi nova uredba o službenim kontrolama primena propisa o hrani i hrani za životinje.

Reč je o novom, boljem setu mera nadzora i kontrole kompletnog poljoprivredno-prehrambenog lanca, koje su Evropski parlament i Savet prihvatili u martu 2017. godine, a zemlje članice dužne su da ih primenjuju od kraja 2019. godine.

 

 


Kako je objašnjeno u tekstu uredbe, ideja je da se postigne bolji i stroži inspekcijski sistem u 800 milijardi evra vrednoj evropskoj industriji proizvodnje hrane, koju je poslednjih godina potresao niz skandala.

 

 

Portal navodi primer iz 2013. godine, kada je otkriveno da je evropskim potrošačima podvaljivana hrana deklarisana kao govedina, iako se u stvari radilo o konjskom mesu ili novijeg šokantnog otkrića da se u poljskim klanicama kolju bolesne krave, čije se meso prodaje u marketima.

Poslednja uredba kojom je EU definisala okvire inspekcijskog nadzora nad proizvodnjom hrane donesena je još 2004, pa se novom legislativom pokušava stati na kraj prevarantskim praksama u segmentu proizvodnje hrane, a u tome bi trebalo da pomognu i nove, veće kazne.

 

 

Tačnije, države članice će u svoje zakone uvesti kazne koje će u finansijskom smislu morati da budu veće od koristi koju je počinitelj ostvario prevarom, a iako se preporučuje da se one određuju kao postotak prihoda, države članice same će moći da odaberu da li će prihvatiti baš taj model.

Novost za inspektore biće mogućnost da anonimno na internetu kupuju uzorke hrane koje će potom testirati, a ako se pokaže da nisu u skladu sa uredbama, prekršitelji će moći da budu automatski kažnjeni, a to je do sada moglo da se radi samo uz zvanične najave.

 
Pratite Zaštitnik potrošača na Fejsbuku OVDE

Pratite Zaštitnik potrošača na Tviteru OVDE
 
Čitajte Zaštitnik potrošača: Zastitnikpotrosaca.rs



Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17