• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Zastitnikpotrosaca.rs

05.12.2019

14:06

PAŽNJA! U BMW-U BI MOGLI DA IZGORITE: Nemci povlače 230.000 automobila, PROVERITE DA LI JE VAŠE VOZILO NA LISTI ZA OPOZIV!

Zaštitnik potrošača

PAŽNJA! U BMW-U BI MOGLI DA IZGORITE: Nemci povlače 230.000 automobila, PROVERITE DA LI JE VAŠE VOZILO NA LISTI ZA OPOZIV!

Podeli vest

Reč je o 230.000 kola iz svih serija koje imaju problem u sistemu izduvnih gasova. Prošle godine ova kompanija povukla čak 1,6 miliona automobila

Zbog opasnosti od požara nemački automobilski div BMW opozvaće 230.000 vozila u celom svetu. Reč je o automobilima opremljenim četvorocilindričnim dizel motorima. Cela akcija je pokrenuta još prošle godine, a sad je, nakon što su ustanovili da je zahvaćeno još više vozila, proširili opseg opoziva, piše Zaštitnik potrošača.

Problem je u sistemu recirkulacije izduvnih gasova, a zahvaćena je većina modela koje BMW proizvodi - od serije 1 do serije 7 te SUV-ovi od X1 do X6 koji su proizvedeni 2018.
Svi vlasnici vozila navodno će biti kontaktirani, a u BMW-u tvrde da je rizik od požara minimalan, kao i da će popravka biti besplatna.

 

 

Nije prvi put

Ovo je već drugi put za godinu dana da nemački auto-gigant povlači vozila, i to zbog potencijalne mogućnosti da mogu da se zapale. Pre tačno godinu dana kompanija je saopštila da zbog curenja rashladne tečnosti, povlači čak 1,6 miliona vozila sa tržišta širom sveta jer postoji opasnost od požara.

Zahvaćena je većina modela koje BMW proizvodi - od serije 1 do serije 7 te SUV-ovi od X1 do X6 koji su proizvedeni 2018.

Iz BMW-a je saopšteno da u pojedinim dizel automobilima rashladna tečnost može da iscuri iz modula za recirkulaciju izduvnih gasova, odnosno dela za smanjenje štetnih emisija, te da bi tečnost mogla da dođe do vrelih delova sistema i zapali se. Opoziv je tada zahvatao modele proizvedene od 2010. do 2017. godine.

Pre ovog milionskog opoziva nemačka kompanija ranije je povukla oko 480.000 vozila iz Azije i Evrope, jer su u Južnoj Koreji prijavljeni požari.

 

 

Kartelsko udruživanje

Ipak, ovo nije jedini problem sa kojim se trenutno suočava BMW. Naime, nemačke antimonopolske vlasti izrekle su kaznu vodećim domaćim proizvođačima automobila - BMW-u, "Folksvagenu" i "Dajmleru" u iznosu od 100 miliona evra. Kazna je izrečena zbog kartelskog udruživanja za potrebe nabavke proizvoda od čelika.

 

 

U periodu od 2004. do 2013. godine ovi proizvođači automobila redovno su se sastajali s proizvođačima čelika i drugim kompanijama u lancu dobavljača radi dogovaranja jednakog iznosa nadoknade na nabavnu cenu čelika, saopštila je Kancelarija za suzbijanje kartelskih aktivnosti. Nemačke automobilske kompanije su prihvatile razrezane kazne.

Iz BMW-a su naveli da će platiti kaznu od 28 miliona evra, a portparolka Dajmlera je izjavila da će ta kompanija morati da plati 23,5 miliona evra.

To znači da gotovo polovinu od ukupno izrečene kazne, odnosno 48,5 miliona evra, treba da plati najveći nemački proizvođač - "Folksvagen". Ta kompanija je odbila da komentariše visinu kazne, ali je pozdravila završetak istrage o kartelskom dogovaranju.

 

 

Proverite da li ste u problemu

Svi problematični automobili proizvedeni su između 2011. i 2017. godine. Ako ste zabrinuti, i sami možete da proverite da li je vaš automobil na listi za opoziv tako što ćete posetiti BMW sajt i uneti svoj VIN broj onlajn. Ovaj kod se nalazi na donjoj strani šoferšajbne sa vozačeve strane, tamo gde se spaja sa instrument tablom.

 

 

 

Pratite Zaštitnik potrošača na Fejsbuku OVDE

Pratite Zaštitnik potrošača na Tviteru OVDE
 
Čitajte Zaštitnik potrošača:Zastitnikpotrosaca.rs



Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17