• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: S. Kostić

28.11.2023

20:00

"Teško je biti glumac u Americi!" Mirjana Joković iskreno o životu u Los Anđelesu i saradnji sa holivudskim zvezdama

Informer

Kultura

"Teško je biti glumac u Americi!" Mirjana Joković iskreno o životu u Los Anđelesu i saradnji sa holivudskim zvezdama

Podeli vest

U ekskluzivnom intervjuu za Informer Jokovićeva je, između ostalog pričala, o životu u Americi, profesorskom poslu u Los Anđelesu i šta ju je privuklo da ponovo radi u Srbiji...

Teško je biti glumac u Americi, mnogi na kraju odustanu, kaže Mirjana Joković. Čuvena glumica, koja se proslavila ulogama u ostvarenjima "Sivi dom", "Zaboravljeni" i "Mala", od 1993. godine živi i radi u Americi.

Mirjanu je put ponovo naveo u Srbiju jer je posle 15 godina dobila glavnu ulogu u domaćoj seriji "Poziv", koja se trenutno emituje na RTS.

U ekskluzivnom intervjuu za Informer Jokovićeva je pričala o životu u Americi, profesorskom poslu u Los Anđelesu, šta ju je privuklo da ponovo radi u Srbiji, ali i o saradnji sa holivudskim zvezdama Dženifer Lopez i Rejfom Fajnsom.

Foto: Aleksandar Jovanović Cile

Mirjana Joković

Da li vam je nedostajao rad u Srbiji?

- Ne mogu da kažem da mi je nedostajao jer nikada nisam napustila posao u svojoj zemlji iz nekog specifičnog razloga. Zapravo, nikada za sve ove godine nisam mogla da odvojim više vremena i snimim neku veću ulogu kao što je slučaj u seriji "Poziv".

Šta vas je privuklo da prihvatite ulogu u tom trileru?

- Izbirljiva sam kada su projekti u pitanju, ali mi nije trebalo mnogo vremena da prihvatim ulogu. Da bih pauzirala posao u Americi i došla ovde da radim, projekat mora da bude zanimljiv, a to je bio slučaj sa serijom "Poziv". Odmah sam se oduševila scenariom.

Kako ste se pripremali za ulogu inspektorke Anice?

- Upoznala sam jednu ženu koja je inspektorka i koja živi život kao moja junakinja. U razgovoru s njom sam shvatila do koje mere su to ozbiljni i snažni karakteri koji žive dvostruki život. Imala sam i pripreme i s oružjem. Na kraju, kada je sve bilo gotovo, htela sam da i ona bude zadovoljna kako sam donela tu rolu.

Foto: RTS Promo

Mirjana Joković kao inspektorka Anica u seriji "Poziv"

Predajete glumu na prestižnom univerzitetu u Los Anđelesu. Kako je došlo do toga?

- Zaljubila sam se u novu profesiju, a to je predavanje i edukacija. Majka mi je bila profesorka književnosti i znala sam da ću se jednog dana baviti profesorskim radom, ali nisam ni slutila da će mi biti toliko zanimljivo. Sada jednako volim i predavanje i glumu. Prirodno se dogodilo da postanem profesor. Kada sam otišla u Ameriku upisala sam Kalifornijski institut umetnosti. To je prestižna škola koju je napravio čuveni Volt Dizni. U njoj postoji pet smerova - film, pozorište, balet, animacija i muzika. Kada sam diplomirala, posle nekoliko godina se ukazala prilika da predajem na katedri za film i tako je i bilo. Na odseku za muziku predaje naš čuveni profesor Miroslav Tadić.

Kako je biti profesor u Los Anđelesu?

- Lepo je ko voli da predaje. Svedok ste nečijeg rasta i vidite da neko upija znanje i ljubav koje mu pružate.

Foto: RTS Promo

Mirjana Joković kao inspektorka Anica u seriji "Poziv"

Da li je teško biti glumac u Americi, naročito ako dolazite van engleskog govornog područja?

- Ako, na primer, živite u Los Anđelesu i tražite isključivo posao glumca i idete na kastinge, mnogo je komplikovano i teško. Razlog je taj što ima mnogo glumaca i projekata i to su procedure i velika odricanja koja iscrpe ljude. Mnogi ljudi na kraju odustanu.

Pre više od 20 godina bili ste deo romantične komedije "Sobarica sa Menhetna". Kakva je bila saradnja sa Dženifer Lopez i Rejfom Fajnsom, koji u tom filmu igraju glavne uloge?

- Bilo je veoma zanimljivo. Imala sam malu ulogu, ali je bilo interesantno biti deo jedne takve produkcije i sistema na visokom nivou.

Foto: Reuters

Dženifer Lopez

I za kraj ovog razgovora, recite nam kako vam se danas čini Beograd u odnosu na onaj koji ste "napustili" pre 30 godina?

- Utisci su fantastični! Ovo je Beograd koji ja poznajem. U današnje vreme živimo preopterećeni raznim stvarima, ali duh ovog grada, ljudi, humor, profesionalizam i šmek su učinili da se osećam dobrodošlo i prijatno.

Nedostaje mi Žarko

Osamdesetih godina gradili ste karijeru zajedno sa Žarkom Lauševićem. Po čemu ga pamtite?

- Vest o njegovoj smrti teško sam prihvatila, kao i svi koji su ga voleli. Žarko je nezamenljiv. Bio je toliko upečatljiv svojim umetničkim radom, ali i životom. Sa Žarkom je bilo lako raditi. Film "Put na jug" je bio božanstveno iskustvo. Snimali smo u Buenos Ajresu u Argentini i to je samo po sebi bio doživljaj. Imali smo divnu ekipu. Vremena u kojima smo mi radili bila su lakša za umetnike...

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Aleksandar Vulin o izborima 2. juna: Vučić mora da se bavi izborima, ovo nisu lokalni izbori, hoće da slome kičmu Vučiću i našoj slobodarskoj politici
Izbori 2024

Aleksandar Vulin o izborima 2. juna: Vučić mora da se bavi izborima, ovo nisu lokalni izbori, hoće da slome kičmu Vučiću i našoj slobodarskoj politici

Gostujući u jutarnjem programu televizije Prva, Aleksandar Vulin je kazao da se 2. juna odlučuje o budućnosti Srbije, te da nije reč o lokalnim izborima koji se samo tako zovu. Vulin je kazao da na ovim izborima hoće da slome kičmu Vučiću da bismo se odrekli Republike Srpske, Kosova i Metohije, da bismo priznali da smo genocidan narod i uveli sankcije Rusiji.

27.04.2024

12:39

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Magazin

Džet set

Srbija