• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Promo

25.03.2024

10:46

Slikarstvo nesanice - izložba Nemanja Mate Đorđevića

Zoran Jovanović

Kultura

Slikarstvo nesanice - izložba Nemanja Mate Đorđevića

Podeli vest

U Kulturnoj stanici Svilara izložba "Slikarstvo nesanice", slikara Nemanje Mate Đorđevića biće otvorena 2. aprila sa početkom od 19h.

Izložba nas uvodi u seriju novih slika, crteža i skulptura u kojima Nemanja Mate Đorđević nastavlja svoj ciklus slikarstva nesanice u koji uvodi novine čistih, oslobođenih površina i ekspresivnijih poteza. U ovoj slikarskoj hronologiji vizuelnu dominaciju ostvaruju entiteti mikroskopskog sveta koji su dobili svoj puni razvoj i dominaciju monumantalnih formata:

Foto: Foto: Zoran Jovanović

 

- Kada mislim na svoj rad, kada se indentifikujem s njim, pa čak i kada ne mislim na njega, sa strane gledano, pomislim na sumrak prethodnih civilizacija, jednu vizija sveta koja je gotovo savršeno prihvatljiva kao egzaltirani haos. Zamor naše vrste se ogleda u dnevnim brigama svakog pojedinca, koje su utkane u permanentni strah od poslednjeg čina. Upravo zato se trudim da budem promašeni skeptik, da punim prostor dubokim besmislom kome se, u određenoj meri, rugam i divim. Ti radovi su izrekli ono u što sam ubeđen, što ne pripada meni već nekom beskrajnom nedostatku, osećaju da je sve srušeno ili se ruši.

U razgovoru sa kustosom izložbe Ksenijom Samardžijom, Mate potvrđuje svoju poziciju pažljivog, strpljivog posmatrača:

- Paradoks je da sam ja, po prirodi koja me je odredila, sušta krajnost, nevidljiv tip. Ne mešam se među ljude nego jednostavo čekam i gledam da li će sve te  fasadne fešte u ljudima oko mene, pre ili kasnije postati orgija sama po sebi. U najgorem slučaju ja sam mala sluškinja svog rada i to se tako razume. Bilo bi smešno s moje strane da se ponašam kao autor bez sudbine koja je manje-više moja svakodnevnica. Sve može da se podnese kada imaš čemu da pribegneš.

U tekstu kataloga, istoričar umetnosti Dejan Vučetić, prateći nastajanje novih radova, kao svedok samog procesa zaključuje:

- U susretu s likovnim svetom Nemanje Mate Đorđevića, ističe se jedna crta hermetičnosti, dubine, snažnog „zvuka” koji je na nivou sadržinskog sloja i ukoliko se ne bismo opteretili dodatnom hermeneutikom u tumačenju ulivajući pregršt paralela i objašnjenja koji mogu, a ne moraju biti istiniti, uvideli bismo snažnu silu koja poput neke zakonitosti uobličava i kreira osnovni ton likovnoj predstavi. Ona bi se mogla dočarati na primeru muzičkog dela gde dubina basa, koji prati i stvara ton u nižem registru, upotpunjuje melodiju i ritam aleternacijama, ne remeteći ih, već uobličavajuči celokupnu kompoziciju. Na sličan način, poigravajući se ritmom, umetnik kreira radove u vidu poliptiha, sačinjenih od uzanih vertikalnih formata stvarajući „zamrznute kadrove”. Na njima takođe možemo prepoznati alternacije motiva. Zanimljivo je istaći i lakoću stvaranja iluzije prostora, koji kao da je u suptilnoj izmaglici, projektovanjem linija kretanja u više pravaca kreirajući privid dubine i treperenja vazduha.
Izložba nam donosi gotovo 15 slikarskih formata, realizovanih za povodom ove izložbe kao i seriju crteža, niz skulptura i video koji uključuje razgovor sa umetnikom povodom izložbe. 

Foto: Foto: Zoran Jovanović

 

 

Nemanja Mate Đorđević (1983, Beograd) završio je slikarstvo na Fakultetu likovnih umetnosti u klasi Gordana Nikolića. Prema rečima Jean Luc Chalumeau, uglednog francuskog kritičara, Mate pripada autorima kod kojih je upadljivo da “slike se pojavljuju kao noćne more, umetnika koga muči egzistecijalna anksioznost…Stil je nervozan, oštar, konačan – njegov rad se pretvara u vapaj a nakon noćne more u prosvetljenje… Već je dovoljno da shvatimo da Mate koga verovatno muči ozbiljna slabost, leči svoju muku otimajući nistavilu slike iz dna svoje noći bez sna.” 

Za svoj dosadašnji stvaralački opus Nemanja Mate Đorđević dobio je brojna priznanja, od kojih treba istaći prvu nagradu za crtež Fondacije Vladimir Veličković 2009. godine, nagradu za podstrek slikarstvu francuske Akademije lepih umetnosti iz fonda Roux et Tronchet (Le prix en peinture sur les Fondations Roux et Tronchet) 2012. godine, nagradu za slikarstvo na 47. Zimskom salonu u Herceg Novom 2014. godine, nagradu Milan Konjović – Likovna jesen za slikarstvo u Somboru 2014. godine, nagradu rezidenta od godinu dana u studiju Francuske akademije Pjer David Veil (Pierre David-Weill), drugu nagradu fonda za crtež francuske Akademije lepih umetnosti (Prix de dessin Pierre David-Weill) 2015. godine, kao i nagradu za crtež Osten bijenale crteža u Skoplju 2016. godine. Izlagao je na velikom broju izložbi domaćeg i stranog karaktera. Dela autora se nalaze u brojnim kolekcijama. Njegove aktivnosti su u polju slikarstva, crteža i skulpture. 

Izložba je otvorena do 16. aprila 2024.godine (Novi Sad). Izložbu je podržalo Ministarstvo kulture Republike Srbije. 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Aleksandar Vulin o izborima 2. juna: Vučić mora da se bavi izborima, ovo nisu lokalni izbori, hoće da slome kičmu Vučiću i našoj slobodarskoj politici
Izbori 2024

Aleksandar Vulin o izborima 2. juna: Vučić mora da se bavi izborima, ovo nisu lokalni izbori, hoće da slome kičmu Vučiću i našoj slobodarskoj politici

Gostujući u jutarnjem programu televizije Prva, Aleksandar Vulin je kazao da se 2. juna odlučuje o budućnosti Srbije, te da nije reč o lokalnim izborima koji se samo tako zovu. Vulin je kazao da na ovim izborima hoće da slome kičmu Vučiću da bismo se odrekli Republike Srpske, Kosova i Metohije, da bismo priznali da smo genocidan narod i uveli sankcije Rusiji.

27.04.2024

12:39

Vesti

Sve stoji! Na granicama puno kao u košnici, kolone kilometarske
Društvo

Sve stoji! Na granicama puno kao u košnici, kolone kilometarske

Saobraćaj je jutros bio umerenog intenziteta, ali u toku dana se očekuje pojačan saobraćaj, pre svega na auto-putevima, a zatim ka graničnim prelazima i na izlazima iz većih gradskih sredina, saopštio je Auto-moto savez Srbije (AMSS). Trenutno su najveće gužve na graničnim prelazima Batrovci i Preševo.

27.04.2024

16:25

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Grčka uvodi šestodnevnu radnu nedelju!
još obaveza

Grčka uvodi šestodnevnu radnu nedelju!

U Grčkoj se od jula uvodi šestodnevna radna nedelja, a ova obaveza će se odnositi na državne službe, komunalna preduzeća, banke, privredna društva, organizacije i poljoprivredna gazdinstva koja su do sada praktikovala petodnevni nedeljni sistem rada.

27.04.2024

14:12

Magazin

Džet set

Srbija