Autor: Informer.rs

11.06.2024.

13:15

Foto: Shutterstock

Magazin

Produžite rok trajanja namirnicama! Ako ih ovako čuvate - Ne brinite se!

Ključ pravilnog skladištenja ovih namirnica je čuvanje na hladnom i suvom mestu, u hermetički zatvorenim posudama.

Belo brašno obično traje jednu do dve godine. Nakon otvaranja, najbolje je da ga čuvate u hermetički zatvorenoj posudi na hladnom i suvom mestu, a može se držati i u frižideru ili zamrzivaču kako bi se produžio njegov rok trajanja.

Brašno

Od celih žitarica ima kraći rok trajanja zbog prisustva klica i mekinja koje oksidiraju. Ovo brašno može trajati od tri meseca do jedne godine, dok brašna od orašastih plodova i bezglutenska brašna obično traju od tri do šest meseci. Nakon otvaranja, skladištite ih u frižideru ili zamrzivaču u hermetički zatvorenim posudama.

Informer

 

Šećer

Ima dug rok trajanja jer ne podržava rast mikroorganizama, ali je najbolje upotrebiti ga u roku od dve godine. Šećer lako upija mirise i vlagu, pa frižider nije idealno mesto za njegovo skladištenje. Čuvajte ga na hladnom i suvom mestu poput ostave, u hermetički zatvorenoj posudi kako biste sprečili stvaranje grudvica.

Prašak za pecivo i soda bikarbona

traju oko dve godine ako se čuvaju na hladnom i suvom mestu, kao što je ostava. Pošto su to aktivni sastojci, važno je pratiti njihov rok trajanja. Jednostavan način da proverite aktivnost sode bikarbone je dodavanje malo vruće vode i sirćeta – ako se pojave mehurići, soda je još uvek aktivna. Za prašak za pecivo, dovoljno je dodati vruću vodu.

Suvi aktivni kvasac

ima rok trajanja oko godinu dana, dok instant kvasac traje oko dve godine. Sveži kvasac traje otprilike dve nedelje u frižideru i ne sme se zamrzavati. Aktivni ili instant kvasac može se koristiti i nakon roka trajanja ako se pravilno skladišti. Da biste proverili da li je kvasac još uvek aktivan, dodajte jednu kašičicu šećera sa malo kvasca u četvrtinu šolje tople vode. Ako se nakon 10 minuta pojave mehurići, kvasac je još uvek dobar za upotrebu.