• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA
Informer

Izvor: Informer.rs

12.05.2024

06:21

Saveti koji će vam olakšati muke i uštedeti novac: Evo kako da sačuvate namirnice od propadanja

Shuterstock

Dom i porodica

Saveti koji će vam olakšati muke i uštedeti novac: Evo kako da sačuvate namirnice od propadanja

Podeli vest

Mnoge domaćice su se sigurno sočile sa problemom da im neke namirnice propadnu mnogo brže nego što su planirale da ih pripreme. Navika da jednom nedeljno kupuju potrepštine za nekoliko dana unapred i nepravilno čuvanje glavni su razlozi što se dešava da tikvice istrule, kupus i mladi luk se osuše.

Da biste racionalno iskoristili namirnice koje kupujete na pijaci i u prodavnici, pročitajte nekoliko saveta koji će vam pomoći da uštedite novac jer će vam proizvodi duže trajati.

Kako se čuva povrće

Povrće poput krastavaca ili tikvica osušite ili dobro obrišite krpom pre nego što ih stavite u frižider jer vlaga koju sadrže ubrzava kvarenje. Možete da ih čuvate u foliji ili u plastičnoj kesi iz koje ste prethodno istisnuli vazduh.

Paradajzu i pečurkama odgovaraju kese od papira. Ako ste ih kupili u plastičnoj ambalaži, prebacite ih u papir jer tako neće ispuštati supstance koje podstiču kvarenje.

Foto: Shuterstock

 

 

Sir u papir

Sir zamotajte u papir za pečenje, a maslacem premažite odrezanu stranu. Mekše sireve umotajte u aluminijumsku foliju, a brojni kuvari ga čuvaju u zatvorenim posudama s kockom šećera protiv buđi.

Celer ili brokoli duže će zadržati svežinu ako se zamotaju u samolepljivu foliju. Tako mogu da stoje u frižideru i do dve nedelje.

Uvelu salatu možete da "spasete" ako je potopite u posudu sa hladnom vodom, pa će na taj način zadržati svežinu.

Foto: Freepik.com

 

 

Da se ne pokvare jaja

Izbegavajte da jaja stavljate u pregradu na vratima frižidera jer zbog čestog otvaranja temperatura postaje nestabilna.

Ukoliko je mladi luk počeo da se suši, operite ga, sitno iseckajte, ubacite u plastičnu kesu pa stavite u zamrzivač.

Kupus je najbolje da odmah pojedete, jer posle nedelju dana počinje da gubi vlagu. Svež kupus možete čuvati u plastičnoj kesi u frižideru i do dve nedelje, jer će tako zadržati svežinu i sadržaj vitamina. Ako počne da vene, dovoljno je da odstranite spoljne listove.

Krompir je najbolje držati na hladnom i tamnom mestu u papirnoj kesi. Ako čuvate krompir u frižideru, hladan vazduh utiče na ukus i teksturu, i može da pretvori skrob u šećer.

 

Postovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, Youtube, Viber.

Pridružite se i saznajte prvi najnovije informacije.

Naše aplikacije možete skinuti na:


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Politika

TV

Srbija nije lider samo na Balkanu, već i šire!
Live TV

Srbija nije lider samo na Balkanu, već i šire!

Gost Info jutra na Informer televiziji bio je Srđan Barac iz Centra za društvenu stabilnost koji je govorio o jutrošnjem divljanju Đorđa Miketića ispred Skupštine grada Beograda i nasilnom pokušaju ulaska u nju.

25.12.2024

13:29

Društvo

JOŠ Društvo VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

"Televizija mi je oduzela dušu, to je nenadoknadiv gubitak!" Jelena Bačić Alimpić otkrila koliko joj je bilo teško da radi kao voditeljka, evo zbog koga je postala književnica
Estrada

"Televizija mi je oduzela dušu, to je nenadoknadiv gubitak!" Jelena Bačić Alimpić otkrila koliko joj je bilo teško da radi kao voditeljka, evo zbog koga je postala književnica

Jedna od najpoznatijih domaćih književnica i bivša voditeljka, u razgovoru za Informer, otvoreno je govorila o početku književne karijere, seriji koja je nastala po njenom romanu, privatnom životu, ali i o odlasku sa malih ekrana, koji je mnogima, i posle više od 15 godina, velika žal.

26.12.2024

08:01