05.04.2022.

07:20

Foto: Freepik.com

Magazin

OPREZ! Ovih 11 namirnica su OTROVNI po vašeg psa! Veterinarka Babić za Informer.rs otkriva ŠTA nikako ne smete davati ljubimcima!

Svako ko je ljubitelj životinja i kod kuće ima jednog ili više pasa, zna koliko je nekada teško odoleti tim njihovim okicama, kada nam traže da sa njima podelimo hranu koju jedemo. 

I dok nešto nije štetno, poput sočnog komada pilećeg mesa, postoje određene namirnice koje i te kako mogu naškoditi vašem mezimčetu. 

Na ovu temu razgovarali smo sa dr vet. med. Anom Babić, koja je objasnila koju hranu nikako ne treba da dajete vašim četvoronožnim drugarima:

1. Čokolada (detaljnije o štetnosti čokolade po pse možete pročitati na linku OVDE). 

2. Kofein - ima slične efekte kao i trovanje čokoladom.

3. Xylitol (veštački šećer) - čest je u proizvodima za dijabetičare, kao i sastavni deo žvakaćih guma i pasti za zube. Izuzetno je toksičan za jetru i kod pasa, ako se ne reaguje na vreme, može da dovede do smrtnog ishoda, usled gubitka funkcije jetre.

4. Grožđe - posebno suvo je toksično za bubrege.

Informer

pas

5. Alkohol - psi nemaju enzim koji razlaže alkohol u jetri i usled unosa alkohola efekti opijenosti mogu da traju i do nekoliko dana, kao komplikacija dolazi do pada telesne temperature i mogućeg uginuća.

6. Živo testo- usled aktivnosti kvasca, odnosno razlaganja šećera, dolazi do produkcije alkohola i kod pasa, ukoliko pojedu živo testo, može doći do trovanja alkoholom, kao i nakupljanja gasa u želucu i crevima.

7. Crni luk je takođe toksičan i može da izazove anemiju.

8. Makadamija orasi mogu da izazovu mučninu, slabost i povraćanje.

9. Semenke breskvi, (10.)kajsija, (11.)avokada, osim što mogu da izazovu opstrukciju u crevima, izvor su cijanida, pa time mogu indirektno da izazovu trovanje kao i kod ljudi.