Magazin
Kad je vreme za dijetu? Najbolji i najgori dani za promenu ishrane
Psiholozi kažu da je osobama s viškom kilograma najteža odluka da se odreknu omiljene hrane, ali tome doprinosi i to što pogrešnim danima kreću s dijetom. Postoje dani koji su najbolji za regulisanje ishrane, ali i oni koji će uticati da ne izgubite ni gram jer nisu pogodni za početak dijete. Pogledajte kada je najbolje da napravite zdrav jelovnik i rešite se suvišnih kilograma.
Najbolji trenuci
1. Posle rođendana
Istraživanja pokazuju da su ljudi spremniji da se posvete novim ciljevima posle određenih datuma koje obeležavaju, uključujući praznike i rođendane. Psiholozi kažu da mnogi tada osećaju veliki podstrek i želju da s "novim ja" krenu u ostvarivanju zadataka koje su sebi zacrtali.
2. Posle velike promene
Ukoliko ste se preselili u novu kuću ili u drugi grad zbog posla, to je trenutak koji predstavlja nešto novo u vašem životu. Promena posla, stana ili grada podrazumeva i još neku promenu. Neka to onda bude promena ishrane i odlazak u teretanu. Ne treba odmah da počnete s gladovanjem, već dan započnite zdravim doručkom ili smanjite količinu šećera koju inače stavljate u kafu.
Najgore vreme
1. Kada imate velike obaveze
Kada vas u jednom trenutku zatrpaju obaveze poput rođenja deteta ili možda veliki poslovni projekat, nikako ne krećite s dijetom. To su zahtevni zadaci i nećete imati vremena ni snage da se bavite ishranom. Psiholozi kažu da stresne situacije nisu vreme da testirate svoju izdržljivost, upornost i ograničenja. Za početak možete da usvojite zdrave navike koje će vam pomoći u vašem naumu da smršate.
2. Posle godišnjeg odmora
Za mnoge ljude, ovo je vreme kada se opuste i jedu. Ako planirate odlazak na dijetu odmah nakon godišnjeg odmora, to i nije najbolja ideja. Nije lako posle uživanja da se odmah bacite na rigorozan režim ishrane. Organizam je još uvek opušten i nije spreman na promene kao što je dijeta. Polako krenite da smanjujete slatkiše i testeninu, više se krećite i videćete da će telo samo poželeti da se zdravije hrani.