Magazin
Boja tanjira utiče na to koliko ćete hrane pojesti
Kada želite sebe disciplinovati u ishrani, odnosno ne unositi previše kalorija, a samim tim i sprečiti gomilanje kilograma, potrebno je obratiti pažnju na više stvari.
Osim toga što treba da pazite kakvu hranu jedete, treba da vodite računa i o boji tanjira iz kog jedete.
Izbegavajte crvenu
Studije pokazuju da ljudi imaju tendenciju da jedu manje ako postoji veći kontrast u bojama između tanjira i hrane.
Ako jedete svetlu hranu s tanjira tamne boje, vjerovatno ćete pojesti manje. Razlog je taj što porcija vaše hrane izgleda veća jer se ističe na tamnoj pozadini. U tanjiru svetle boje hrana se stopi sa tanjirom. Zbog toga jedete više.
Poznato je da svetle boje poput žute, narandžaste i crvene najviše potiču apetit. Ove boje, posebno crvena, povećavaju krvni pritisak i broj otkucaja srca, zbog čega osećamo veću glad.
Plava je dobar izbor
Međutim, siva, crna, smeđa i ljubičasta se smatraju dobrim odabirom za suzbijanje apetita. Imajući hranu u tanjirima ovih boja, smanjuju se šanse za prejedanje.
Plava boja se smatra najboljim od svih. Nauka sugeriše da vam jedenje iz tamnoplavog tanjira može pomoći da bolje kontrolišete veličinu porcije.
I oblik igra važnu ulogu kada je u pitanju mršavljenje.
Bolje je jesti ili piti iz visoke, uske čaše ili posude nego iz širokog tanjira ili neke pljosnate čaše. Iako je u pitanju ista količina tečnosti ili hrane, ljudi osećaju kao da imaju više hrane kada koriste široki tanjir ili široku ćašu.