Foto: freepik
Magazin
Ove namirnice garantuju duboku starost! Jedite ih što češće
Dan Buetner je proučavao pet regiona širom sveta u kojima većina stanovnika živi do starosti. On je pozvao ljude da obrate pažnju na jedno određeno mesto - poluostrvo Nikoja u Kostariki.
Prema Danovim rečima, ovo mesto ima najnižu stopu smrtnosti srednjih godina na svetu i ljudi često dožive duboku starost.
Butner tvrdi da su tri namirnice koje na ovom poluostrvu svakodnevno konzumiraju u velikoj meri pomogle tamošnjoj dugovečnosti.
Evo koje su to namirnice:
Kukuruz
Prvi na listi je kukuruz.
Stanovnici poluostrva Nikoja ga koriste za pravljenje ukusnih tortilja od celog zrna.
U svojoj dokumentarnoj seriji „Uživo do 100”, Buetner je rekao da narod Nikoje tradicionalno prerađuje kukuruz natapanjem zrna kukuruza u pepeo kako bi povećao njegovu nutritivnu vrednost.
Kukuruz je bogat vlaknima, a tortilje su bogate složenim ugljenim hidratima.
Informer
Tikvice
Sledeća na Danovoj listi namirnica za dugovečnost bila je tikvica, koja je bogata vitaminima A, B i C, kao i magnezijumom i kalcijumom, koji su neophodni za zdravlje kostiju, krvi i srca.
Informer
Pasulj
Dan je rekao da stanovnici Nikoje redovno dodaju pasulj u svoje obroke, uživajući u do pet različitih vrsta pasulja.
Crni pasulj je u velikoj meri uključen u jelo koje se zove galo pinto.
Pasulj je osnovna namirnica u ishrani mnogih drugih "Plavih zona" - uključujući Ikariju i Sardiniju.
Informer