16.03.2019.

17:39

Foto:

Magazin

KAKO SE NE UGOJITI ZA VREME POSTA? 6 jednostavnih pravila!

Čim počne post, u restoranima i pekarama zavlada pomama za posnom hranom i pecivima. Mnogi, iako su vernici, post doživljavaju kao dijetu i priliku da skinu koji kilogram. Zato sveštenici često napominju da post nije gladovanje, dijeta ili mučenje, već uzdržavanje i umerenost u svemu, pa i u jelu. Posna hrana reguliše krvni pritisak, ubrzava detoksikaciju organizma i utiče na smanjenje nivoa masnoća u krvi, ali često se događa da posle posta umesto manjka imate višak kilograma, pa čak i probleme sa zdravljem. Šta je to što će napraviti razliku i učiniti da uzdržavanje od mrsne hrane zaista bude delotvorno?

Dobra ulja

Ulja koja bi trebalo da koristite tokom posta su maslinovo ulje, kokosovo ulje, kakao maslac, a u salatama (ne za kuvanje) i susamovo, ulje semenki bundeve i kikiriki ulje. Ukoliko vam je ovo preveliki izdatak, hranu kuvajte na pari ili pecite u foliji, a potom prelijte zdravim uljima direktno pre serviranja.

NAMAŽITE MAST NA HLEB! Nutricionistkinja RAZBIJA MIITOVE o hrani: Ovo je zapravo ZDRAVO!

Orašasti plodovi umesto grickalica

Izbacite industrijske grickalice i zamenite ih pečenim kikirikijem, orasima, bademima, čipsom od voća i povrća, semenkama bundeve i suncokreta ili kokicama (ne iz kesice za mikrotalasnu, već domaćim). Sto grama orašastih plodova ima oko 600 kalorija i zato ih jedite umereno.

Informer

Sveža riba

Konzervirana riba, ako je konzervirana kuvanjem na pari, uskladištena u vodi (sopstvenom soku) ili u maslinovom ulju je u redu. Naravno, ovo je skuplja opcija, a idealno rešenje za ograničen budžet su zamrznute girice - generalno forsirajte sitnu ribu, a veću jedite povremeno.

Prioritet bi ipak trebalo da bude upotreba sveže ribe. Ukoliko su girice vaš izbor, pripremajte ih u rerni, pržite na maslinovom ulju ili kuvajte na pari uz dodatak povrća. Pohovani oslić i girice iz dubokog ulja se ne računaju u svežu ribu, već u namirnice upropašćene lošom pripremom.

POSNI SUTLIJAŠ sa cimetom i orasima koji je bolji od originalnog!

Zaboravite na pekaru

Zaboravite na pekaru i peciva. Kuvajte cele žitarice, ali ih pravilno spremajte, koristite više krompira i bundeve, kao i korenastog povrća umesto testa, testenine i brašna. Ne zaboravite ni na mahunarke na razne načine jer su zdrave, zasićuju i odličan su izvor minerala.

Informer

Što više povrća

Jedite što više svežeg lisnatog povrća. Posna ishrana već donosi preveliku količinu šećera i skroba, te uravnotežite jelovnik različitim salatama, karfiolom, brokolijem, kupusom, paprikama, tikvicama, patlidžanom... Post je i idealno vreme za čorbe i potaže od povrća - skuvajte razno povrće po želji i ukusu, izmešajte štapnim mikserom i uživajte.

ŠTO JE LJUĆA, TO JE ZDRAVIJA! Jedite rotkvice svaki dan i uverite se koliko su korisne

Oprezno sa slatkišima

Zbog preteranog unosa skroba, slatkiše je najbolje izbegavati. Ukoliko baš morate, pronađite nešto u veganskim kuvarima jer oni ne koriste margarine i industrijsku hranu. Ipak, ovo ne znači da će kolači biti manje zašećereni, pa ako vam je stalo do obima struka, odaberite voće, eventualno i malo suvog voća. Drugi predlog je domaći kompot bez dodatog šećera, uz orašaste plodove.
Post je pravo vreme i za pripremu raznih biljnih čajeva zaslađenih sa malo meda. Med sadrži mnoštvo vitamina i minerala, te se smatra kompletnom namirnicom.
N. Lazović


RECEPTI:

Informer

Tost sa namazom od plavog patlidžana

Sastojci: 4 kriške integralnog hleba, plavi patlidžan, maslinovo ulje, 3 čena belog luka, kašičica senfa, so, biber.
Priprema:
Plavi patlidžan isecite po dužini na komade debljine jedan centimetar. Posolite, pobiberite i ostavite desetak minuta da se ocedi. Blago ga izlupajte sa obe strane tučkom za meso, a višak tečnosti upijte salvetom. U tiganj stavite kašiku ulja, propržite patlidžan i sve stavite u poklopljeni sud, da omekša do kraja. Ocedite i ispasirajte štapnim mikserom, dodajte so, biber, beli luk i senf po ukusu. Prepecite tost, isecite dijagonalno i servirajte sa namazom.

Informer

Minestrone čorba

Sastojci: 100 g šargarepe, 100 g celera, 100 g korena peršuna, 100 g paškanata, glavica crnog luka, 3 čena belog luka, 150 g kuvanog crvenog pasulja ili jedna konzerva, 1,5 dl soka od paradajza, maslinovo ulje, so, biber, slatka mlevena paprika, sveže seckani listovi peršuna i celera.
Priprema:
Korenasto povrće isecite na kockice, luk sitno iseckajte, beli luk zgnječite ili iseckajte. Zagrejte sud, sipajte maslinovo ulje i odmah dodajte crni i beli luk, smanjite temperaturu i stalno mešajte da ne zagori. Dodajte seckano korenasto povrće i nastavite sa dinstanjem. Kada je povrće malo omekšalo, dodajte so, biber i slatku mlevenu papriku, kratko propržite, pa dodajte sok od paradajza i oko 1,2 litra tople vode ili bujona od povrća. Kuvajte dok povrće ne omekša, pa dodajte skuvan i oceđen pasulj. Kad čorba provri, sklonite je sa vatre i pospite svežim listovima peršuna i celera.

Informer

Đuveč sa skušom

Sastojci: 4 skuše, 200 g pirinča, 4 barene šargarepe, 2 barena krompira, 2 pečene paprike, glavica crnog luka, 4 čena belog luka, 5 dl bujona od povrća, 3 dl soka od paradajza, maslinovo ulje, so, biber, listovi peršuna, limun.
Priprema:
Skušu posolite i premažite spolja i iznutra marinadom od belog luka, peršuna i maslinovog ulja. Složite kriške limuna u unutrašnjost i u foliji pecite u rerni na 180 stepeni 20-30 minuta. U sudu izdinstajte na ulju sitno seckani crni i beli luk, dodajte pirinač i dinstajte stalno mešajući. Kada zrna pobele, nalijte malo toplog bujona od povrća. Povremeno dodajte pomalo bujona, a kada pirinač upije sav bujon, dodajte i sok od paradajza. Probajte i po potrebi dodajte so i biber. Sud za pečenje malo namažite uljem, stavite pirinač, dodajte obarenu šargarepu i krompir isečen na kockice. Pečenu papriku isecite na komade i ravnomerno rasporedite po đuveču. Prelijte sa kašikom ulja i zapecite desetak minuta na temperaturi od 180 stepeni.

Informer

Blanširane jabuke sa suvim grožđem

Potrebno je: 4 jabuke, 2 kašike suvog grožđa, 2 kašike mlevenih oraha, limun, štapić vanile ili vanilin-šećer, malo cimeta po ukusu.
Priprema:
U sud stavite vodu da proključa, dodajte suvo grožđe, limun isečen na kolutove i rasečen štapić vanile ili vanilin-šećer. Malo prokuvajte i izvadite sve iz tečnosti na tanjir. Jabuke očistite, isecite na kockice i lagano ih blanširajte u toj tečnosti. Izvadite jabuke, pomešajte ih sa prokuvanim suvim grožđem i limunom, pospite mlevenim orasima, začinite sa cimetom i prelijte ostatkom tečnosti po želji.

Tagovi: