28.07.2020.

12:33

Foto:

Magazin

EVO ŠTA SE DEŠAVA U TELU AKO SE ODREKNEMO JUTARNJE KAFE! Posledice traju i do DEVET DANA

Ali, da li ste se nekad zapitali šta se dešava u vašem telu ako preskočite svoj  jutarnji ritual i odreknete se šoljice kafe.

MOĆNA BILJKA! Štiti vaše bubrege, poboljšava cirkulaciju i nezamenjiva je za zdrav nervni sistem i miran san!

Kofein donosi neke fizičke promene u našem telu od kojih lako možete postati zavisni. Sa prvim gutljajem omiljenog napitka, kofein ulazi u naš krvotok i "putuje" do mozga gde blokira inhibitorni neurotransmiter -adenozin, piše Reader's Digest.

Na taj način oslobađa hormone koji su zaslužni za naše dobro raspoloženje, kao što su dopamin i serotonin, te izaziva stumulans.

Informer

Takozvani poluživot kafe - što podrazumeva vreme koje je potrebno da se kofein u organizmu smanji za 50 posto - u proseku iznosi oko pet sati.

Međutim, koliko brzo kofein napušta vaš sistem organa u telu zavisi od brojnih faktora, poput godina, zdravstvenog stanja, životnih navika ( pušenje)...

Stoga, ukoliko preskočite svoj jutarnji ritual, neće trpeti samo rutinske promene, već mnogo više od toga..

Nuspojave traju do 9 dana

Promene su veoma vidljive i "ošamućujuće". Izražen je osećaj umora, zbunjenosti, usporenosti, a moguća je i glavobolja. Razlog tome je ukidanje stimulatora metabolizma.

Informer

Istraživači su otkrili da što više kofeina konzumiramo, to otežava simptome odvikavanja.

Osim toga, čak i ako izbacimo samo jednu jutarnju šoljicu kafe, promena je uočljiva.

 - Simptomi nedostatka kofeina prepoznaju se već nakon 12 do 24 sata od poslednjeg unosa -  kaže dr. Šeri Ros, te dodaje:

"Kofein je stimulativna droga na koju se lako navući, a većina ljudi nije svesna dubine te zavisnosti".