02.11.2020.

16:52

Foto:

Magazin

CITRUSI i ZAČINI za bolji IMUNITET! Ovih 9 TRENDOVA će obeležiti ISHRANU u 2021!

Teško je poverovati kako nam uskoro stiže 2021. godina, naročito kad je ova 2020. bila u najmanju ruku, vrlo “zanimljiva”. Od gomilanja hrane u periodima karantina, brojnih video recepta i porasta trenda hrane za podizanje imuniteta, Whole Foods Market najavljuje koji će stari trendovi u ishrani postati najpopularniji na zapadnom tržištu.

Informer

1. Dobrobit na tanjiru

Kao što je Hipokrat rekao “neka vam hrana bude lek, a lek hrana”. Budući da je 2020. zdravlje došlo u prvi plan, ne čudi što kao preporuku možemo da očekujemo mnoštvo superhrane, probiotika, lekovitih čorbi i slično. Sve jestivo što može da pomogne u jačanju imuniteta i ukupnoj dobrobiti organizma sigurno će biti na stolu.

Iako tonici od gljiva i bujon od kostiju za zdravlje creva mogu da budu sve traženija roba, za većinu će ovakav trend u kuhinju značiti povratak belog luka, mandarina i đumbira.

Informer

2. Epski doručak svaki dan

Zahvaljujući pandemiji i novoj stvarnosti rada od kuće, doručak je dobio na važnosti. Za mnoge je gubitak vremena putovanja na posao doneo više vremena za pripremu i uživanje u doručku, a najpopularniji će svakako biti novi recepti za zdrave, keto palačinke, fritate krcate povrćem i žitarice s raznim zdravim dodacima.

Informer

3. Povratak osnovama

Začini doživljavaju veliki povratak u prehrambene navike, pa će se sve svoditi na isticanje najboljih mešavina uz svako jelo, ali uz naglašavanje njihovih dobrobiti za zdravlje. Od kurkume i cimeta do bosiljka, peršuna i korijandera - neće biti jela bez začina, a čak niti so više neće biti običan dodatak. Već sada se beleži porast prodaje raznih aromatizovanih i super zdravih soli, ističu nutricionisti.

Informer

4. Kafa izvan šolje

Omiljeni napitak neće biti zaboravljen, ali kafa se više neće služiti samo u šolji, već će se dodavati u gotovo sve - od granole do zdravih napitaka i poslastica. A 2021. godine biće lakše nego ikad uneti dnevnu dozu kofeina u međuobrok ili obrok. Dobro je što kafa zapravo može da bude stvarno zdrava, sve dok ne preterate. 

Informer

5. Dečja hrana za odrasle

Voće, smutiji i voćne kašice koje klinci vole pakovane u teglicama ili malom tetrapaku sa slamčicom postaće hit i za odrasle, naročito oni s dodatkom vitamina, gvožđa, antioksidansa...

6. Reciklirana ishrana

Bacanje hrane je ogroman problem koji prehrambena industrija sve više prepoznaje. Od stabljika i lišća, pa sve do pulpe od povrća, fokus će se u 2021. godini staviti na “recikliranju” ostataka hrane i njihovom ponovnom uključivanju u potpuno jestive i ukusne grickalice. Pobeda za okolinu - i naš apetit.

Informer

7. Zamena ulja

Naravno, maslinovo ulje će uvek naći svoje mesto u našoj kuhinji. Ali sledeće godine se malo širimo. Od oraha do semenki bundeve, novih ulja neće nedostajati na policama - svako nudi svoj poeban ukus i tačku dimljenja, čineći zamenu ulja jednostavnim načinom promene omiljenih recepata.

Informer

8. Moćne leblebije

Prema Whole Foods Market leblebije su novi karfiol. Drugim rečima, čudesan sastojak koji možete da pripremite na brojne načine. Da li ste čuli za pahuljice od leblebije? Ili brašno od ove mahunarke? Možda čifu (tofu od leblebija)? Mada kod nas možete da nađete samo brašno, a “tofu” napravite sami, ova mahunarka upakovana u belančevine svestrana je koliko i tražena, barem na zapadu.

Informer

9. Voće i povrće u novom ruhu

I na kraju, vegetarijanci i vegani mogu da se raduju novim grickalicama od voća i povrća – poput pečuraka, banane i manga koji su u svojim sušenim verzijama za grickanje i žvakanje idealan međuobrok.

(FOTO) Jedan je za IMUNITET, drugi za JETRU, a treći vas štiti od VIRUSA! Koja TRI ČAJA ČUVAJU VAŠE ZDRAVLJE čitajte OVDE.

Volite da jedete BELI LUK, ali vas je STRAH DA VAM SE NE OSETI IZ USTA?! Koji je najbolji način da se miris neutrališe čitajte OVDE.