11.04.2021.

15:41

Foto:

Magazin

Muče vas UMOR i LETARGIJA? Ova JEDNOSTAVNA stvar može da vam podigne NIVO ENERGIJE!

Većina nas se obradovala proleću, dužim danima i predivnim bojama koje nam priroda poklanja. Ipak, postoje i oni koji se pribojavaju ovog godišnjeg doba. Neki zbog učestalih alergija, a drugi zbog osećaja umora, nedostatka energije, glavobolja i lošijeg sna, naročito u periodu kada je vreme promenljivo. Ako i vas muče umor i letargija, osim ishrane bogate sezonskim povrćem i voćem, mogu da pomognu i vežbe joge, idealno bi bilo na otvorenom. Nađite malo slobodnog vremena, obucite nešto udobno, uzmite prostirku i prošetajte do obližnjeg parka ili izletišta i vežbajte.

Informer

1. Pas koji gleda dole

Reč je o jednom od najvažnijih joga položaja, koji je osnova svakog časa joge. Stanite na prostirku pa se spustite na kolena i dlanove. Zatim podignite karlicu prema gore i ispravite kolena. Dlanovi su čvrsto u podu i u širini ramena, a stopala u širini kukova. Karlicu gurajte prema gore i povucite pupak prema kičmi. Ako osećate napetosti u zadnjem delu nogu, lagano savijte kolena. Ostanite u ovom položaju barem pet dubokih udaha i izdaha.

Opuštanje nakon vežbanja

Nakon ovih vežbi lezite na prostirku u savasanu ili položaj mrtvaca. Noge su postavljene malo šire od širine kukova, a dlanovi okrenuti prema gore. Zatvorite oči. Prvo osetite prostirku ispod sebe i sunčeve zrake na vašem licu. Polako i svesno opuštajte deo po deo tela (od članaka preko butina i kičme pa sve do temena). Otpustite svaku misao, umirite um i disanje, budite prisutni ovde i sada. Ostanite u ovom položaju barem sedam minuta, pa se dobro protegnite s rukama iznad glave.

Dobrobiti: Uklanja umor i napetost i povećava nivo energije, otvara i snaži sve zglobove, jača mišiće ruku i nogu, deluje terapeutski kod sinusitisa, povišenog krvnog pritiska, astme, išijasa.

2. Položaj trougla

Stanite na prostirku raširenih nogu i ispružite ruke u stranu (stopala treba da budu u liniji sa šakama). Potom zarotirajte desno stopalo prema prednjoj ivici prostirke, a levo samo lagano prema unutra. Kroz udah se dobro izdužite kroz desni dlan pa ga s izdahom prislonite na gležanj ili potkolenicu (ako ste jako fleksibilni, uhvatite se za nožni palac). Dobro otvorite grudni koš i s udahom podignite levu ruku tako da je u liniji s desnom (pogled usmerite prema levom dlanu). Ostanite u ovom položaju barem pet udaha i izdaha, a zatim ponovite s drugom nogom.

Informer

Dobrobiti: razvija gipkost, snagu, izdržljivost, pomaže da se vrati unutrašnji mir i ravnoteža, uklanja stres i napetost u telu, stimuliše unutrašnje organe i podstiče probavu, pomaže kod bolnih leđa, jača butine, kolena, kukove, grudi.

3. Položaj raširenih nogu

U ovaj položaj uđite tako da vam stopala budu u širini šaka (početni položaj iz prethodne asane). Prsti su lagano okrenuti prema unutra, a pete prema spolja. Stavite dlanove na kukove, pa s udahom dobro otvorite grudni koš i pogled usmerite prema gore, a s izdahom se spustite u pretklon (iz karlice) i položite dlanove na pod. S novim udahom se izdužite kroz kičmu, pa s izdahom povucite dlanove iza tako da budu u liniji sa stopalima i teme usmerite prema podu. Po potrebi lagano savijte kolena, a ako ste dovoljno fleksibilni, uhvatite se za nožne palčeve.

Informer

Dobrobiti: ima terapeutski efekat kod hroničnog umora i glavobolje, smiruje um i nervni sistem, otvara kukove i isteže butine, stimuliše probavu, uklanja bolove u leđima i isteže celu kičmu.

4. Položaj heroja

Ovaj joga položaj ublažava umor u nogama na kraju radnog dana. Sedite na pete ili spustite karlicu između peta kako bi se mišići butina dobro istegli. Ako osetite bol ili previše snažno istezanje u butinama, sednite na pete, a ako to ne možete, zarolajte peškir i stavite ga između butina i potkolenica. Ako ste jako fleksibilni, spustite se na laktove ili leđa i prebacite ruke iznad glave. Ukoliko ste bili u punom položaju (na leđima), posle se spustite u položaj bebe u stomaku, tj. u pretklon, tako da vam torzo bude na butinama.

Informer

Dobrobiti: uklanja umor u nogama i celom telu, isteže mišiće butina (kvadricepse), kolena i gležnjeve, ima terapeutski učinak kod astme i povišenog krvnog pritiska, pomaže kod menopauze.

KAKO DOŽIVETI STOTU? Naučnici imaju RECEPT u 4 jednostavna KORAKA!

Ovoliko KOBASICA nedeljno je RIZIK ZA SRCE! Obratite PAŽNJU na to da li PRETERUJETE!