Magazin
NE ZALEĆITE SE POSLE POSTA! Evo KAKO da SPREČITE da vaš organizam PRETRPI ŠOK!
Prelazak sa posne na mrsnu ishranu posle Vaskrsa, pa čak i ako ste postili tek par nedelja, može da bude veoma stresan za organizam. Ako ste se kao mnogi ljudi uželeli mrsne hrane i pohrlili joj u susret sa velikim tanjirima, nećete se lepo provesti. Za rezultat ćete dobiti umor, osećaj težine, mučninu, bol u stomaku, pa čak i problem sa srcem. Bez obzira na to koliko ste dugo postili, biće vam potrebno neko vreme da se vratite "u normalu".
Kada postimo
Tokom posta u telu dolazi do određenih bioloških promena - obustavlja se lučenje enzima potrebnih za varenje proteina životinjskog porekla. Kako bi organizam postepeno povećao njihovu proizvodnju, potrebno nešto manje od nedelju dana umerene proteinske ishrane, kako u količini, tako i u raznovrsnosti.
Ako ipak preterate
Ako ste se ipak prejeli, popijte čaj od kamilice, nane ili, još bolje, đumbira. Ukoliko ni to ne pomogne, krenite u žustru šetnju u trajanju od pola sata.
S naglim prestankom posta, hrana životinjskog porekla se veoma teško vari, često ostaje u želucu i crevima duže nego inače, što izaziva nadimanje, bolove u predelu stomaka, kao i dijareju.
Ukoliko post traje duži period, potrebna su barem četiri do pet dana za prelazak na redovnu ishranu. Ovaj period bi trebalo da traje jedan do tri dana posle kraćeg posta i jedan dan kod jednodnevnih postova.
Oporavak
Tokom adaptacije treba koristiti hranu koja je bogata hranljivim materijama i lako svarljiva, a postepeno uvoditi složenija jela. Vrsta, odnosno težina posta određuje i vrstu namirnica s kojom se prelazi na normalnu ishranu.
Prvih dana nakon posta meso jedite samo "na kašičicu"
Odlučite se za manje količine hrane i kombinujte je sa dosta svežeg voća i povrća koji pomažu varenje. Vaskršnji ručak počnite sa (kiselom) čorbom, a od pečenja uzmite samo malo parče. Kako se praznik slavi par dana, imate vremena da rasporedite uživanje u hrani.
Bez obzira na to koliko ste se uželeli pojedinih đakonija, neka jedan, najviše dva mrsna obroka u toku dana budu skromnih količina, a ostali obroci neka budu biljnog porekla.
Na meniju
Prve nedelje nakon posta za doručak pripremite ovsenu kašu sa jogurtom ili mešavinom mleka i vode, dodajte voće ili malo orašastih plodova. Za ručak skuvajte potaž od povrća, dodajte malo mesa i povrće kao prilog. Uveče spremite salatu sa barenim jajima ili nemasnom šunkom.
Posebno budite obazrivi sa jajima. Četiri jajeta nedeljno su dovoljna, i to ne više od dva dnevno. Ako imate više jela za ručak, odaberite jedno i izbegavajte kombinovanje.
Između obroka možete praviti smutije od voća sa malo mleka ili jogurta.
Šta jesti/grupe jela
Oporavak je najbolje započeti hranom iz prve tri tačke liste, pa sa svakim sledećim obrokom dodavati ostale. Treba imati u vidu da je svaka sledeća namirnica složenija od prethodne.
* sokovi od voća i povrća
* sveže sirovo voće
* bujon od povrća ili od kostiju
* jogurt, kiselo mleko, kefir
* zelena salata i spanać
* kuvano povrće ili čorba od povrća
* sveže sirovo povrće
* dobro kuvane žitarice i mahunarke
* orašasto voće i jaja
* ostali mlečni proizvodi
* meso i ostali proizvodi
ŠTA SPREMITI ZA VASKRS? Ispoštujte tradiciju - Ovo treba da sadrži praznična trpeza za DORUČAK, RUČAK I VEČERU!
OVIH DESET NAMIRNICA TREBA DA SE NAĐU NA VASKRŠNJOJ TRPEZI! A evo i zbog ČEGA