Magazin
ISHRANA KOJA TOPI MASTI SA JETRE! Jedite ovako 5 DANA u nedelji i REŠIĆETE zdravstveni problem!
Jedan od uzroka masne jetre je i gojaznost, tako da pravilan izbor namirnica ima veoma važnu ulogu, jer omogućava da se telesna masa reguliše i održava. Zato će dijeta za masnu jetru pomoći da se ovaj zdravstveni problem brzo reši ili bar drži pod kontrolom.
Kada je o žitaricama reč, režim ishrane za masnu jetru podrazumeva da bi trebalo da se da prednost svim proizvodima od integralnog brašna i celog zrna, a da se sasvim izbace pite, bureci i druga masna peciva.
Preporučuje se konzumiranje mleka i mlečnih proizvoda sa smanjenim procentom masti, a od mesa bi trebalo birati pileće i ćureće, kao i ribu. Belance jajeta može da se jede svakodnevno, dok se žumance ne preporučuje, barem ne često.
Kada je reč o povrću, savetuje se ograničen unos krompira i drugog skrobnog povrća na jednom nedeljno, dok sve ostalo može da se jede po želji. Na meniju mogu da se nađu sveže voće, sokovi od sveže isceđenog voća, kompoti, a samo jednom nedeljno šaka jezgrastog voća.
Slatkiše bi trebalo u potpunosti izbaciti. Od napitaka se preporučuju blagi biljni čajevi i voda. Alkohol je izričito zabranjen.
Primer jelovnika za pet dana:
PONEDELJAK
Doručak: dva obarena jaja, kriška hleba i paradajz
Užina: jabuka
Ručak: 170 g grilovane piletine ili ćuretine i salata od kupusa
Večera: šolja jogurta i parče hleba sa domaćom paštetom od ribe
UTORAK
Doručak: šolja ovsenih pahuljica sa šakom suvog grožđa, preliveno sa 2 dl jogurta
Užina: jagode
Ručak: grilovana riba i salata od krastavaca
Večera: integralni rezanci sa tunjevinom u komadima
SREDA
Doručak: parče mladog nemasnog sira, obareno jaje i paradajz
Užina: banana
Ručak: 150 grama graška i šopska salata
Večera: obareni brokoli i izdinstana piletina, začini po ukusu
ČETVRTAK
Doručak: jaje, jedan integralni prepečeni tost i kiselo mleko
Užina: pomorandža
Ručak: grilovana riba sa salatom od kupusa
Večera: integralni rezanci sa nemasnim mladim sirom
PETAK
Doručak: kiselo mleko sa parčetom hleba sa domaćom ribljom paštetom
Užina: jagode
Ručak: 200 g obarenog krompira, parče piletine i salata od cvekle
Večera: zapečeni karfiol sa belancima i sitnim komadima ćurećeg ili pilećeg mesa