27.09.2021.

18:14

Foto: printscreen TV Prva

Magazin

ZAŠTO IMAMO GORUŠICU? Čuveni nutricionisti otkrili KOJOM HRANOM treba da ZAPOČNETE DAN!

- Tu se radi o manjem broju obroka koji su u svim elementima jači - povećavaju sekreciju želudačne kiseline i enzima. Kada opteretimo sluznicu sa hranom koja je bolji stimulator, tada se javlja problem. Doručkujemo jaja, slaninu, ali u većim količinama što proizvodi hipersekreciju sluznice. Stvar je balansa, moramo bolje rasporediti hranu po obrocima - priča doktor Vojislav Perišić za TV Prva i dodaje da je "neophodno napraviti model ishrane koji nama odgovara".

Nutricionistkinja Milka Raičević je objasnila da je za sprečavanje gorušice ključna hrana kojom započinjemo dan.

- Nisu sva pravila ista za svakog od nas. Ono što treba uneti na početku dana je mlaka voda. Ono što ne smemo da radimo je da je pijemo dok jedemo i neposredno posle jela. Hrana koju jedemo ne sme da bude hladna i ne sme da bude vrela, treba da bude na sobnoj temperaturi. Ne sme da bude začinjena, ne sme da bude hrana koja je od juče, već mora da bude sveža - objašnjava ona i dodaje:

- Nanu možete da popijete ujutru, a čaj od kamilice ne treba ako ne znate da li ste alergični. Broj jedan za mene je kantarion, ja uzimam ulje od kantariona i to toplo preporučujem.

Jutarnja kafa je ritual većine ljudi, a posle nje moramo da konzumiramo dosta vode.

- Ako posle kafe ne pijete dovoljno vode imaćete problema sa bubrezima i žučnom kesom, vrlo je važno da posle kafe pijete dovoljno vode. Niskomineralnu vodu treba piti i ako pijete običnu vodu ostavite da odstoji preko noći jer ne smete da pijete direktno sa česme.

Tagovi:
Zdravlje Ishrana gorušica milka raičević dr Vojislav Perišić