08.10.2021.

08:11

Foto:

Magazin

PAŽLJIVO BIRAJTE NAMIRNICE AKO ŽELITE DA SMRŠATE! Zdravo je, ali goji ako preterate

-  Sve te namirnice jesu hranljive, ali stvar je u tome što su i izuzetno kalorične, pa zato treba biti oprezan. Obratite pažnju na deklaracije, tablice energetskih vrednosti, količinu kalorija, masti i šećera. Sve to utiče na kilograme - kažu stručnjaci. 

Bademi - nezaobilazni na svim listama zdrave hrane, puni zasićenih masnih kiselina, antioksidanasa i vlakana. Međutim, jedna porcija, a smatra se da je to 30 grama ili osam sirovih, neslanih badema imaju 163 kalorije i 14 grama masti. Jedna šolja ovih ukusnih orašastih plodova ima više od 800 kalorija, tako da sa njima treba biti zaista oprezan.

500 kalorija ima u šolji suvog voća

Kinoa - smatra se čudesnom namirnicom i sjajnim izvorom proteina, sadrži mnogo vlakana i zavidnu količinu gvožđa, ali ona ima 220 kalorija i 40 grama ugljenih hidrata u jednoj šolji.

Suvo voće - u zavisnosti od vrste, šolja suvog voća ima od 300 do 500 kalorija i od 65 do 100 grama šećera. Iako ova hrana sadrži vlakna, vitamine, minerale i antioksidanse, šećera ima i previše.

Informer

Ako želite da smršate birajte namirnice

Humus - veoma je ukusan i zdrav namaz jer je reč o kombinaciji leblebija i maslinovog ulja, ali je i veoma kaloričan - sadrži oko 550 kalorija i 48 grama masti u jednoj šolji.

Voćni sokovi - čak i oni koji su 100 odsto napravljeni od voća, sveže ceđeni, prepuni su šećera. Kalorije koje popijete su loše, jer smo i dalje gladni. Jedna bočica soka sadrži i više od 300 kalorija, uz 60-70 grama šećera.

Proteinske čokoladice - dobro ih je imati kao izvor energije u situacijama kada smo dugo napolju ili posle napornog vežbanja. Izbegavajte da ih uzimate kao grickalicu ili bar izaberite one koje sadrže nizak nivo šećera.  Nemojte jesti više od jedne dnevno.