07.11.2021.

13:05

Foto:

Magazin

OVA BOLEST SE KRIJE IZ STALNOG UMORA! Spavate, a budite se JOŠ UMORNIJI?! Evo o ČEMU SE RADI!

Ljudi se toliko često osećaju iscrpljeno i preumorno da lekari smatraju umor zadrvstvenim problemom broj jedan. Osim umora bolest prati čitav niz drugih simptoma kao što su: bolovi u zglobovima i mišićima, osetljivo grlo, loše pamćenje i pad koncentracije, bolni limfni čvorovi, teško buđenje jer san ne deluje okrepljujuće, glavobolja.

Neke osobe se žale i na lošu probavu, otežano disanje i ubrzan rad srca, oslabljen imunitet, dpresiju i napade panike, osetljivu kožu i gubitak kilograma. Često je umor praćen nedostatkom motivacije i niskim polnim nagonom.

Informer

Šta se krije iza umora?

Dugačka je lista zdravstvenih stanja i problema u vezi sa načinom života koji mogu da doprinesu pojavi umora, uključujući:

- nedostatk sna

- nepravilnu ishranu

- grip

- gojaznost

- alergije

- infekcije

- anemiju

- prekomerni unos alkohola

- hipotireozu

- bolesti srca

Informer

Ipak, uprkos brojnim istraživanjima, uzroci ovog poremećaja (kada se isključe bolesna stanja) još nisu sasvim poznati. Sumnja se da do njega dovode pad imuniteta, poremećaj u radu žlezda ili nervnog sistema, a u novije vreme radi se na otkrivanju povezanosti ova tri elementa, kao i o ulozi genetskih, psiholoških i socijalnih faktora.

Terapija

Terapija se uglavnom usmerava ka smanjivanju i uklanjanju simptoma. Glavobolje, bolovi u mišićima i zglobovima se, na primer, leče standardnom terapijom za to. Psihoterapija se takođe pokazala kao veoma korisna. Ona pomaže bolesniku da prihvati stanje u kome se nalazi i nauči kako da se adekvatno nosi sa svakodnevnim frustracijama, stresom, pratećim simptomima, ali i da bolje nauči da rasporedi aktivnosti, vreme i energiju.

Šta možete da preduzmete?

Ono što sami možete da uradite kod kuće jeste da uložite u totalnu obnovu energije – promenite način na koji jedete, pijete i vežbate.  

Informer

Saveti za dobar san

* Uvek ustajte iz kreveta u isto vreme, čak i za vikend. Vaš organizam će jednom prihvatiti redovni dnevni ritam.

* Idite u krevet ranije nego što je to uobičajeno ukoliko vam treba više sna. Svako odlaganje sna smanjuje nivo melatonina u krvi, hormona koji obanavlja i regeneriše organizam, te, iz tog razloga, endokrinolozi savetuju da odete na počinak najkasnije do 22 časa. 

* Neka vam dremanje bude kratkotrajno. Ukoliko tokom dana dremate duže od pola sata, vaš organizam će tražiti još i osećaćete se “grogi” kada se probudite.  

Neka vam doručak bude kvalitetan, praćen sa više manjih obroka i zdravih zalogaja tokom celog dana. To je bolje od dva ili tri obroka. Pokušajte da ograničite energetsku vrednost svojih obroka na 300 kalorija, to će održati stabilnim vaš nivo šećera u krvi i pomoći će da se predupredi potonuće vašeg nivoa energije.

Budite štedljivi na namirnicama koje sarže velike količine rafinisanih ugljenih hidrata, u prevodu belog šećera i brašna. Ove namirnice čine da nivo šećera u krvi brzo raste, a zatim naglo opada. Francuski hleb, špagete i torte nisu najbolji izbor – na kraju ćete se osećati slabo i umorno. Umesto toga unosite više namirnica koje vam daju “pravu” energiju, poput povrća, voća, semenki, hladno ceđenih ulja, ribe i belog mesa, integralnih žitarica, začina… 

Pijuckajte vodu tokom celog dana, najmanje osam čaša, jer čak i najmanja dehidracija može da izazove osećaj umora.

Informer

Svedite na minimum unos pića sa kofeinom koja mogu da pruže kratkotrajnu eksploziju energije, ali posle te navale obično sledi “skrhanost”. I alkohol, koji deluje inhibirajuće na centralni nervni sistem, je poželjno da bude na crnoj listi, savetuju lekari.

Pokušajte da tokom što većeg broja dana u nedelji upražnjavate najmanje 30 minuta aerobnih vežbi. Vežbanje ne samo što vas oslobađa kilograma (nošenje viška je zamarajuće), već vam takođe obezbeđuje i povećanje energije. Razmotrite da se priključite časovima joge ili taj čija, jer ovi drevni oblici vežbanja uključuju i komponente relaksacije koje mogu da vas okrepe.  

Udenite obavezno deset minuta vežbi niskog intenziteta kada se osećate tromo, a skoro svaka vrsta aktivnosti će biti od pomoći – pevanje, duboko udisanje vazduha, šetanje ili istezanje.

Brze popravke

Za brzo podizanje energije stavite dve kapi ulja nane na parče tkanine ili papirnatu maramicu, prislonite to uz nos i duboko dišite. Ukoliko imate više vremena, probajte da u vodu za kupanje dodate dve kapi ovog ulja, zajedno sa četiri kapi ulja ruzmarina za okrepljujuće potapanje.

Informer

Probajte još jedan trik – lezite na leđa i koristite jastuke da poduprete stopala do iznad nivoa glave. Ovo pospešuje dotok krvi u mozak, a time i podiže nivo budnosti.