02.01.2022.

14:37

Foto:

Magazin

Najviše volite crnu KAFU i tamnu ČOKOLADU? Vi ste srećni GENETSKI DOBITNIK!

Ljubitelj ste kafe i crne čokolade? To je u vašim genima, kaže nova studija. Štaviše, vi ste srećni genetski dobitnik osobine koja može da vam pruži dobro zdravlje, kaže doktorka Merilin Kornelis, istraživačica kofeina i vanredna profesorka preventivne medicine na Medicinskom fakultetu Univerziteta Nortvestern Feinberg.

- Kažem ljudima da je 'moja šolja čaja' istraživanje kafe - kaže Kornelis. 

To je vruća tema, dodaje. Zašto? Mnoge studije su pokazale da umerene količine crne kafe, između 3 i 5 šolja dnevno, smanjuju rizik od određenih bolesti, uključujući Parkinsonovu bolest, bolesti srca, dijabetes tipa 2 i nekoliko vrsta raka, naravno te će prednosti verovatno biti izraženije ako kafa ne sadrži mleko, šećere i druge arome koje obično dodajemo.

Gen za kafu

U prethodnom istraživanju, Kornelis i nen tim otkrili su da genetika može da doprinese tome zašto neki ljudi uživaju u brojnim šoljama kafe dnevno, dok drugi ne rade.

Informer

Ljubav prema crnoj kafi i tamnoj čokoladi je u genima

- Ljudi koji poseduju taj genom brže metabolišu kofein, tako da stimulativni efekti brže nestaju i moraju da piju više kafe - rekla je. Ovo bi moglo da objasni zašto se čini da se neki pojedinci dobro osećaju kada konzumiraju mnogo više kave u odnosu na nekoga ko bi mogao da se uznemiri ili postane vrlo anksiozan, objašnjava doktorka.

U novoj studiji objavljenoj u Nature Scientific Reports, Merilin je preciznije analizirala vrste kafopija, odvajajući ljubitelje isključive crne kave od ljubitelja onih koji ih konzumiraju sa slatkom pavlakom i šećerom.

Otkrili su da oni koji piju kafu, s genetskom varijantom koja odražava brži metabolizam kofeina, preferiraju gorku, crnu kafu.

Informer

Pozitivni efekti kofeina jači su bez mleka i šećera 

- Takođe smo pronašli istu genetsku varijantu kod ljudi koji više vole običan čaj od zaslađenog, i gorku tamniju čokoladu u odnosu na njenu mlečnu varijantu - istakla je Kornelis.

Gorka hrana i mentalni podsticaj

Ali ovde objašnjenjima nije kraj. Kornelis i njen tim ne misle da preferencija ima ikakve veze s ukusom obične crne kave ili čaja. Umesto toga, rekla je, ljudi s ovim genom preferiraju crnu kafu i čaj jer gorak ukus povezuju s povećanjem mentalne budnosti za kojim žude. 'Naše tumačenje je da ti ljudi izjednačavaju prirodnu gorčinu kofeina s psihostimulacijskim efektom', rekao je Kornelis. 

- Kad pomisle na kofein, misle na gorak ukus, pa uživaju i u tamnoj čokoladi - pojasnila je Kornelis.

Informer

Crna čokolada može da doprinese zdravlju srca i smanji rizik od dijabetesa

Moguće je da su ti ljudi samo vrlo osetljivi na efekte kofeina, a takođe imaju to naučeno ponašanje s drugom gorkom hranom. Tamna čokolada sadrži nešto kofeina, ali mnogo više jedinjenja zvanog teobromin, poznatog stimulansa nervnog sistema povezanog s kofeinom. Ipak, u ovom slučaju više nije i bolje; veće doze teobromina mogu da povećaju broj otkucaja srca i pokvare raspoloženje.

S duge strane, studije pokazuju da mali zalogaj tamne čokolade dnevno može da doprinese zdravlju srca i smanji rizik od dijabetesa. To je verovatno zato što kakao sadrži mnogo flavanola, epikatehina i katehina, antioksidativnih jedinjenja za koje se zna da poboljšavaju protok krvi, prenosi CNN.

Ostale namirnice koje sadrže flavanole uključuju zeleni, olong i crni čaj, crno vino, kelj, luk, bobičasto voće, agrume i soju.