10.01.2022.

14:42

Foto:

Magazin

NAJBOLJA DIJETA 5. GODINU ZAREDOM! Čuva SRCE, smanjuje rizik od DIJABETESA i DEMENCIJE!

Mediteranska ishrana je petu godinu zaredom u samom vrhu najpopularnijih dijeta na svetu. Ne samo zato što se kilogrami brzo gube, već zato što je to zapravo najbolji način ishrane. Ovo potvrđuju mnogobrojni stručanjaci, a svoje mišljenje o njoj je dao i Unesko, svrstavši ono što se nudi na trpezama Grčke, Italije, Kipra, Španije, Portugalije, Maroka i Hrvatske u kulturnu baštinu.

Na drugom mestu našla se DASH ishrana, koja je karakteristična po smanjenom unosu solu, dok je treće mesto zauzela fleksitarijanska dijeta, koja podrazumeva vegetarijansku ishranu većinu vremena, ali je dovoljno fleksibilna da s vremena na vreme pojedete i hamburger.

Šta je mediteranska ishrana?

Tipičan mediteranski obrok - ono što se jede svakodnevno - sastoji se najvećim delom od hleba, paste, palente (kačamaka), žitarica i krompira, a zatim voća i povrća, pasulja i drugih mahunarki, jezgrastog voća; nakon toga sledi maslinovo ulje, pa mleko i sir u manjoj meri.

Samo nekoliko puta nedeljno se jede riba i piletina, a crveno meso samo nekoliko puta mesečno.

Informer

Riba se jede nekoliko puta nedeljno

Osnovne karakteristike mediteranske ishrane, koja je tradicionalna za ove narode, koji se već stotinama godina hrane na sličan način jesu: manja upotreba mesa i mesnih prerađevina, manja upotreba mleka i mlečnih proizvoda, obilato korišćenje mahunarki, žitarica, povrća i voća, velika količina nezasićenih masti (pre svega nerafinisanog maslinovog ulja) i umereno korišćenje vina.

Srčane bolesti ih zobilaze

Stanovnici Sredozemlja, iako masnoće koriste u velikim količinama, ređe obolevaju od kardiovaskularnih bolesti, moždanog udara, malignih bolesti, kao i dijabetesa tipa 2 i generalno su dogovečniji, barem oni koji se hrane tradicionalno (ova istraživanja se, nažalost, ne odnose na novije generacije).

Informer

Mnogi smatraju da je tajna u maslinovom ulju, mada stvari nisu tako jednostavne

Mada su neki istraživači pokušali da uzrok dugovečnost Mediteranaca nađu u samo jednom izolovanom faktoru njihove ishrane - recimo, maslinovom ulju, ili vinu, izgleda da se ovom fenomenu ipak ne može pristupiti na taj način. Maslinovo ulje je ušlo u široku upotrbu u čitavom svetu, ali to nije bitnije uticalo na opšte zdravlje.

U mediteranskoj ishrani su očigledno važni svi detalji, a osim ishrane postoje i drugi faktori. Mediteranski narodi su fizički aktivni i imaju vedriji odnos prema životu - za njih je obrok uživanje i opuštanje, a porcije nisu velike.

Dijeta korak po korak

* Obroke učinite raznovrsnijim uvođenjem svežeg povrća, zeleniša, salate i čorbe

* Koristite ekstra devičansko maslinovo ulje

* Upotrebljavajte žitarice celog zrna

* Jedite krompir i integralni pirinač kao zamenu za hleb

* Začinite maslinovo ulje svežim travama, belim i crnim lukom

Informer

Uz obrok popijte čašu crnog vina

* Uz obrok popijte po čašu crnog vina nekoliko puta nedeljno

* Pijte vodu i druge napitke siromašne šećerima, a ne bezalkoholna pića

* Uvek pojedite sveže voće i posni sir umesto dezerta bogatih rafinisanim šećerom, brašnom i zasićenim masnoćama

* Jedite manje crvenog mesa, a dva puta nedeljno jelovniku dodajte ribu i živinsko meso

* Uključite šaku badema, lešnika ili oraha kao zdrave grickalice