26.02.2022.

09:11

Foto: Printscreen You Tube K1 Televizija

Magazin

CINKA I SELENA NAJVIŠE IMA U OVIM NAMIRNICAMA! Nutricionista Branka Mirković za Informer.rs otkriva 5 RAZLOGA zbog kojih nastaje NADUTOST i kako da se oslobodite ZATVORA

Kako živimo u doba korone, cink, selen i vitamin C su neizostavna kombinacija koja je neophodna za jačanje našeg organizma i odbranu od virusnih i bakterijskih infekcija.

- Imunitet je naša prirodna odbrana organizma. Kada imamo dobar imunitet, naš organizam je jak i otporan na viruse i bakterije, telo je zdravo i vitalno. Za dobar i jak imunitet neophodni su cink, selen i vitamin C. Važno je da se razume da ga naše telo ne proizvodi i ne stvara rezerve i da je zato neophodno da se svakodnevno unosi uravnoteženom ishranom. Najbolje da se svi neophodni minerali i vitamini obezbede ishranom. Cink je neophodan za imunitet, mišiće, kosti, jetru, reguliše pritisak, važan je za rad srčanog mišića.

Najkvalitetniji izvori cinka su crveno meso, razna druga mesa, jaja, riba, morski plodovi, a isto tako dobri ali manje kvalitetni iz orašastih plodova i pasulja. Cink je vazan i za pamćenje i učenje. U nedostotaku cinka preko ishrane preporučuje se suplementaija.

Informer

Branka Mirković nutricionista

Selen je veoma značajan antioksidans, pojačava imunitet, izbacuje otrove iz organizma, direktno utiče na tonus mišića i usporava starenje i propadanje organizma. Naše telo ga ne proizvodi i zato je neophodno da se svakodnevno unosi hranom. Najviše ga ima I visokog kvaliteta je iz mesa, govedina, jagnjetina, svinjetina, ćuretina, piletina, u džigerici, morskim plodovima, u morskoj ribi, jajima, a manje količine i kvaliteta u žitaricama i pečurkama.

C vitamin odavno je poznat da je kao vitamin koji štiti od virusa i bakterija, prehlada, ali je neophodan i u ostalim metaboličkim procesima, posebno za gvozđe. Ima ga u povrću i voću. Povrće bogato C vitaminom je zeleno listano, kelj, blitva, spanać, brokoli, paprika, a od voća pomorandža, limun, jagode, kivi, anananas…

Savet je da svakodnevno u ishrani imamo potrebne količine mesa i jaja, povremeno ribu, dva do tri puta nedeljno i povrće pre svega sveže kao salata i pravilno termički obrađeno. Voće treba jesti svakodnevno, dovoljno je dva puta dnevno po jednu voćku, najbolje iza užine - objasnila je Branka.

Informer

Nadutost

Nadutost je problem koji se svakome od nas desio nakon jela, a nutricionista Mireković otrkiva koji su njeni uzroci. 

- Nadutost je veoma neprijatna pojava posle uzimanja obroka. Osim estetskog problema, nadustost izaziva i druge neprijatnosti. Bolove koji se šire po celom trbuhu, bolovi mogu da se šire po grudnom kosu, leđima oko struka. Međutim treba utvrditi uzrok.

Preporuka da utvrdite uzrok, u početku su samo tegobe, a kasnije mogu biti ozbiljni problemi:

1. nedostatak pojedinih enzima za varenje

2. neredovno Iinedovoljno pražnjenje creva

3. nedovoljno kretanja

4. neadekvatna ishrana, neizbalansirana na nivou jednog obroka i dana

5. neredovni obroci, velika količina hrane u jednom obroku

 - Opšta preporuka je da se povećaju namirnice bogate vlaknima, nesmotreno se prelazi na vegan ishranu, isključuju se grupe namirnica i tako mogu da se jave neprijatnosti i tegobe, nadutost, loše varenje i problemi sa pražnjenjem creva. Jaka vlakna puna celuloze se nalazi u kupusu, korenastom povrću, kori od voća, jabuka, kruška… integralne žitarice imaju opnu koja se velikim delom nesvarljiva i dovodi do nadutosti - dodala je ona.

Informer

Problemi sa zatvorom

Što se tiče problema sa zatvorom, Branka upozorava na greške koje svi pravimo.

"Žene koje imaju problem sa opstipacijom, olako prihvataju opšti savet da jedu više povrća i integralnih žitarica. To je ispravan savet ali nedovoljno jasan. Mora se znati koja je to količina, koliko je dnevno potrebno i  da se napravi pročena količine u okviru obroka i dana. Dovoljno je u obroku pojesti dve šake povrća, integralne žitarice, količina koja stane u zatvorenoj šaci i dve voćke dnevno. Velika greška je jesti i mnogo orašastih plodova, posebno badema.

Preko 7 do 10 badema, a to je oko 15 do 20 g, snižava kiselinu u želudcu koja je neophodna za varenje. Tako želudac nije sposoban da razgraci hranu i nedovoljno provarena nastavlja put u creva koja nisu zadužena za taj deo obrade hrane. Izbalansirana i raznovrsna ishrana, podeljena u tri obroka dnevno, a količina po obroku maksimalno kad dve šake spojene po obroku. Krećite se, obratite paznju da su stolice redovne, ako je potrebno koristite blage suplemente za varenje i redovno pražnjenje creva. Rešenje za trenutne tegobe, česti problemi zahtevaju ozbiljniji pristup".