Magazin
AKO IZBACITE BELI HLEB IZ ISHRANE, nećete se osećati UMORNO i MALAKSALO, a izgubićete...
Telo skladišti ugljene hidrate u obliku glikogena, mlečne kiseline koja sakuplja vodu. Svaki gram ugljenih hidrata zadržan u telu veže tri do četiri puta više vode od svoje težine.
Prerađeni ugljeni hidrati, kojih ima u belom hlebu, u vašem organizmu uzrokuju nagli porast i skok šećera u krvi koji zatim vrlo brzo pada. Ove lude promene mozgu šalju nejasne signale koji povećavaju osećaj gladi i žudnju za hranom zbog čega se gojimo.
To ne znači da iz vaše ishrane treba u potpunosti da izbacite hleb, već da prazne kalorije i beli hleb zamenite onim napravljenim od celih zrna žitarica koje regulišu i balansiraju šećer u krvi.
Prijatelji stomaka
Za razliku od integralnog ili crnog hleba, beli ne sadrži vlakna koja su preko potrebna za normalan rad creva i probave. Takva hrana uzrokuje zatvor i probleme s probavom. Nakon što izbacite beli hleb iz menija i u svakodnevnu ishranu uvrstite onaj od celog zrna žitarice, probava započinje normalan i olakšan rad.
Isto tako, ugljeni hidrati su hrana i gorivo za mozak. Ako su oni kvalitetni, mozak radi normalno, bez smetnji, ali ako hrana za mozak nije zdrava, telo reaguje negativno, javlja se osećaj malaksalosti i umora.