12.03.2022.

08:33

Foto:

Magazin

OSOBE KOJE JEDU OVO ODUZIMAJU SEBI IZ TELA KALCIJUM, MAGNEZIJUM I CINK! Nutricionista Mirković otrkiva zbog čega osećate KONSTANTAN UMOR

 - Pravo pitanje je da li se ispravno hranimo jer tako možemo hranom da unesemo sve potrebne vitamine i minerale najkvalitetnije za naše telo, a suplementi su samo dodatak uz ishranu.

Odluka da jedemo neke namirnicei i  jela je često ishitrena odluka uz razna opravdanja, jedemo usput, malo vremena za pripremu zdrave hrane i  sve zablude koje postoje o tome šta je zdrava hrana i da je ona skupa, nemanje navika da se ponese obrok, planira ishrana…

Nutricionista Branka Mirković objašnjava da kupovna hrana nema dovoljne količine vitamina koje su neophodne našem organizmu.

-Važno je da znate da procesuirana hrana koju kupujemo ako ima to su nedovoljen količine vitamina i minerala, a postoje i proizvodi koji je uopšte nemaju. Puna je masnoće i šećera pa da bi je naše telo obradilo i svarilo troši unutrasnje minimalne rezerve odnosno oduzimaju se iz organizma minerali, a vitamini ne uzimaju. Osobe koje jedu mnogo šećera i ugljenih hidrata oduzimaju iz tela minerale, a to je pre svega gvozđe, kalcijum, magnezijum i cink.

Informer

Branka Mitrović nutricionista

Manje gvozđa, manje kiseonika u telu, pospanost, usporenost, pad koncentracije…

Manje kalcijuma, loša koža, nokti, kosa kao početne tegobe, a kasnije i ozbljnije.

Manje cinka slabiji imunitet. a magnezijum, teške noge, grzevi, boljno kretanje i sedenje

Nedovoljan unos C vitamina, sklonost ka upalama i padu imuniteta, bitan i za gvozđe

Nedovoljan unos B vitamina, loš san, napetost, dekoncentracija

Nedovoljan unos A i D vitamina, pad imuniteta, suva koža I sluzokoža, česće respiratorne infekcije

Na tržištu ima različitih suplemenata – dodataka ishrani koji su uvek harmakoloski suplementi cak i oni na kojima piše da su prirodni moraju biti hemiski dorađeni.

Ona objašnjava da treba da znamo da prevelika količina suplemenata može da bude štetna.

Informer

Vitamini i minerali

Najbolje je uneti kroz hranu sve neophodne minerale i vitamine i dodavati suplemente ako je neophodno. Prevelika doza suplemenata mozž biti štetna. Opravdanost korišćenja suplemenata moguća je kod starije populacije, hroničnih ili akutnih bolesti kao i ako postoje objektivni razlozi nemogućnosti uzimanje kroz ishranu.

Umor može imati različite uzroke. Stres, duže se radi u toku dana i nedelje, kratak odmor i  nekvalitetan san. Loša ishrana, neredovna, brza hrana, grickalice slane i slatke, malo kretanja na svežem vazduhu. Vodite dnevnik u telefonu i tako ćete najbolje uočiti šta su problemi.

BONUS VIDEO: