11.04.2022.

13:40

Foto:

Magazin

KAKO ODRŽATI teškom mukom STEČENU LINIJU? Nutricionista ima odgovor!

Kako biste nakon dijete održali telesnu težinu, optimalan procenat masti, mišića i vode u vašem organizmu i kako ne bi došlo do takozvanog "jo-jo" efekta, neophodno je trajno promeniti navike u ishrani, odnosno stil života, naglašava nutricionista Ana Petrović.

- Planiranje obroka u periodu održavanja telesne težine je važno kao i u periodu dok ste na režimu i striktno pratite jelovnike. Satnica koja je individualna i prilagodjena svakom pojedincu podjednako je važna i nakon dijete. Uvek razmišljajte unapred, dan ranije kupite namirnice i pripremite obroke. Iako vam je dan pun obaveza i niste u mogućnosti da pripremite hranu, planiranjem unapred, nećete posegnuti za nezdravim namirnicama i konditorskim proizvodima lako dostupnim kao što su pekarski proizvodi, brza hrana, grickalice i drugo - opominje nutricionista.

Redovna kontrola

Redovna kontrola telesne težine i svih telesnih parametra je podjednako važna, dodaje Ana.

Informer

Planirajte obroke i nemojte se opuštati i "grešiti" više od tri dana zaredom

- Samokontrola kod kuće svako jutro nakon buđenja kako biste se lakše odabrali potrebne namirnice je obavezna, kao i kontrola u nutricionističkom studiju jednom u tri nedelje, kako bi vam ukazali na moguće greške ukoliko ih napravite nepažnjom - savetuje Ana Petrović.

Zdrave navike

Ne dozvolite sebi da se vratite na početak i da zanemarite sav trud i vreme koji ste uložili, upozorava nutricionista. Ukoliko se previše opustite, možete za kratak period dobiti veliki broj kilograma, i sa godinama ili uz prateću dijagnozu može biti još teže skidanje kilograma.

Informer

Pijte što više tečnosti, vode, ceđenih sokova i čajeva

- Zadržite zdrave navike koje ste stekli, budite umereni! Povremeno priuštite sebi hranu koju volite, ali ne duže od tri dana u kontinuitetu, nakon toga najvažnije vratiti se dobro izbalansiranom jelovniku i pravilno kombinovanim namirnicama sa puno antioksidanasa i puno tečnosti - vode, ceđenih sokova i čajeva, kako biste hidrirali telo - poručuje nutricionista.