16.04.2022.

22:38

Foto: Shutterstock

Magazin

MOŽE BITI OPASNA! Svi treba da izbegavaju DIMLJENU HRANU, ali OVA GRUPA ljudi - obavezno!

Mnogi ljudi su ljubitelji dimljene hrane. I dok već i ptice na grani znaju da je na primer barena hrana i ona spremljena na pari, jedna od zdravijih načina pripreme, većina nije sigurna gde da svrsta upravo dimljenu hranu.

Odgovor na ovu dilemu dala je nutricionistkinja Marija Đurković:

- U našem narodu se često može čuti da sve što "prođe kroz dim" mora biti ukusno - a da li je i zdravo? 

Meso, riba, razne vrste tvrdih sireva, zaista je sve mnogo intenzivnijeg ukusa, koji se dobija od dima. Na ovaj način hrana se i tradicionalno prirodno konzervira (produžava joj se trajnost), ali postoji nešto što bi ipak trebalo da nam stvori malu zadršku, kada je ova vrsta hrane u pitanju.

Dimljena hrana je kontaminirana hrana.

I obično kada čujemo ovaj izraz, mi prvo pomislimo na hranu izmenjenog i lošeg izgleda, mirisa i ukusa, međutim, sa dimljenim proizvodima to nije slučaj, a ironija je da proces koji ih čini tako ukusnim, u isto vreme ih i kontaminira.

Šta to tačno znači?

Sigurno vam je poznato da je dim izvor zagađenja, pa je u neku ruku i logično što direktnim izlaganjem hrane dimu dobijamo proizvode koji se ne mogu baš svrstati u red najzdravijih, ali je isto tako bitno i reći da njihova povremena konzumacija neće dovesti do zdravstvenih problema.

Oni koji bi trebali da imaju povećan oprez (pa ako je moguće i da je izbegavaju), jesu ljudi sa bolestima srca i bubrega, kao i onkološki pacijenti (naročito oni kod kojih je dijagnostikovan rak želuca), jer osim dimljenja, problem su i veće količine natrijuma (soli) u ovoj vrsti proizvoda - ističe nutricionistkinja.

BONUS VIDEO: