Magazin
MOŽE BITI OPASNA! Svi treba da izbegavaju DIMLJENU HRANU, ali OVA GRUPA ljudi - obavezno!
Mnogi ljudi su ljubitelji dimljene hrane. I dok već i ptice na grani znaju da je na primer barena hrana i ona spremljena na pari, jedna od zdravijih načina pripreme, većina nije sigurna gde da svrsta upravo dimljenu hranu.
Odgovor na ovu dilemu dala je nutricionistkinja Marija Đurković:
- U našem narodu se često može čuti da sve što "prođe kroz dim" mora biti ukusno - a da li je i zdravo?
Meso, riba, razne vrste tvrdih sireva, zaista je sve mnogo intenzivnijeg ukusa, koji se dobija od dima. Na ovaj način hrana se i tradicionalno prirodno konzervira (produžava joj se trajnost), ali postoji nešto što bi ipak trebalo da nam stvori malu zadršku, kada je ova vrsta hrane u pitanju.
Dimljena hrana je kontaminirana hrana.
I obično kada čujemo ovaj izraz, mi prvo pomislimo na hranu izmenjenog i lošeg izgleda, mirisa i ukusa, međutim, sa dimljenim proizvodima to nije slučaj, a ironija je da proces koji ih čini tako ukusnim, u isto vreme ih i kontaminira.
Šta to tačno znači?
Sigurno vam je poznato da je dim izvor zagađenja, pa je u neku ruku i logično što direktnim izlaganjem hrane dimu dobijamo proizvode koji se ne mogu baš svrstati u red najzdravijih, ali je isto tako bitno i reći da njihova povremena konzumacija neće dovesti do zdravstvenih problema.
Oni koji bi trebali da imaju povećan oprez (pa ako je moguće i da je izbegavaju), jesu ljudi sa bolestima srca i bubrega, kao i onkološki pacijenti (naročito oni kod kojih je dijagnostikovan rak želuca), jer osim dimljenja, problem su i veće količine natrijuma (soli) u ovoj vrsti proizvoda - ističe nutricionistkinja.
BONUS VIDEO: