Magazin
MANGO, papaja, ČIJA, godži... Nutricionista otkriva da li ZDRAVA HRANA mora da bude egzotična i SKUPA!
Obično se veruje da što je hrana zdravija, što više obiluje raznovrsnim hranljivim materijama, to je egzotičnija ili više košta. Međutim, to često nije istina, navodi nutricionista Marija Đurković.
- Zabluda je da zdrava hrana mora da bude neobična. Možda ste nekada i naišli na nutricionistu koji vam je u jelovnik stavio voćnu salatu od papaje i manga za užinu, ali samo ako prethodno niste razgovarali o tome šta inače jedete - kaže Marija.
Mango kao breskva
Tako umesto manga možete da posegnete za breskvom, umesto leblebija uzmite pasulj, integralni hleb je hranljiv kao i wasa hleb, krompir nije lošiji od batata...
- Sva ova "neobična" hrana (breskva, pasulj...) je vekovima zastupljena u našoj ishrani. I jedne i duge namirnice su zdrave, samo što vam neke zvuče uobičajeno i podsećaju vas na maminu kuhinju, dok druge zvuče više kul i moderno - navodi nutricionista.
Kada planirate promenu ishrane, fokus ne treba da vam bude na nekoj novoj hrani koja vam je nepoznata, nego na promeni načina pripreme onoga što ste i do sada jeli, kao i na korekciji porcija, skreće pažnju nutricionista.
- Ako posle nekog vremena, kada se priviknete na jednu promenu, poželite da isprobate i neke nove ukuse, uvek to možete uraditi uvođenjem novih namirnica. Za šta god da ste se opredelili - papaju ili dinju, neobičan ili dobro poznat ukus, oba izbora su i dobra i zdrava - poručuje Marija.