24.04.2022.

20:12 >> 20:13

Foto: pexels.com

Magazin

MANGO, papaja, ČIJA, godži... Nutricionista otkriva da li ZDRAVA HRANA mora da bude egzotična i SKUPA!

Obično se veruje da što je hrana zdravija, što više obiluje raznovrsnim hranljivim materijama, to je egzotičnija ili više košta. Međutim, to često nije istina, navodi nutricionista  Marija Đurković. 

- Zabluda je da zdrava hrana mora da bude neobična. Možda ste nekada i naišli na nutricionistu koji vam je u jelovnik stavio voćnu salatu od papaje i manga za užinu, ali samo ako prethodno niste razgovarali o tome šta inače jedete - kaže Marija.

Mango kao breskva

Tako umesto manga možete da posegnete za breskvom, umesto leblebija uzmite pasulj, integralni hleb je hranljiv kao i wasa hleb, krompir nije lošiji od batata...

- Sva ova "neobična" hrana (breskva, pasulj...) je vekovima zastupljena u našoj ishrani. I jedne i duge namirnice su zdrave, samo što vam neke zvuče uobičajeno i podsećaju vas na maminu kuhinju, dok druge zvuče više kul i moderno - navodi nutricionista.

Informer

Mango zamenite breskvom

Kada planirate promenu ishrane, fokus ne treba da vam bude na nekoj novoj hrani koja vam je nepoznata, nego na promeni načina pripreme onoga što ste i do sada jeli, kao i na korekciji porcija, skreće pažnju nutricionista.

- Ako posle nekog vremena, kada se priviknete na jednu promenu, poželite da isprobate i neke nove ukuse, uvek to možete uraditi uvođenjem novih namirnica. Za šta god da ste se opredelili - papaju ili dinju, neobičan ili dobro poznat ukus, oba izbora su i dobra i zdrava - poručuje Marija.