27.04.2022.

07:57

Foto: Shutterstock

Magazin

REKLI SU NAM DA KOBASICE SKRAĆUJU ŽIVOT ZA 27 SEKUNDI! Naš nutricionista otkriva šta je PRAVA ISTINA, a ono što je rekla o DEKLARACIJAMA će vas IZNENADITI

Podsetimo, svetski naučnici rekli su da gram kobasica skraćuje ljudski život za 27 sekundi, što je pirlično radikalna tvrdnja. 

Informer

Branka Mitrović nutricionista

Nutricionista Branka Mirković je veoma skeptična po pitanju ove tvrdnje.

 - Da li je utvrđen kvalitet kobasica koji su ispitanici jeli? To sigurno nije urađeno. Nažalost, postoje veoma skupa istraživanja koja ničemu ne služe, jer da bi bila tačna potrebno je da se zadovolje mnogi uslovi. Šta su ostalo ispitanici jeli, u kakvim su uslovima živeli, hronične bolesti...

 - Da li su kobasice zdrave i dobre za ljudsku ishranu I da li narušavaju zdravlje zavisi od kvaliteta kobasica, koliko se često jedu, sta se jede uz kobasice ili pije - kaže Branka.

Informer

Kobasice

VRSTE KOBASICA

"Kobasice su nekad pravile po određenim recepturama, sadržale su dosta masnoće ali piripremane od mesa i začina i od odnosa je zavisilo kako se zovu i geografsko poreklo. Razlikujemo sveže,  polusušene i sušene kobasice. Sveže i polusušene se kuvaju ili griluju, a suve odnosno sušene se jedu hladne i  tanko narezane. "

Branka objašnjava da čitanjem deklaracija ne možemo mnogo toga da saznamo o kobasicama.

 - Sveže kobasice od veoma usitnjenog mesa poznate su kao frankfurdse kobasice, viršle, debrecineri... Sami nazivi danas izazivaju sumnju u kvalitet. Nekada su se pravile viršle od teletine za decu i bolesne I svinjske. Čitanjem dekleracije veoma teško možete da saznate sastav ili se iznenadite od čega su napravljene. Polutrajne i trajne kobasice sadrže dosta emulgatora, aditiva, pojačivaca ukusa i prave se od veoma loše kategorije mesa i raznih iznutrica.

 - Niska cena govori sama za sebe o niskom kvalitetu današnjih kobasica i virsli. Da li je proračun tacčan da skraćuju zivot za 27 sekundi veoma je diskutabilno ali jedno je sigurno da danas spadaju u veoma lošu hranu koja zbog raznih procesa i dodataka mogu veoma loše da utiču na zdravlje ljludi. Pravljene kobasice u domaćoj režiji mogu da iznenade kvalitetom i vrate često zaboravljene ukuse dobre hrane. Svakako ih treba jesti umereno.