12.05.2022.

16:53

Foto: Shutterstock

Magazin

Šta treba da znate ako ste odlučili da SMRŠATE?

Evo nekoliko saveta kako da izvučete maksimum iz svog novog plana ishrane tako što ćete znati šta da očekujete i kako da se pripremite za uspeh.

Počnite sa malim

Počnite sa jednim ili dva mala cilja na kojima mislite da treba da radite i nastojte da ih se držite dve do tri nedelje, sa namerom da vam pređe u naviku. Onda kada savladate svoje male ciljeve, dodajte još. Ili ako se još uvek mučite, pokušajte sa drugim ciljem, isprobavajući različite navike dok nešto ne klikne.

Žudnja je normalna
 

Čim počnete da ograničavate nešto, organizam počinje da žudi za tim. I što više ograničavate, to više žudite - posebno kada je u pitanju želja za šećerom! Osim dobre volje, dobra ishrana je odličan način da se smanji određena žudnja. Povećajte unos proteina, naglasite više hranljivih sastojaka voća i povrća i ne smanjujte kalorije premalo. Strateški pristup vašim obrocima i učenje pravog održavanja dijete takođe može pomoći. Nijedna hrana nikada ne bi trebalo da bude zabranjena. Radite na svom odnosu sa omiljenom hranom za varanje tako što ćete je dopustiti u malim količinama. Zakažite obroke za varanje unapred i uklonite svaku krivicu koja je povezana sa njima. Ne morate da preterujete da biste uživali – izazovite sebe da uključite neku omiljenu hranu i smanjite je malo po malo.

Informer

Slatkiši



Vaša energija može da varira


Dok bolja ishrana obično dovodi do povećanja nivoa energije, to možda nije uvek slučaj na početku. Ako ste već neko vreme imali lošu ishranu, promena stvari može uticati na vašu energiju i raspoloženje. Vaše telo uči da se oslanja na različito gorivo i to može da potraje tokom perioda prilagođavanja. Međutim, ako se vaš nivo energije ne poboljša nakon nekoliko nedelja, ovo je obično dobar znak da vaše telo ne dobija ono što mu je potrebno i možda ćete želeti da preispitate svoj pristup. Ili popustite ograničenja ili malo povećajte unos kalorija. Držite se i dajte sve od sebe da se dovoljno naspavate i držite nivo stresa pod kontrolom.

BONUS VIDEO: