27.06.2022.

09:09

Foto: Shutterstock

Magazin

NUTRICIONISKTKINJA OTKRIVA! Ove namirnice imaju VIŠE KALCIJUMA i od mleka, a mnogima su omiljene!

Kalcijum je veoma važan mineral, a najveću ulogu ima u:

  • zdravlju kostiju
  • održavanju kardiovaskularnog sistema
  • zdravlju mišića
  • reguliše krvni pritisak itd.

- Bez obzira što naše kosti i zubi imaju prirodne rezerve kalcijuma, ovaj mineral ipak moramo obezbediti i kroz ishranu, jer bez njega telo ne bi bilo u stanju da funkcioniše normalno, s obzirom da ga gotovo svaka ćelija u telu koristi.

Osim za zdrave kosti i zube, kalcijum reguliše i neke funkcije mišića (kontrakcije i opuštanje), značajan je u pravilnom radu srčanog mišića i zgrušavanju krvi itd.

Kada kažemo kalcijum, većina ljudi će najpre pomisliti na kravlje mleko, jer ono zaista jeste odličan izvor ovog minerala, ali pruža i najbolju iskoristivost kalcijuma, pa osobe koje ne piju mleko zbog netolerancije na laktozu ili veganskog načina ishrane, često uzimaju suplemente.

Informer

mleko

Naravno da ni suplementacija nije loš izbor, ali uvek treba nastojati da kroz ishranu obezbedimo preporučene dnevne doze svih vitamina i minerala, ako je to moguće.

Što se kalcijuma tiče, mogli biste da se iznenadite što osim mleka postoje i druge namirnice koje ga sadrže u velikoj količini - kaže nutricionistkinja Marija Đurković i otkriva koje su to namirnice:

cela konzerva sardine (sa kostima) - 450mg

  • 100g tofu sira - 350mg
  • 30g susama - 292mg
  • čaša jogurta - 220mg
  • 30g čia semenki - 189mg
  • 50g badema - 158mg

BONUS VIDEO: