28.07.2022.

17:38

Foto:

Magazin

NUTRICIONISTKINJA OTKRIVA! Kalorije se NE TROŠE samo kroz FIZIČKU AKTIVNOST - evo šta treba da znate!

Ukoliko ste ikada bili na dijeti ili regulisanoj ishrani, znate da je potrebno da prvenstveno obratite pažnju na unos kalorija i njihovu potrošnju. 

Međutim, među ljudima važi uverenje da je potrebno mnogo fizičke aktivnosti, kako bi se te kalorije potrošile. Nutricionistkinja Marija Đurković otkriva da li je to baš tako:

- Jedna od zbunjujućih stvari, kada se pomene potrošnja kalorija, jeste i pitanje da li ih baš sve moram potrošiti kroz fizičku aktivnost? I odgovor je: naravno da ne.  Ali ovde najpre moramo razumeti šta je bazalni metabolizam i koliko energije nam odlazi na njega - navodi nutricionistkinja i dodaje:

- Bazalni metabolizam je minimalna količina energije koja je telu potrebna u stanju mirovanja, da bi normalno funkcionisalo, a u energetskoj potrošnji on učestvuje sa čak 60-75 odsto. To je energija koju telo troši na disanje, na rad organa (jetre, pluća, srca...), zatim naši mišići u stanju mirovanja itd. - kaže nutricionistkinja i ističe:

Informer

trčanje

- Osim na bazalni metabolizam, kalorije nam odlaze i na tzv. termički efekat hrane (oko 10%), što je zapravo proces varenja hrane, kao i termogenezu - proces stvaranja i održavanja toplote tela.

Sada kada sve to znamo, nadam se da je jasnije zašto nije potrebno da ispustite dušu na traci za trčanje. Ah, da, kalorije trošimo i na aktivnosti koje ne spadaju u one koje nazivamo fizičke: na žvakanje hrane, pranje zuba, protezanje u krevetu, grljenje, ljubljenje... - otkriva nutricionistkinja i zaključuje:

- I na kraju, kalorijski deficit pravimo na ukupnu dnevnu potrošnju u koju ulaze bazalni metabolizam, plus termički efekat hrane, plus termogeneza, plus nivo fizičke aktivnosti, i on se kreće oko 20 odsto, tačnije oko 250-500 kalorija, koje treba oduzeti od ukupnog dnevnog unosa.

BONUS VIDEO: