31.08.2022.

23:30

Foto: pexels.com

Magazin

RAZBIJENI MIT! Evo da li je ZAČINJENA HRANA dobra ili loša po vas!

Prema Klivlendskoj klinici, pokazalo se da začinjena hrana pomaže ljudima koji su posvećeni dobro izbalansiranoj ishrani, kao i vežbanju, sa ciljem da izgube težinu.

Takođe začinjena hrana pomaže u jačanju metabolizma, kažu stručnjaci.

- Veliki deo istraživanja na temu začinjene hrane, fokusiran je na kapsaicin, jedinjenje koje daje čili papričicama svoju jačinu - pišu medicinari.

- Neka od tih istraživanja su otkrila da kapsaicin povećava sposobnost tela da razgrađuje masti i sagoreva više energije.

Dakle, češćim unošenjem začinjene hrane u svoju ishranu, zapravo biste mogli da ubrzate metabolizam i usporite apetit.

Koje su druge zdravstvene prednosti začinjene hrane?

Informer

ljuta papričica

Takođe se pokazalo da začinjena hrana pomaže u poboljšanju zdravlja srca.

To znači da ako pokušavate da snizite holesterol, krvni pritisak ili izbegavate dijabetes tipa 2, možda ćete imati sreće ako ste ljubitelj začinjene hrane.

Prema studiji Univerziteta u Vermontu, potrošnja ljutih crvenih čili papričica bila je povezana sa smanjenjem trenutne opasnosti od smrti za 13 odsto. U velikom istraživanju otkriveno je da je konzumacija ljute crvene ljute paprike bila povezana sa smanjenom smrtnošću.

Mnogi misle da je začinjena hrana loša za stomak, a da li je to baš tako?

U stvari, pokazalo se da začinjena hrana pomaže želucu i gastrointestinalnom traktu više nego što ih iritira.

U umerenim količinama, začinjena hrana pomaže da se poveća vaš mikrobiom (raznovrsnost bakterija u crevima), koji je odgovoran za vaš imuni sistem, energiju i bezbroj drugih aspekata vašeg zdravlja, navodi TheSun.

BONUS VIDEO: